Kortlægning af triclosan

3 Metode

3.1 Identifikation af produkttyper

Den første del af kortlægningen har haft til formål at identificere væsentlige produkttyper, som indeholder triclosan. Produkttyperne er dels identificeret ved hjælp af litteratursøgning og dels ved opsøgende arbejde i detailhandelen og i private hjem.

Litteratursøgningen har omfattet en søgning i:

  • Miljøstyrelsen rapporter vedrørende kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter
  • Kortlægningsrapporter fra andre nordiske lande
  • SPIN databasen (Substances in Preparations in Nordic Countries)
  • Statistikbanken – Danmarks Statistik

Desuden er der foretaget en søgning på Internettet, herunder på Informationscenter for Miljø og Sundheds hjemmeside (http://www.miljoeogsundhed.dk) samt på andre relevante hjemmesider rettet mod forbrugere.

Litteratursøgningen er suppleret med kontakt til relevante brancheorganisationer: SPT (Brancheforeningen for sæbe, parfume og teknisk/kemiske artikler), Tekstil- og beklædningsindustrien, Foreningen for Danmarks Farve- og Lakindustri og Plastindustrien i Danmark.

Endelig er der foretaget opsøgende arbejde i større dagligvarekæder (Apoteker, Materialister samt supermarkedskæder og farvehandlere) og i private hjem.

3.2 Kortlægning af mængder

På baggrund af identifikationen af de væsentligste produkttyper er der i samarbejde med brancheforeningen SPT foretaget en kortlægning af forbruget af produkter, der indeholder triclosan i henholdsvis år 2000 og 2004. Til det formål er der blevet udarbejdet et spørgeskema, som er fremsendt til en række danske virksomheder, der producerer og/eller forhandler produkter, der indeholder triclosan.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.