Kortlægning af kemiske stoffer i skælshampoo

Sammenfatning og konklusion

Til nærværende projekt er der indsamlet tolv forskellige skælshampooer med henblik på, via deklarationerne, at afdække hvilke indholdsstoffer der findes i dem.

Indledningsvist blev der lavet en kort oversigt over hvilke regler, der gælder for skælshampoo og det blev konstateret, at der skelnes mellem skælshampoo til medicinsk brug og skælshampoo til kosmetisk brug. Førstnævnte er reguleret af bekendtgørelsen om mærkning m.m. af lægemidler, mens sidstnævnte er reguleret af bekendtgørelsen om kosmetiske produkter.

Kernen i rapporten er en systematisk præsentation af de fundne indholdsstoffer. Den viser, at de tolv produkter tilsammen omfatter 115 forskellige stoffer, som hver er ansvarlig for at udfylde en eller flere ud af fjorten forskellige arbitrært angivne funktioner (opløsningsmidler, overfladeaktive stoffer, emulgatorer, konserveringsmidler osv.)

Med udgangspunkt i virksomhedernes egne patentbeskrivelser er der herudover lavet en undersøgelse af de koncentrationsintervaller, som stofferne i de forskellige funktionsgrupper ville forventes at optræde i.

Nedenstående er en konklusiv sammenfattelse af koncentrationsintervallerne og den systematiske rubricering:

1. Opløsningsmiddel (1 stof) 60 – 85 %
2. Overfladeaktive stoffer
Anioniske
Amfotere:
Nonioniske
(23 stoffer)
12 – 30 %
1 – 8 %
1 – 8 %
3. Emulsionsstabilisatorer (6 stoffer) 0.5 – 1 %
4. Duftstoffer   0.5 – 1 %
5. Emulgatorer (24 stoffer)    0.4 – 4 %
6. Antiskælmidler (7 stoffer) 0.3 – 2 %
7. Fortykningsmidler og viskositetsregulerende stoffer (9 stoffer) 0.25 – 1.3 %
8. Blødgørere (9 stoffer) 0.2 – 3 %
9. Buffere (5 stoffer) 0.1 – 1 %
10. Filmdannere og hårplejende stoffer (7 stoffer) 0.1 – 1 %
11. Lindrende, hudplejende og hudsammentrækkende stoffer (13 stoffer) 0.1 – 0.7 %
12. Konserveringsmidler og antimikrobielle midler (21 stoffer) 0.05 – 0.5 %
13. Farvestoffer (6 stoffer) 0.001 – 0.007 %
14. Fugtighedsgivere (2 stoffer) ikke fundet
15.   Andre stoffer (4 stoffer) varierende

For at undersøge om der findes andre stoffer som er karakteristiske for skælshampoo, udover de direkte skælbehandlende, er der blevet foretaget en sammenligning mellem de undersøgte skælshampooer og fjorten almindelige shampooer, som Miljøstyrelsen tidligere har kortlagt indholdet af (Miljøstyrelsen, databaseudtræk – 2002).

Undersøgelsen antydede, at skælshampoo, udover aktive skælmidler, indeholder flere lipofile og lipofilt beslægtede stoffer end almindelig shampoo.

Med udgangspunkt i EU's risikovurderingsrapporter m.m. blev der endeligt opstillet et eksponeringsscenario for brug af skælshampoo.

Scenariet resulterede i et udtryk for den lokale hudeksponering pr. begivenhed og denne blev udregnet til, hvor X repræsenterer indholdskomponenten i vægtprocent:

Hænder: 12 g * (X/100) / 420 cm² = 0.29 * X mg/cm²dermal overflade/dag

Hovedbund: 12 g * (X/100) / 1200 cm² = 0.1 * X mg/cm²dermal overflade/dag

EU's videnskabelige komite for kosmetik og andre non-food produkter (SCCNFP) har udarbejdet en guide til testning af kosmetiske ingredienser for sikkerhedsevaluering. Af denne fremgår følgende eksponerings-scenario:

Der anvendes 8 gram pr applikation. Det antages, at håret vaskes dagligt. Da applikation sker på vådt hår og våd hud antages, at der optages ca. 1 % af det påførte. Det vil sige, at ved et indhold på X (regnet i vægtprocent) bliver udsættelsen:

8 gram/dag * 0,01 * X = X * 0,08 g/dag

På grund af mangel på data blev miljøeksponeringen begrænset til en forventning af, at skælshampoo udledes 100 % til det akvatiske miljø.

 



Version 1.0 Juni 2005, © Miljøstyrelsen.