Velfungerende grønne markeder - finansielle aktørers rolle

Forord

Det er en miljøpolitisk ambition at opnå velfungerende grønne markeder, hvorved forstås, at miljøhensyn indgår som en konkurrenceparameter ved markedstransaktioner i alle led i værdikæden. Dette projekt blev igangsat for at forbedre videngrundlaget om et af leddene i værdikæden: de finansielle aktører. Undersøgelsen skulle belyse finanssektorens rolle i udviklingen af grønne markeder.

Undersøgelsen er gennemført som et samarbejdsprojekt mellem Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) i perioden juli-november 2002.

Projektansvarlig i Miljøstyrelsen har været Lisbeth Strandmark, Økonomikontoret. Rapporten er udarbejdet af projektforsker Helle Ørsted Nielsen, forskningsassistent Dorthe Bjerrum Jensen og studentermedhjælper Anders Ryelund, alle DMU.

En følgegruppe bestående af repræsentanter for finanssektoren har bidraget til rapporten med faglig sparring, men ansvaret for rapportens indhold hviler alene på DMU og Miljøstyrelsen. Følgende har deltaget i følgegruppen:

Lars Peter Frederiksen, Erhvervs- og Økonomiministeriet
Trineke Borch Jacobsen, Realkreditrådet
Per Klaumann, Den Nordiske Investeringsbank
Jens Houe Thomsen, BankInvest-gruppen, Finansanalytikerforeningen
Else Nyvang Andersen, Lønmodtagernes Dyrtidsfond
Peter Wendt, InvesteringsForeningsRådet
Vagn Rasmussen, Nordea, Finansrådet
Rikke Lauersen, Finansrådet
Jens Lohfert Jørgensen, Landbrugsraadet/Agroinvest/AgroVenture
Charlotte Thy, Industrikontoret, Miljøstyrelsen
Jørgen Schou, Økonomikontoret, Miljøstyrelsen

Følgegruppens medlemmer skal hermed have tak for deres indsats. Ligeledes takkes de mange, der har stillet sig til rådighed for interviews og på anden måde har bidraget med information. Endelig takkes forskningsprofessor Mikael Skou Andersen, DMU, for kommentarer.