Omfang og konsekvenser af forskellige strategier for håndtering af forurenede sedimenter

Forudsætninger for beregning af omkostninger

Udgangspunktet for angivelse af enhedspriser i de anvendte skemaer har været Rambøll (2001) hvori der findes priser for en lang række optagnings-, transport- og bortskaffelsesmetoder. Endvidere er der i Rambøll (2001a) angivet et antal supplerende enhedspriser. Hvis der ikke er fundet relevante konkrete enhedspriser, er der i stedet anvendt en pris, som er fremkommet enten ved oplysninger fra entreprenørfirmaer eller ved brug af egne erfaringstal.

I forbindelse med denne undersøgelse er det bekræftet af Rambøll at de angivne enhedspriser er for materialerne som de ligger in situ, altså ikke opmålt i lastrum.

Enhedspriser på bortskaffelse af havnesediment afhænger blandt andet af:

Anstillingsomkostninger - størrelse af det anvendte materiel og transportafstand til opgaven påvirker enhedspriserne på konkrete opgaver.

Kvalitet og styrke af de jordlag der skal fjernes - egentlige oprensninger af materiale som er aflejret ovenpå den tidligere havbund medfører ikke specielle behov for materiel, men hvis der også skal foretages en egentlig uddybning vil jordarternes type spille en væsentlig rolle.

Lagtykkelser i oprensning - store lagtykkelser medfører en mere økonomisk optimal produktion for entreprenøren og dermed en lavere enhedspris.

Den valgte afregningsmetode (betaling for overdybder eller ej) - entreprenøren skal på forhånd vide hvorledes mængderne bliver afregnet og hans fortjeneste kan være afhængig af, om der betales for hele eller kun en del af den overdybde, han er nødt til at indkalkulere i sin pris for at garantere at den krævede vanddybde opnås.

Størrelse og geometrisk form af de vand- eller havnearealer der skal berøres - store åbne havnebassiner uden generende hjørner og faste konstruktioner medfører en bedre udnyttelse af materiellet i forhold til mindre bassiner med mange hjørner og kroge, hvor det er vanskeligt at komme til. Det er også en forudsætning at der ikke ligger skibe i vejen for oprensningen.

Eventuelle krav til håndtering under arbejdet - hvor stort et spild kan accepteres ved arbejdsstedet og under transport og losning.

Eventuelle krav om særlige arbejdstider og overholdelse af støj/lugtgener I nogle havne kan myndighederne kræve overholdelse af særlige arbejdstider og stille krav om overholdelse af støjgrænser og eventuelt arbejde ved særlige vindretninger af hensyn til eventuelle lugtgener.

Eventuelle gener fra den øvrige trafik i havnen - hvis arbejdet skal indstilles under f. eks. passage af færge vil dette påvirke produktionsraten og medføre forøget enhedspris.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.