Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2002

9 Information

9.1 Informationsindsatsen 2002
9.2 Pressemeddelelser

9.1 Informationsindsatsen 2002

Kemikalieinspektionens informationsarbejde har i 2002 bestået i udsendelse af pressemeddelelser og i revidering af en pjece.

Pjecen "Hvad siger loven om kemiske stoffer og produkter" kom i 2002 i en ny, revideret udgave samt i engelsk oversættelse. Pjecen giver et overblik over den kemikalielovgivning, der hører under Miljøministeriet. Den henvender sig dels til importører, producenter og forhandlere af kemiske stoffer og produkter, dels til importører, producenter og forhandlere af varer, der indeholder kemiske stoffer, der er underlagt begrænsninger i medfør af kemikalielovgivningen. Pjecen kan bl.a. ses på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk

9.2 Pressemeddelelser

Pressemeddelelser om farlige produkter er en særlig form for information. Formålet med denne information er - i mangel af andre muligheder - at nå ud til de forbrugere, der har købt et konkret produkt, og advare om farligheden ved produktet. Direkte kontakt til kunderne vil kun i sjældne tilfælde være mulig.

Pressemeddelelser om farlige produkter indeholder som oftest oplysninger til identifikation af produktet og oplysninger om hvilken fare, der er forbundet med det. Det kan desuden være anført, hvad køberne bør foretage sig i anledning af faren.

Kemikalieinspektionen/Miljøstyrelsen har i fire tilfælde i 2002 udsendt pressemeddelelser for at advare forbrugerne mod ulovlige produkter.

I marts advarede Kemikalieinspektionen mod giftige vandfarver. Farverne afgav bly langt over det tilladte niveau. Forbrugerne blev opfordret til at levere farverne tilbage til forretningen eller aflevere dem på genbrugsstationen.

I juli advarede Kemikalieinspektionen mod brug af en vippe- og øjenbrynsfarve indeholdende bl.a. m-phenylen-diamin, der kan give kraftige, allergiske reaktioner. Importøren trak øjeblikkelig produktet tilbage. Kemikalieinspektionen anbefalede forbrugerne at lade være med at bruge produktet.

Ligeledes i juli informerede Miljøstyrelsen om en undersøgelse af et hårfjerningsmiddel, hvor importøren havde vildledt forbrugerne. Miljøstyrelsen krævede en række vildledende udsagn fjernet. Samtidig skulle brugsanvisningen ændres, sådan at forbrugerne fik bedre mulighed for at undgå skader ved brug af produktet.

I december kom Miljøstyrelsen med en række anbefalinger til forbrugerne ved brug af glimmer-, guld, sølv og bronzespray (julespray). Anbefalingerne blev udsendt på baggrund af en undersøgelse fra Miljøstyrelsens Forbrugersektion af kemiske stoffer i julespray.

Resultatet viste, at anvendelsen af sådanne produkter er yderst problematisk, fordi produkterne ofte har et indhold af organiske opløsningsmidler, som ved indånding kan forårsage svimmelhed, hovedpine og luftvejsirritation. Kortlægningen er publiceret i en rapport, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside (4)

Pressemeddelelserne kan ses på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk. under Nyheder.