Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2002

6 Notifikationer og andre advarsler

6.1 Notifikationsproceduren – EU-lande
6.2 Udenlandske notifikationer
6.3 Danske notifikationer
6.4 Andre advarsler

6.1 Notifikationsproceduren – EU-lande

Hvis et EU-medlemsland træffer foranstaltninger til at begrænse eller standse markedsføringen af et produkt på grund af sundhedsfare, skal medlemslandet underrette EU-Kommissionen herom. Kommisionen sender advarslen til medlemslandene.

Når der sendes udenlandske notifikationer til Danmark er Forbrugerstyrelsen koordinerende myndighed. Forbrugerstyrelsen sender notifikationerne til den myndighed, der fører kontrol med det pågældende produkt.

Via Forbrugerstyrelsen modtager og behandler Kemikalieinspektionen notifikationer om kosmetik, kemiske egenskaber ved legetøj og levnedsmiddelefterligninger samt kemiske egenskaber ved andre kemiske produkter.

Kemikalieinspektionen udsender notifikationerne til høring i de relevante brancher, forhandlerorganisationer og større virksomheder. Hvis produkterne findes på markedet, vælger Kemikalieinspektionen i de fleste tilfælde at advare forbrugerne via en pressemeddelelse. Inspektionen opfordrer samtidig firmaerne til frivilligt at tilbagekalde produkterne, hvis der var tale om notifikationer om legetøj eller produktsikkerhed. Kemikalieinspektionen udsteder normalt salgsforbud, hvis notifikationen vedrører kosmetiske produkter eller andre kemiske produkter.

6.2 Udenlandske notifikationer

I 2002 har Kemikalieinspektionen modtaget og behandlet 14 notifikationer fra andre EU-lande. Notifikationerne var fordelt på følgende produkter/kategorier: Tre handlede om legetøj, ni om kosmetiske produkter, en om sutter og en om farvepulver.

Derudover undlod Miljøstyrelsen at undersøge om et bestemt desinfektionsmiddel var på det danske marked, da fejlen angik den tyske mærkning.

Notifikationer om legetøj

Ingen af de fire legetøjsprodukter blev fundet på det danske marked. Der var tale om følgende produkter:
en dukkekjole med et højt indhold af azofarvestoffer
en boksebold/et sæt boksehandkser med indhold af nitrobenzen
en babydukke med phthalatindhold over det tilladte.
Et sæt plastic lege-figurer med phthalatindhold over det tilladte.

Notifikationer om kosmetik

To af de notificerede, kosmetiske produkter blev solgt i Danmark.

Det ene produkt, en hårfarve, indeholdt et ulovligt farvestof og afventer nu fornyet vurdering i EU´s videnskabelige komité.

Det andet, en badesæbe indeholdende P-dioxan, var tidligere blevet solgt i Danmark, dog ikke de batches (partier) der indeholdt P-dioxan.

De øvrige syv produkter blev ikke solgt i Danmark. Der var tale om følgende produkter:
en håndcreme indeholdende ekstrakter fra dyr
en læbebalsam som gav alvorlige og smertefulde hudsymptomer og astmalignende symptomer
en ansigtsmakeup med en for høj koncentration af zinksulfid
en shampoo indeholdende nitrosaminer
en hårfjerningscreme der kunne forveksles med en Body spray
en shower gel indeholdende bakterier
en hårfjerningscreme der gav hudirritation

Notifikation om afgivelse af nitrosaminer fra sutter

Et bestemt mærke sutter afgav nitrosaminer over den fastsatte grænse på 0,1 mg/kg. Produktet blev ikke fundet på det danske marked.

Notifikation om farvepulver

Farvepulveret indeholdt 1,4 % 2-methoxyanilin og produktet skulle dermed klassificeres som kræftfremkaldende (Carc2) med R45 "kan fremkalde kræft" og tildeles faresymbolet for farebetegnelsen "Giftig".

Pulveret blev ikke fundet på det danske marked.

6.3 Danske notifikationer

I 2002 har Kemikalieinspektionen sendt to notifikationer via Forbrugerstyrelsen til EU-kommissionen, en om legetøj og en om et kosmetisk produkt.

Legetøjsnotifikationen drejede sig om salg af vandfarver der afgav bly langt over den fastsatte grænse. I nogle af vandfarverne var blyindholdet så stort, at farverne skulle have været klassificeret og faremærket som giftige, hvis de var blevet solgt som almindelige kemiske produkter. Kemikalieinspektionen sendte via Forbrugerstyrelsen en notifikation til de øvrige medlemslande om det farlige legetøj. Miljøstyrelsen advarede forbrugerne i Danmark via en pressemeddelelse.

Kosmetiknotifikationen drejede sig om en vippe- og øjenbrynsfarve indeholdende m-phenylendiamin som blev solgt i detailforretninger. Stoffet er i Danmark forbudt i kosmetiske produkter. Stoffet er i de øvrige EU-lande kun tilladt til erhvervsmæssig brug.

Kemikalieinspektionen sendte via Forbrugerstyrelsen en notifikation til de øvrige medlemslande. Miljøstyrelsen advarede forbrugerne i Danmark via en pressemeddelelse.

6.4 Andre advarsler

Kemikalieinspektionen modtog i årets løb tre advarsler uafhængigt af notifikationssystemet. Der var tale om advarsler mod dukker og badelegetøj indeholdende phthalater. To kom fra den svenske naturfredningsforening (i det ene tilfælde via Grøn Information) og en fra Statens Forurensningstilsyn i Norge.

Ingen af produkterne blev fundet på det danske marked.