Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2002

1 Indledning og sammenfatning

1.1 Indledning
1.2 Sammenfatning

1.1 Indledning

Formålet med kemikalielovgivningen er at forebygge den sundhedsfare og miljøskade, som kemiske stoffer og produkter kan forårsage.

Hvis oplysning og vejledning om reglerne ikke er tilstrækkeligt til at opfylde formålet, må det sikres, at reglerne håndhæves effektivt.

Kemikalieinspektionen udfører Miljøstyrelsens tilsyn med overholdelsen af reglerne i kemikalielovgivningen samt regler knyttet til denne lov.

Selvom reglerne har fælles udspring i kemikalieloven, spænder tilsynsområdet vidt - fra regler om kosmetik til regler om bekæmpelsesmidler.

En fuldstændig liste over regelsættet pr. december 2002 findes i bilag A. Da regelsættet ændres ofte, kan det anbefales at tage udgangspunkt i den nyeste udgave, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk under menuen Kemikalier.

1.2 Sammenfatning

Kemikalieinspektionen har i 2002 prioriteret opgaver inden for følgende områder:
Nationalt og internationalt samarbejde om kontrol med klassificering og mærkning
Kontrol med kosmetiske produkter
Kontrol med phthalater i legetøj
Kontrol med stoffer og produkter, hvor Danmark stiller andre krav end det øvrige EU, bekæmpelsesmidler og bly
Kontrol med giftige kemiske stoffer og produkter

I årets løb har Kemikalieinspektionen samarbejdet med en række myndigheder – herunder blandt andre Forbrugerstyrelsen, Arbejdstilsynet og Told & Skat – der varetager beslægtede opgaver på andre lovområder. Erfaringsudveksling og netværksdannelse er vigtigt for en fortsat forbedring af regelhåndhævelsen på kemikalieområdet.

I juni 2002 deltog Kemikalieinspektionen i det årlige møde mellem de nordiske tilsynsmyndigheder. På mødet blev det fælles nordiske tilsynsprojekt i 2002 for perioden 2002-2003 på området klassificering og mærkning af tekstilvaskemidler diskuteret.

Resultaterne af sidste års fælles tilsynsprojekt om indholdet af kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionsskadende stoffer(CMR-stoffer) i forbrugerprodukter foreligger nu i rapportform, jf. listen over publikationer i bilag B (1)

Under det danske formandsskab var Miljøstyrelsen vært for årets møde i CLEEN (Chemical Legislation European Enforcement Network) den 9.-11. september. På mødet drøftedes blandt andet CLEEN´s rolle i forslaget til en ny kemikalieregulering og projekterne om dels ulovlig handel med ozonlagsnedbrydende stoffer, dels om lækage fra installationer med ozonlagsnedbrydende stoffer.

Rapport om resultaterne forventes primo 2003. (2)

Aktiviteterne i CLEEN-regi i den nærmeste fremtid er et fælles tilsynsprojekt: ECLIPS (Kontrol med klassificering og mærkning af kemiske produkter).

Kemikalieinspektionens kontrol med overholdelsen af kemikalielovgivningen er firestrenget, idet Inspektionen skelner mellem giftkontrol, kontrolkampagner, indberetninger og sager, der tages op af egen drift.

Giftkontrol omfatter kontrol med salg, brug og opbevaring af giftige og meget giftige kemiske stoffer og produkter.

Kontrolkampagner, som er tilsyn på et afgrænset område, er erfaringsmæssigt et effektivt redskab i håndhævelsen.

I årets løb blev der iværksat 8 kampagner på områderne: bekæmpelsesmidler, klassificering og mærkning, kosmetik, legetøj og visse regler for anvendelsesbegrænsning.

Behandlingen af indberetninger fra konkurrerende virksomheder, forbrugerorganisationer, privatpersoner og andre udgør en stor del af Kemikalieinspektionens kontrolvirksomhed.

I 2002 har Kemikalieinspektionen modtaget 102 indberetninger. Dette er en kraftig nedgang i forhold til 2001, hvor antallet var 169.

Kemikalieinspektionen kontrollerer også forhold af egen drift, hvis Inspektionen bliver opmærksom på formodede overtrædelser igennem medierne, i annoncer, på internettet eller lignende. Således blev 49 sager startet på Inspektionens foranledning i 2002. Antallet er næsten det samme som i året før, 54.