Forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj

Bilag 1: Kommissorium for Vejstøjgruppen

Formål
Vejstøjgruppen er nedsat med det formål at udarbejde et forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj (vejstøjstrategi), herunder gennemførelse af nødvendige delundersøgelser og udredninger. I strategien skal muligheden for at nå målet i Trafik 2005 om begrænsning af vejtrafikstøj belyses. Det er endvidere et formål, at vejstøjstrategien skal være med til at sikre et godt grundlag for implementering af EU-direktiv om styring og vurdering af ekstern støj (se vedlagt notat herom).

Vejstøjstrategien kan anvendes som udgangspunkt for at vælge, hvordan en eventuel indsats mod vejtrafikstøj kan tilrettelægges fremover.

Vejstøjgruppens medlemmer
Vejstøjgruppen har deltagelse af Finansministeriet, Færdselsstyrelsen, Justitsministeriet, Miljøministeriets Landsplanafdeling, Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Trafikministeriet, Vejdirektoratet og Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Miljøstyrelsen varetager formandskabet og sekretariatet for Vejstøjgruppen.

Vejstøjstrategiens indhold
Der udarbejdes et forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj. Det nye EU-støjdirektiv og de krav, der optræder i direktivet om støjkortlægninger, handlingsplaner og offentlighedsstrategi, skal danne rammen for arbejdet med vejstøjstrategien.

Strategien skal indeholde en skitsering af, hvilke og i hvilket omfang støjbegrænsende foranstaltninger kan anvendes for at begrænse antallet af stærkt belastede boliger. Strategien skal ikke omfatte konkrete forslag til løsninger for de enkelte veje eller gader. Der vil alene blive opstillet et overordnet skøn over potentialet i de forskellige virkemidler.

Strategiforslaget skal bl.a. indeholde:

  • En oversigtlig redegørelse for de sundhedsmæssige konsekvenser af støj fra vejtrafikken, samt en vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser heraf.
  • En vurdering af virkemidler til nedbringelse af støj fra vejtrafik, herunder en vurdering af samspillet mellem virkemidler, virkemidlernes støjreducerende effekt, samt typiske enhedsomkostninger forbundet med virkemidlerne.
  • En vurdering af om der er behov for at give de aktører, der kan realisere målsætningerne i f.t. reduktion af vejtrafikstøj, ændrede kompetencer, samt om der er behov for at udvikle nye virkemidler.
  • Give forslag til finansiering af de udgifter, som vil være forbundet med opfyldelse af strategiens mål.

De redegørelser, vurderinger, analyser m.v., der indgår i forslag til strategi, skal tage udgangspunkt i eksisterende viden.

Tidsplan
Vejstøjgruppens afrapportering skal foreligge primo 2003, hvorefter Vejstøjgruppens forslag til strategi sendes i høring.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.