Den teknologiske udviklings mulige miljøkonsekvenser

Forord

Den teknologiske udvikling vil også i fremtiden ændre miljøbelastningens karakter men kan samtidig indebære nye muligheder for løsninger på kendte miljøproblemer. Innovation af produkter og produktionsmetoder er blevet centrale konkurrenceparametre, og udvikling af nye basisteknologier som f.eks. informationsteknologi, bioteknologi og nye materialer er med til at forcere denne udvikling. Konsekvensen er en hastig ændring af det teknologiske grundlag for produktion og forbrug, som peger på behovet for at gøre miljøpolitikken mere teknologisk fremsynet.

Nærværende projekt Den teknologiske udviklings mulige miljøkonsekvenser - belyst via eksisterende teknologiske fremsyn er iværksat af Miljøstyrelsen. Projektet skal bl.a. bidrage til at understøtte udarbejdelse af delrapport om teknologiske virkemidler, som er en del af forberedelsen af regeringens rapport om en grøn markedsøkonomi.

Formålet med projektet er på baggrund af eksisterende teknologiske fremsyn at identificere teknologiområder, der forventes at få stor indflydelse på fremtidens miljø, hvor indflydelse på miljø dækker både tilsigtede og utilsigtede effekter på miljøet samt direkte og indirekte effekter. Indledningsvis afklares begrebet miljøbetydende teknologier.

Omdrejningspunktet i projektet er belysning af teknologi og teknologiers mulige miljøkonsekvenser via eksisterende teknologiske fremsyn. Projektet kan karakteriseres som et litteraturstudie baseret på eksisterende offentligt tilgængelige kilder. Projektet er struktureret i følgende faser:

  1. Indledende begrebsafklaring og kortlægning af området samfunds- og miljøbetydende teknologier, kapitel 1.
  2. Identifikation af teknologier der vil præge samfundsudviklingen i de vestlige lande i de kommende 10 – 15 år. Dette gøres via en teknologisk radarundersøgelse (dvs. systematisk gennemgang af kilder vedrørende den forventede fremtidige udvikling indenfor for et givent teknologisk felt) omfattende scanning af eksisterende teknologiske fremsyn (kapitel 2), og scanning af andre kilder med relation til fremtidig udvikling med af teknologi og miljø (kapitel 3).
  3. Uddybet studie af eksempler på teknologier med særlig potentiale/konsekvenser for miljøet, hvor det danske samfund skønnes at have særlige potentialer - herunder opstilling af relevanskriterier for udvælgelse af teknologier (kapitel 4).