Feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør

2 Omfang

2.1 Udvalgte vandforsyninger

Der blev udvalgt tre vandforsyninger, som har deltaget i feltundersøgelsen. Til feltundersøgelsen blev der i alt udvalgt 10 ledningsstrækninger fordelt på de tre vandforsyninger:

  • Vandforsyning A: 5 ledningsstrækninger
  • Vandforsyning B: 3 ledningsstrækninger
  • Vandforsyning C: 2 ledningsstrækninger

Ved udvælgelsen af ledningsstrækningerne blev der søgt lokaliteter med lav udbygningsgrad (f.eks. nye udstykninger), og derfor valgt små vandforbrug og kritiske opholdstider. De mere ekstreme forsyningssituationer med meget lange ledninger til vandforsyning af enkelte forbrugere vurderes ikke at have generel interesse.

I udvælgelsen af ledningsstrækninger blev der taget udgangspunkt i de væsentlige faktorer som kan påvirke måleresultatet. Afsmitningen kan afhænge af fabrikat, materiale, alder, dimension og vandets opholdstid, jf. afsnit 4.1. Derfor blev der forsøgt udvalgt strækninger af de mest anvendte fabrikater for både nye og gamle rør. Det var ønskeligt at rørene havde samme dimension og at vandet havde samme opholdstid i rørene. Det har været vanskeligt at finde ledningsstrækninger, der opfyldte alle kriterierne, og i en række tilfælde har det været nødvendigt at gå på kompromis med nogle af ønskerne.

Vandforsyningerne er placeret forskellige steder i Danmark, og dermed er forskellige vandtyper repræsenteret i undersøgelsen. Det vurderes, at de udvalgte vandforsyninger giver et repræsentativt billede af det gennemsnitlige danske ledningsnet.

Vandforsyningerne har givet informationer om de undersøgte rør og rørstrækninger, såsom fabrikat, materiale type, alder, dimension og vandets opholdstid. Opholdstidsberegningerne er gennemført af vandforsyningerne ved hjælp af ledningsnetmodeller (edb-modeller til beregning af flow, hastighed, tryk, opholdstid mm.).

Udover at vandforsyningerne har deltaget i feltundersøgelsen, har de desuden også leveret nye PE (polyethylen) og PVC (polyvinylchlorid) rør til migrationstest.

2.2 Rørtyper

Undersøgelsen omfatter rør af typerne PE (polyethylen) og PVC (polyvinylchlorid).

Omkring 1960 begyndte man i de danske vandforsyninger at anvende rør af plastmateriale til forsyningsledninger. PVC-rør (Polyvinylchlorid) var de første plastrør, der blev introduceret til vandforsyningsledninger. De er primært anvendt til forsyningsledninger, og kun i meget begrænset omfang til stikledninger. PVC-rør udgør 52 % af det samlede ledningsnet, jf. figur 2.1 /Ref. 2/.

Rør fremstillet af polyethylen (PE) er blevet anvendt til vandledninger fra først i 1960erne. I starten blev de primært anvendt til stikledninger i små dimensioner. PE- rør udgør 16 % af vandforsyningsledningerne i Danmark /Ref. 2/. Fordelingen mellem PVC- og PE-rør har ændret sig markant gennem de sidste 5-10 år, idet der før primært anvendtes PVC-rør, mens det i dag er mest almindeligt at anvende PE- rør. PE-rørene er blevet undersøgt som en gruppe, da det er vurderet, at opdelingen i specifikke typer af PE-rør - PEL, PEM, PEH eller PE100 og PE80 - ikke er relevant.

Figur 2.1: Rørmaterialer i det danske forsyningsnet

Figur 2.1: Rørmaterialer i det danske forsyningsnet /Ref. 2/

 



Version 1.0 November 2005, © Miljøstyrelsen.