Feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør

Forord

Denne rapport er en beskrivelse af resultater af laboratorieundersøgelser og feltundersøgelser af afsmitning fra plastrør til drikkevand.

Baggrunden for projektet var bl.a. offentliggørelse af resultater i efteråret 2002, der indikerede afsmitning fra plastrør til drikkevandsforsyningen. Disse resultater skabte usikkerhed og utryghed i offentligheden og hos vandforsyningerne.

Vandpanelet , der består af de større danske vandforsyninger, DANVA, FVD, embedslægerne, GEUS og Miljøstyrelsen har med baggrund i dette gennemført et udredningsarbejde, hvori der er foretaget beskrivelser af, hvilke stoffer der potentielt kan afgives fra plastrør.

På baggrund af udredningsarbejdet konkluderede Vandpanelet, at den eksisterende viden om rørene og afsmitningen ikke i tilstrækkelig grad afklarede, hvorvidt der var et problem, og i givet fald hvor stort problemet er. Derfor besluttede Miljøstyrelsen at iværksætte denne feltundersøgelse af den faktiske afsmitning fra det eksisterende ledningsnet, samt en sammenligning med afsmitning fra nye rør.

Formålet med undersøgelsen er at undersøge, i hvilket omfang vandforsyningernes eksisterende ledningsnet af plastrør giver afsmitning af stoffer til drikkevandet.

Projektet har været delt op i en rådgivnings- og projektstyringsdel samt en analysedel. NIRAS har udført rådgivnings- og projektstyringsdelen og Eurofins A/S har udført analysedelen.

Der skal rettes en stor tak til vandforsyningerne, der har ydet en meget stor indsats ved gennemførelse af feltforsøgene både med den praktiske del samt ved udvælgelse af ledningsstrækninger mv.

I tilknytning til projektets gennemførelse har der været nedsat en styregruppe bestående af:

Susanne Rasmussen Miljøstyrelsen, Vand
Søren Lind Københavns Energi, Vand
Gert Nielsen TRE-FOR
Torlei Thomsen DANVA
Lars Blom Plastindustrien i Danmark
Bo Lindhardt Gentofte Kommune

Styregruppen har deltaget i tilrettelæggelsen af undersøgelsen.

Rapporten er udarbejdet af Line Mørkebjerg Nielsen, Jacqueline Falkenberg, Inger Asp Fuglsang, Anders G. Christensen samt Erling V. Fischer, alle fra NIRAS, samt Nis Hansen fra Eurofins.

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.