Undersøgelse af mulighederne for termisk oparbejdning af mekanisk separeret shredderaffald

1 Baggrund

Formålet med projektet har været at eftervise, at mekaniske metoder til genanvendelse af frie metaller i  shredderaffald  i kombination med en termisk behandling med eller uden slaggesmeltning helt kan fjerne behovet eller stærkt reducere behovet for deponering af  affald fra shredderoperationen.

Projektet skal ses i forlængelse af projektet ”Undersøgelse af mulighederne for oparbejdning af shredderaffald”, som har opnået støtte fra Miljøstyrelsen i år 2000. Dette projekt har vist meget lovende resultater, idet stort set alle ikke bundne metaller ved den mekaniske separering og sortering genvindes.

Projektets målsætning har været gennem forsøg i relevante termiske processer at undersøge:

  • Formaterialets egnethed til behandling i den termiske proces.
  • Den dannede slagges sammensætning og egnethed til genanvendelse.
  • Metalfasens sammensætning og egnethed til genanvendelse.
  • Røggasproduktets sammensætning og egnethed til genanvendelse.
  • Muligheden for at indsætte røggasrensningsprodukt fra affaldsforbrændingsanlæg i processen (RGP).
  • Proceskombinationernes økonomiske muligheder for at kunne realiseres.

Resultatet vil være et koncept for oparbejdning af shredderaffald, som det i dag foreligger, der på en økonomisk - og miljømæssig forsvarlig måde udvinder metallerne og give mulighed for at udnytte brændværdien i shredderaffaldet i et termisk anlæg, der som produkt vil have el-produktion, varme, en genanvendelig slagge, en genanvendelig metalfase og et genanvendeligt røggasrensningsprodukt..

Ved projektets start forventedes det, at resultaterne vil kunne anvendes direkte af genindvindingsindustrien i Danmark, og at dette vil medføre en reduktion af affaldsproblematikken for så vidt angår shredderaffaldet og RGP.

 



Version 1.0 November 2006, © Miljøstyrelsen.