Afdampning fra beton

3 Dataindsamling

Der er indsamlet oplysninger om anvendte delmaterialer og formslipmidler for forskellige betonprodukter: huldækelementer, fabriksbeton til gulve samt vægelementer af henholdsvis normal beton og letklinkerbeton.

Det er af brancheforeningen Betonelement-Foreningen oplyst, at der alene på elementsiden årligt produceres følgende mængder til indendørs formål:

  • 945.000 m² huldæk (318.000 tons)
  • 674.000 m² vægelementer af normal beton (261.000 tons)
  • 2.000.000 m² letklinkerbetonelementer
  • ca. 500.000 m² andre elementer (facadeelementer, filigran, ribbedæk osv.)

Der vil derfor hyppigt optræde beton i de indendørs konstruktioner i nybyggeri, og derfor er det vigtigt at få belyst betons betydning for indeklimaet.

Formålet med dataindsamlingen er, at der ønskes et overblik over de delmaterialer og formslipmidler, der i Danmark anvendes til betonprodukter til indendørs konstruktioner, og som derfor kan have betydning for indeklimaet. Dette er i sig selv værdifuld information, men den danner samtidigt grundlag for valg af de betonprodukter, der skal prøves videre i projektforløbet.

3.1 Dataindsamlingens metode

Dataindsamlingen er foretaget ved udsendelse af spørgeskemaer til producenter af henholdsvis huldækelementer, fabriksbeton, betonelementer og letklinkerbetonelementer. Der er udarbejdet spørgeskemaer målrettet hver enkelt producentgruppe med de spørgsmål, der er relevante for netop deres produkt. Spørgeskemaerne ses i bilag A.

Dataindsamlingen er foretaget med hjælp fra Betonindustriens Fællesråd (BIF), idet spørgeskemaer er sendt til medlemmer af to af BIFs medlemsorganisationer: Betonelement-Foreningen og Dansk Fabriksbetonforening. Spørgeskemaerne er sendt elektronisk i april 2004 til 35 producenter. Nogle producenter har modtaget mere end et spørgeskema, fordi de eksempelvis både producerer huldæk og vægelementer.

Besvarelserne fordeler sig som følger:

  • Huldæk: 3 besvarelser af 5 mulige
  • Fabriksbeton: 4 besvarelser af 14 mulige
  • Vægelementer: 8 besvarelser af 15 mulige
  • Letklinkerbeton: 2 besvarelser af 9 mulige

Svarprocenten er lav for fabriksbeton og letklinkerbeton, henholdsvis 29% og 22%. I begge tilfælde gælder dog, at Danmarks to største producenter af det pågældende produkt har svaret. På den måde repræsenterer de indkomne svar en langt større del af markedet, end svarprocenten umiddelbart indikerer.

De indkomne besvarelser vurderes på den baggrund at være tilstrækkelige til at give et repræsentativt billede af anvendte delmaterialer, formslipmidler mm.

3.2 Resultat

Nedenfor er resultaterne af dataindsamlingen resumeret i fire tabeller svarende til de fire produkttyper.

Tabel 3.1 Resultat af dataindsamling vedrørende huldækelementer

Produktbeskrivelse Den altovervejende produktion er i miljøklasse P, styrke B55-B60
Betonsammensætning
(recept)
Som pulver anvendes ren cement, i nogle tilfælde er der dog tale om Basiscement® med kalkfiller.
Der anvendes ikke plastificerende eller superplastificerende tilsætningsstoffer. En enkelt producent angiver dog tilsætning af et luftindblandingsmiddel.
Formslipmiddel Der anvendes såvel vegetabilsk som mineraloliebaseret formolie.

Tabel 3.2 Resultat af dataindsamling vedrørende gulvbeton

Produktbeskrivelse Gulvbeton produceres i et bredt spektrum af styrkeklasser og i princippet i alle miljøklasser. Til indendørs konstruktioner er det dog beton til passivt miljø (P-beton), der dominerer.
Betonsammensætning
(recept)
Der er eksempler på både 1-, 2- og 3-pulverblandinger, det vil sige både blandinger med cement som eneste pulver, beton med cement og flyveaske samt beton med cement, flyveaske og micro silica. Rapidcement er i alle tilfælde den foretrukne cementtype.
Der anvendes luftindblandingsmiddel og plastificerende tilsætningsstoffer samt i nogle tilfælde også superplastificerende tilsætningsstoffer.
Formslipmiddel Der anvendes forskellige typer formslipmiddel i forbindelse med indsmøring af blandere og andet maskineri. Der anvendes typisk ingen formolie i forbindelse med selve udstøbningen

Tabel 3.3 Resultat af dataindsamling vedrørende vægge af normal beton

Produktbeskrivelse Hovedparten af produktionen er i miljøklasse P, styrkeklasse 25-30 MPa.
Betonsammensætning
(recept)
Der anvendes både rapid- og basiscement. Antalsmæssigt er det halvdelen af producenterne, der anvender flyveaske, men da de største producenter alle anvender flyveaske, er ca. 2/3 af alle elementer produceret med flyveaske. Derimod anvendes ingen micro silica.
Der anvendes typisk superplastificerende tilsætningsstoffer, men ikke plastificerende tilsætningsstoffer. ¾ af producenterne anvender luftindblandingsmiddel.
Formslipmiddel Der anvendes både vegetabilske og mineraloliebaserede formolier til såvel indsmøring af blander m.m. og til selve støbeformene

Der anvendes forskellige produkter til finish og overfladebehandling af vægge af normal beton, fx reparationsmørtel med betonklæber. Dette er dog klart undtagelsen frem for reglen, og derfor er de forskellige typer af behandling udeladt her.

Tabel 3.4 Resultat af dataindsamling vedrørende letklinkerbeton

Produktbeskrivelse Der produceres typisk LB5-LB15 i passiv miljøklasse (densitet 1200-1850 kg/m³, dog er densiteten for nogle elementer helt oppe på 2000 kg/m³)
Betonsammensætning
(recept)
Der anvendes cement og flyveaske som pulver, sand og letklinker som tilslag samt plastificerende eller superplastificerende tilsætningsstoffer. Der anvendes ikke luftindblandingsmiddel.
Formslipmiddel Der anvendes mineralske formolier.

3.3 Valg af betonprodukter til undersøgelse

På baggrund af de indsamlede oplysninger er der valgt følgende fire betonprodukter til undersøgelse i nærværende projekt:

  • B60 huldækelement fremstillet med tysk cement af typen teutonia, mineralolie baseret formolie.
  • P25 gulvbeton med rapidcement, flyveaske samt forskellige tilsætningsstoffer (luftindblandingsmiddel, plastificerende og superplastificerende stoffer samt accelerator), ingen brug af formolie
  • P30 betonelement (væg) med rapidcement, flyveaske og luftindblandingsmiddel, vegetabilsk formolie.
  • LB6/1350 letklinkerbetonelement (væg) med basiscement, flyveaske og superplastificeringsmiddel. Mineralsk formolie.

De valgte betonprodukter vurderes hver især at være repræsentative for deres produktgruppe. Samtidigt betyder ovennævnte valg, at der prøves:

  • Beton med forskellige cementtyper
  • Beton med og uden flyveaske
  • Beton med forskellige kombinationer af tilsætningsstoffer (plastificerende, superplastificerende og luftindblandende tilsætningsstoffer)
  • Forskellige typer af formolie (ingen, vegetabilsk og mineralsk olie).

Dette forventes at give et godt udgangspunkt for at vurdere betonprodukters generelle belastning af indeklimaet.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.