Vejledning om metalliske materialer til vandinstallationer

7 Materialevalg i afhængighed af vandtype

Når der skal vælges rørmaterialer til brugsvandsinstallationer, er det vigtigt at kende vandkvaliteten i området. I nogle kommuner leveres vandet fra forskellige vandværker, og sammensætningen kan derfor variere noget i løbet af døgnet og året. Oplysninger om vandkvaliteteten og vandanalyser skal stilles til rådighed for forbrugerne. De kan findes hos kommunens tekniske forvaltning eller vandværket. I mange tilfælde kan vandanalyserne findes via kommunens eller vandværkets hjemmeside.

I tabel 4 er angivet anvendelsesgrænser for de metalliske materialer som funktion af indholdet af væsentlige stoffer i vandet, når der både skal tages hensyn til metalafgivelse og korrosion. Det fremgår, at de eneste rørmaterialer, som med den nuværende viden kan anvendes i alle danske vandtyper er plast og visse fabrikater af rustfrit stål.

Det ses, at materialerne varmforzinket stål og kobber vil få meget mindre udbredelse i fremtiden og blive afløst af rustfrit stål og plast. Plastrørene korroderer ikke, men afgiver lidt organisk stof til vandet, hvilket giver øget mulighed for vækst af mikroorganismer i vandet. Da drikkevandet i Danmark normalt ikke tilsættes desinficerende stoffer, er det meget vigtigt, at driftsforholdene (temperatur, dimensionering) minimerer risikoen for vækst af mikroorganismer.

Materiale Krav til vandkemi Andre krav
Varmforzinket stål 100mg/l<[HCO3-]<300mg/l

([Cl-]+2[SO4-])/[HCO3-]<11)

[Ca2+]>20mg/l
pH>7
Elektrolyse på anlæg for varmt brugsvand.

Materialet er uegnet når vandforbruget er lavt.
Kobber 100mg/l<[HCO3-]<240mg/l

7,5<pH<9
Krav til vandhastighed, se DS 439.
Fortinnet kobber 7,5<pH<9 Krav til vandhastighed som for kobberrør
Rustfrit stål med fittings af rustfrit stål [Cl-]<150mg/l (250 mg/l)2) Ikke-udskiftelige rør for varmt brugsvand beskyttes mod udvendig fugt.
Rustfrit stål med fittings af rødgods [Cl-]<250mg/l3) Ikke-udskiftelige rør for varmt brugsvand beskyttes mod udvendig fugt. Bør ikke kombineres med varmforzinket stål.
PEX, PEX-aluminium, PVC-C Ingen krav  

1)Koncentrationen angives i mmol/l. Se appendix 3 for vejledning i beregninger.

2)Enkelte fabrikater er godkendt op til 250 mg/l, som er grænseværdien for klorid i drikkevand.

3)Det anbefales at kontakte leverandøren for vurdering af holdbarheden i et givent område.

Tabel 4: Rørmaterialer til brugsvandsinstallationer, krav til vandkvalitet.

7.1 Eksempel 1: Materialevalg i hårdt vand.

Under projektering af et 3-etagers boligbyggeri på Frederiksberg skal det besluttes, hvilke rørmaterialer der skal anvendes til brugsvandsinstallationen. Der er tale om 3- og 4-værelses familieboliger.

Ved henvendelse til kommunen har man fået oplyst, at ca. 2/3 af vandet kommer fra Københavns Energi, og at den resterende del leveres fra Frederiksberg Forsyning.

I nedenstående tabel er vist uddrag af vandanalyser fra Frederiksberg Forsyning (februar 2003) og Københavns Energi (august 2002).

  Københavns Energi Frederiksberg Forsyning
Sulfat (SO42-), mg/l 81 173
Klorid (Cl-), mg/l 70 160
Hydrogenkarbonat (HCO3-), mg/l 347 410
Total hårdhed, °dH 20,6 34,1
pH-værdi 7,5 7,25

Tabel 5: Vandanalyser for vand fra Frederiksberg Forsyning og Københavns Energi, væsentlige parametre. For Københavns Energi angives værdier for gennemsnit af udtagne vandprøver på ledningsnettet, da vandet leveres fra 7 forskellige vandværker.

Ved anvendelse af tabel 4 for de tilgængelige rørmaterialer får man følgende vurdering:

7.1.1 Varmforzinket stål

Beregnes forholdet (2[SO42-]+[Cl-])/[HCO3-], fås for vandet fra Frederiksberg 1,2. Varmforzinket stål er således uegnet som rørmateriale iflg. DS 439, da en væsentlig del af vandet kommer fra Frederiksberg. I vandet fra Københavns Energi må varmforzinket stål gerne anvendes iflg. DS 439, men det udgør kun en del af vandet til installationen.

Materialet må anses for uegnet i de aktuelle vandtyper, idet der er meget høj risiko for korrosion i form af grubetæring. Selv hvis alt vandet til installationen blev leveret fra Københavns Energi, ville man fraråde brug af varmforzinket stål, da indholdet af hydrogenkarbonat overstiger 300 mg/l, hvilket giver forøget risiko for grubetæringer og høj zinkafgivelse.

7.1.2 Kobber

Kobberrør må gerne anvendes ifølge de gældende vejledninger, og korrosionsmæssigt er der heller intet til hinder for at anvende kobberrør. I de meget hårde vandtyper med højt indhold af hydrogenkarbonat er kobberrør dog ikke velegnede, da kobberafgivelsen selv efter mange års drift vil overskride de gældende grænseværdier. Indholdet af hydrogenkarbonat overstiger langt de 240 mg/l, som angiver den vejledende grænseværdi for anvendelse af kobberrør.

7.1.3 Rustfrit stål

Rustfri stålrør må ikke anvendes ved kloridindhold højere end 150 mg/l ifølge DS439, men der er nu VA-godkendt enkelte fabrikater, som kan anvendes ved helt op til 250 mg/l, der er Miljøministeriets grænse for klorid i drikkevand. Hvis rustfrit stål vælges som rørmateriale, bør der vælges et af disse fabrikater, og risikoen for korrosionsskader vil da være meget ringe.

7.1.4 Plast

VA-godkendte plastrør er godkendt til anvendelse i alle vandtyper, og der kan forventes en lang holdbarhed af installationerne.

7.2 Eksempel 2: Materialevalg i blødt vand.

Ved bygning af et hotel i Struer skal der vælges rørmaterialer.

I nedenstående tabel er vist uddrag af vandanalyse fra Struer Vandværk.

  Struer Vandværk
Sulfat, mg/l 14
Klorid, mg/l 21
Hydrogenkarbonat, mg/l 4
Total hårdhed, °dH 7,8
pH-værdi 8,0

Tabel 6: Vandanalyser for vand fra Struer Vandværk, væsentlige parametre.

Ved anvendelse af tabel 4 for de tilgængelige rørmaterialer får man følgende vurdering.

7.2.1 Varmforzinket stål

Varmforzinket stål er ikke egnet, da der er tale om blødt vand med et indhold af hydrogenkarbonat, der er meget mindre end 100 mg/l.

Beregnes forholdet (2[SO42-]+[Cl-])/[HCO3-], fås for vandet fra Struer 13,5. Varmforzinket stål er således uegnet som rørmateriale iflg. DS439.

I blødt vand vil der ske generel korrosion af rørene, og der vil ofte opstå problemer med misfarvning af vandet som følge af korrosionen. Levetiden vil sjældent være over 15-20 år. Da der endvidere er tale om et hotel med varierende og i perioder meget lavt vandforbrug, er varmforzinket stål uegnet uanset vandkvaliteten.

7.2.2 Kobber

Kobberrør er ikke egnede, da der er tale om blødt vand med et indhold af hydrogenkarbonat, der er meget mindre end 100 mg/l.

7.2.3 Rustfrit stål

VA-godkendte rustfri stålrør må anvendes iflg. DS 439, da kloridindholdet er lavere 150 mg/l. Materialet vil være velegnet, og der kan forventes en lang levetid af installationerne.

7.2.4 Plast

VA-godkendte plastrør er godkendt til anvendelse i alle vandtyper, og der kan forventes en lang holdbarhed af installationerne.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.