Feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør

1 Indledning

1.1 Baggrund

I efteråret 2002 offentliggjorde forskere fra DTU resultater fra undersøgelser af afsmitning fra plastrør til drikkevandsforsyningen /Ref. 8-13/. Resultaterne skabte usikkerhed og utryghed hos bl.a. vandforsyningerne. Derfor besluttede Vandpanelet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skulle identificere de relevante stoffer, der kan afgives fra plastrør, og som kan være problematiske.

Vandpanelet består af repræsentanter fra de større vandforsyninger i Danmark, de to vandværksforeninger (DANVA og FVD), embedslægerne, GEUS og Miljøstyrelsen. Vandpanelet er et forum, der benyttes til drøftelse af problemer af generel karakter i forbindelse med vandforsyningen i Danmark.

Arbejdsgruppen rapporterede undersøgelsen i september 2004 /Ref. 1/. Vandpanelet fandt, at den eksisterende viden om rørene og afsmitningen ikke i tilstrækkelig grad afklarede, hvorvidt der var et problem, og i givet fald hvor stort problemet var. Derfor besluttede Vandpanelet, at der skulle iværksættes en feltundersøgelse af den faktiske afsmitning fra det eksisterende ledningsnet, samt en sammenligning med afsmitning fra nye rør. I rapporten udarbejdet for Vandpanelet /Ref. 1/ er der udarbejdet et forslag til et undersøgelsesprogram som grundlag for nærværende undersøgelse.

1.2 Formål

Projektets hovedformål er at få undersøgt, i hvilket omfang vandforsyningernes eksisterende ledningsnet af plastrør giver afsmitning af stoffer til drikkevandet.

Undersøgelsesprogrammet skal give den bredest mulige viden om afsmitningen fra plastrørene. Målet er således at skaffe tilstrækkelig dokumentation for vurdering af, om plastrør udgør en reel risiko i dansk vandforsyning eller ej.

1.3 Afgrænsninger

Undersøgelserne har alene omfattet afsmitning fra plastrør af polyethylen (PE) og polyvinylchlorid (PVC), som anvendes i vandforsyningernes ledningsnet.

Undersøgelserne er foretaget ved laboratorieundersøgelser (migrationstests) af afgivelse af organiske stoffer fra både nye og brugte (PE-, PVC-rør) plastrør samt ved feltmålinger af vandkvalitet i ledningsnet, hvor der anvendes plastrør.

Der er ikke udført mikrobiologiske analyser af vandet fra ledningsnettet, men det er undersøgt, om afsmitning kan give anledning til en øget biologisk vækst i ledningsnet, dvs. målinger af assimilerbart organisk kulstof (AOC). Mikrobiel vækst i forbindelse med afgivelse af organisk stof fra polymere materialer er tidligere blevet undersøgt i 2002 i Miljøprojekt nr. 718 /Ref. 4/.

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.