Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2002

7 Nye regler i 2002

I 2002 blev Kemikalieinspektionens tilsynsområde ændret i forbindelse med at nye bekendtgørelser kom til og andre blev ændret:

Bekendtgørelse nr. 301 af 15. maj 2002 om ændring af bilag 2, liste A, i lov om kemiske stoffer og produkter.

Indførelse af forbud mod bekæmpelsesmidler med esfenvalerat og bis(tributyltin)oxid samt ophævelse af forbuddet mod bekæmpelsesmidler med diquat.

Bekendtgørelse nr. 939 af 14. november 2002 om ændring af kosmetikbekendtgørelsen.

Ophævelse af anmeldelsespligten til Miljøstyrelsen om markedsføringen af kosmetiske produkter. Dette medførte at denne, primært administrative, opgave bortfaldt.

Bekendtgørelse nr. 329 af 16. maj 2002 om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter.

De største ændringer er følgende:
Der er kommet kriterier for klassificering og mærkning af produkter for miljøfare
Ved klassificering af produkter skal man tage udgangspunkt i de indgående stoffers klassificering og anvende den givne beregningsmetode
Der er kommet en procentgrænse for klassificering af produkter med R67
Der er kommet særlige mærkningskrav til produkter, der indeholder et sensibiliserende stof i en koncentration på mere end 0,1%.

Ændringerne har medført at Kemikalieinspektionen ved kontrol af klassificeringen og mærkningen af kemiske stoffer og produkter skal kontrollere flere forhold end tidligere.

Bekendtgørelse nr. 552 af 2. juli 2002 om regulering af visse industrielle drivhudgasser.

Bekendtgørelsen indeholder et generelt forbud mod import, salg og anvendelse af tre navngivne drivhusgasser. Ud over kemiske produkter gælder reglerne også for varer/artikler, f.eks. fjernvarmerør, bildæk og sko, altså varer, som kemikalieinspektionen ikke normalt fører tilsyn med. Tilsyn med overholdelse af bekendtgørelsen vil kræve vidensopbygning på visse områder.

Bekendtgørelse nr. 243 af 19. april 2002 om visse ozonlagsnedbrydende stoffer.

Der er med en ændringsbekendtgørelse sat dato for forbuddet mod at anvende halon i brandslukningsudstyr til skibe og fly, hvilket før har været tilladt. Med bekendtgørelsen er der kommet forbud mod besiddelse af brandslukningsudstyr, der indeholder haloner.

Bekendtgørelse nr. 439 af 3. juni 2002 af Listen over farlige stoffer

På den nye liste er medtaget de stoffer, der er vurderet og vedtaget i EU til og med Kommissionens direktiv 2001/59/ EF om 28. tilpasning til den tekniske udvikling.