Kortlægning af triclosan

2 Sammendrag

Triclosan anvendes som konservering og antibakterielt middel i kosmetik, rengøringsmidler, maling, tekstiler og plastprodukter.

Der har løbende været diskussioner vedrørende stoffets toksikologiske egenskaber i forhold til mennesker, dannelsen af resistente bakterier samt påvirkninger af miljøet. Siden år 2000 har Miljøstyrelsen derfor i fællesskab med Sundhedsstyrelsen, Statens Seruminstitut og Forbrugerinformationen anbefalet, at man undgår produkter, der indeholder triclosan.  For at vurdere effekten af anbefalingen ønsker Miljøstyrelsen viden om eventuelle ændringer i forbruget af triclosan i Danmark i perioden 2000 - 2005. Formålet med projektet var således, at kortlægge forbruget af triclosan i Danmark i perioden fra år 2000 til 2005.

Kortlægningen blev udført i to trin. Formålet med det første trin var at kortlægge produkttyper, der indeholder triclosan og var baseret på litteratursøgninger, kontakt til brancheorganisationer og opsøgende arbejde i dagligvarebutikker. Der blev identificeret 17 forskellige produkttyper indenfor kosmetik samt enkelte andre typer såsom plastartikler og tekstilprodukter. De væsentligste produkttyper blev vurderet at være rengøringsmidler og kosmetik, og den efterfølgende kortlægning af mængder blev derfor koncentreret om disse produkttyper. Med henblik på at vurdere udviklingen i anvendelsen af triclosan i perioden 2000 til 2005, blev der taget kontakt til danske producenter og leverandører af rengøringsmidler og kosmetiske produkter. Til dette formål blev et spørgeskema udarbejdet. Branche- foreningen SPT bidrog til denne del af projektet ved at kontakte 77 af foreningens medlemmer. DTC kontaktede yderligere 41 virksomheder, der ikke var medlemmer af SPT. Disse virksomheder blev identificeret ved hjælp af en søgning i KRAK og dækkede både forhandlere og producenter af rengøringsmidler og kosmetik.

75 % af de adspurgte virksomheder besvarede spørgeskemaet. 33 % af de virksomheder, der besvarede spørgeskemaet, producerer eller forhandler produkter der indeholder triclosan.

Af kortlægningen fremgik det, at mængden af triclosan i produkter på det danske marked var faldet fra ca. 3,9 t til 1,8 t svarende til et fald på 54 % i perioden 2000 til 2004. Kosmetik er den største bidragyder til mængden af triclosan på det danske marked, idet kosmetiske produkter udgør 99 % af den totale indberettede mængde i kortlægningen. Den største mængde triclosan i kosmetik stammer fra produkter til tandhygiejne, herunder tandpasta. I denne gruppe er mængden faldet med 37 %. Deodoranter er den gruppe af kosmetiske produkter, hvor faldet i mængden af triclosan er størst (79 %).  Hovedparten af de adspurgte virksomheder forventer, at anvendelsen af triclosan vil falde i fremtiden.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.