Pilotprojekt med stimuleret in situ reduktiv deklorering - Bilagsrapport

5 Databehandling

5.1 Beregning af tracerkoncentrationer

Koncentrationen af tracer er beregnet ud fra total tilsat mængde tracer og det reinjicerede vandvolumen perioden for det aktuelle tracerforsøg. Vandvoluminet er korrigeret for 10 % fejlvisning på vandurene. Voluminet er fra Cowis moniteringsdata.

Ctracer = mtracer / Vreinjiceret vand

Tabel - Tracerforsøg 1, 2 og 3 - Libr og Nabr

5.2 Beregning af hastigheder og opholdstid fra tracerforsøg

5.2.1 Beregning af hastighed ud fra massemidtpunkt

Ud fra gennembrudskurver er der integreret over kurverne, hvorved summen af Br masse under kurven er fundet:

Sum af Br masse = Cmiddel · dt (mM × dag)

dt = t2 - t1

Cmiddel er middelkoncentrationen mellem to måledatoer

Formel

Det er manuelt beregnet, til hvilken præcis t, (tmassemidtpunkt) massemidtpunktet forekommer.

Hastighed ud fra massemidtpunkt er beregnet som:

Formel

Hvor X er afstand fra injektionsboring til boring, beregnet ud fra koordinater på disse.

tinjektionsperiode er antal dage, som det aktuelle tracerforsøg har løbet.

Afstanden er beregnet fra den injektionsboring, som den aktuelle boring ligger på mest direkte strømlinie med.

5.2.2 Beregning af hastighed ud fra maksimal koncentration målt

Hastigheden er beregnet ud fra den tid t, hvor den maksimale koncentration af tracer er målt, fratrukket den halve injektionsperiode.

Formel

Hvor X er afstand fra injektionsboring til boring, beregnet ud fra koordinater på disse.

5.2.3 Beregning af lokal hastighed mellem boringer

Den lokale hastighed mellem boringer, der ligger på direkte strømningslinie er beregnet for at undersøge eventuelle lokale forskelle i hastigheden.

Den lokale hastighed er beregnet som:

Formel

Hvor X er afstand fra injektionsboring til boring, beregnet ud fra koordinater på disse, T er opholdstiden for den enkelte boring. Opholdstiden er beregnet fra den hastighed, der er baseret på massemidtpunktet.

5.2.4 Beregning af opholdstid fra tracerforsøg

Opholdstiden til hver enkelt boring er beregnet fra hastigheder bestemt fra massemidtpunktet samt afstanden til hver enkelt boring.

Formel

5.2.5 Beregning af masser fra tracerforsøg

For at kunne sammenligne den masse bromid, der er injiceret i tracerforsøgene med den masse, der har passeret det enkelte moniteringssted, sammenlignes den størrelse, som har enheden:

mM × d – svarende til arealet under gennembrudskurverne i de enkelte boringer.

Den teoretiske molære koncentration af tracer, der er injiceret er ganget med antal dage i injektionsperioden. Dvs:

Teoretisk masse injiceret = Ctracer · tinjektionsperiode (mM × d)

Massen, som passerer den enkelte boring er beregnet ud fra integration under gennembrudskurver i de enkelte boringer.

Passeret masse v. boring = Cmiddel · dt (mM × d)

5.2.6 Beregning af tracerfortynding

Fortyndingen af tracer i de enkelte boringer er beregnet ud fra hhv. koncentrationer og masser.

Formler

5.2.7 Beregning af laktatkoncentration ud fra Cowis driftsdata

Den teoretiske koncentration af laktat i injektionsboringer er baseret på aflæsning af, hvor meget purasal (60 % Natrium-laktat), der forsvinder fra beholderen.

Voluminet af purasal, der forsvinder over tid er beregnet ud fra en fysisk aflæsning med tommestok. Det er antaget, at beholderen har den samme radius i hele højden. Beholderen har form som en tønde med radius r = 0,28 m. Radius er et gennemsnitsmål for raius målt over hele tøndens højde.

Vpurasal = π · r² · dh · 1000 [L]

Hvor dh = forskel i purasalhøjde i tønde i cm over tiden dt.

5.2.8 Beregning af donorkoncentration

Ved beregning på injiceret mængde purasal fås koncentrationen af Natrium-laktat. Ifbm. stimuleret reduktiv deklorering er koncentrationen af den rene donor (kulstofkilde) interessant, da denne kan omsættes mikrobielt. Derfor foretages omregning til den rene donorkoncentration, dvs. laktatkoncentrationen.

I det følgende angives beregninger af de forskellige enheder af Natrium-laktat og laktat.

I alle beregninger af Natrium-laktat og laktatkoncentrationer er korrigeret for fejlvisning på vandure, dvs. 10 % er trukket fra det reinjicerede volumen, som er baseret på logging fra I101, I102 og I103 i perioden frem til 20.marts

Efter 20.marts er volumen fra AV1 brugt idet oppumpet volumen = reinjiceret volumen fra 20. marts og frem

5.2.8.1 Praktisk koncentration af Natrium-laktat (mg/L):

Formel

Hvor:

Vpurasal (L)    Voluminet af Purasal - 60 vol % opløsning af Natrium-laktat aflæses i Cowi moniteringsregneark til bestemt tid
 
ρlaktat Densitet af Purasal 1,33 kg/L
 
Vol% 60 Vol% opløsning af Natrium-laktat anvendes
 
Vtot (m³) Total (re)injiceret volumen vand til bestemt tid aflæses i Cowi moniteringsregneark til bestemt tid

5.2.8.2 Praktisk molær koncentration af Natrium-laktat = Praktisk molær koncentration af Laktat

Formel

Hvor MNatrium-laktat = 112 g / mol

5.2.8.3 Praktisk molær laktat-C koncentration

Cpraktisk laktat-C(mmol C/L) = Cpraktisk laktat (mmol/L) · 3 molC/mol laktat (mM C)

5.2.8.4 Praktisk koncentration af Laktat (mg laktat / L)

Cpraktisk Laktat-C(mg/L) = Cpraktisk Laktat (mmol/L) · MLaktat

Hvor MLaktat = 89,09 g /mol

5.2.8.5 Korrigerede koncentrationer af fede syrer ifht. fortynding

Fortyndingsfaktorer, beregnet fra tracerforsøgene, er brugt til at vurdere, om de ændringer i koncentrationer for fede syrer i den nedstrøms del af behandlingsområdet kan skyldes fortynding.

Da tracer er tilført ved pulsinjektioner, mens donor pumpes kontinuerligt ned i behandlingsområdet, kan en sammenligning af hhv. tracer- og donormasse, der passerer en boring, ikke laves.

Sammenligningen mellem tracer- og donorkoncentrationer skal derfor baseres på stofkoncentrationer målt i de enkelte boringer.

Til vurdering af en eventuel fortynding af donor, er fortyndingsfaktorer baseret på maksimal observeret koncentration af tracer ifht. teoretisk injiceret tracerkoncentration brugt, dvs. FF beregnet fra max konc

Den eventuelle fortynding af fede syrer er kun vurderet efter gennembrud af donoren i hele behandlingsområdet, svarende til et porevolumen. Derfor er kun fortyndingsfaktorer fra tracerforsøg 2 og 3 brugt i denne sammenhæng.

Det antages, at de forhold, der skyldes fortynding og dermed fortyndingsfaktorerne er gældende i en periode omkring det enkelte tracerforsøg.

Fortyndingsfaktorerne bruges derfor til at korrigere observerede koncentrationer af fede syrer på et givet tidspunkt (tidspunkt for prøvetagning), som ligger indenfor den samlede periode med enten tracerforsøg 2 eller 3.

Korrektionen af observerede koncentrationer af fede syrer er udført på summen af laktat samt summen af nedbrydningsprodukterne fra laktat, dvs. acetat, format og propionat.

Cfede syrer korrigeret = FFberegnet fra max konc. · Cfede syrer observeret (mmol C/L)

I tolkningen af de korrigerede koncentrationer af fede syrer, skal der tages forbehold for den forholdsvis usikre måde, som det injicerede laktatniveau i injektionsboringerne er bestemt på (se afsnit: Beregning af laktatkoncentration ud fra Cowis driftsdata)

Cfede syrer korrigeret = Cfede syrer observeret

Når den korrigerede koncentration af fede syrer er lig den observerede koncentration betyder det, at fortyndingsfaktoren er tæt på 1 og at de observerede koncentrationer derfor kan sammenlignes direkte med det teoretisk injicerede niveau. Dermed er forskellen mellem det teoretisk injicerede niveau og den observerede koncentration, sandsynligvis lig den mængde af donor, der er blevet omsat ved reduktion af uorganiske elektronacceptorer. En mulighed er dog også at det manglende indhold af organisk kulstof findes på en form, som der ikke analyseres for.

Cfede syrer korrigeret = Cinjiceret niveau

Når den korrigerede koncentration af fede syrer er lig det teoretisk injicerede niveau, indikerer beregningerne, at der ikke sker nogen nedbrydning af de fede syrer, men at de observerede koncentrationer kan forklares med fortynding.

Cfede syrer korrigeret < Cinjiceret niveau

Når den korrigerede koncentration af fede syrer er mindre end det teoretisk injicerede niveau, sker en anden form for koncentrationsfald af de fede syrer end det, der kan forklares med fortynding. Sorption kan ifbm. fede syrer negligeres. Dvs. at de fede syrer er nedbrudt eller ikke har bevæget sig i samme strømningsmønster som bromid, hvoraf det sidste ikke er særlig sandsynligt.

Cfede syrer korrigeret > Cinjiceret niveau

Når den korrigerede koncentration af fede syrer er større end det teoretisk injicerede niveau, indikerer beregningerne strengt taget, at de fede syrer ikke er fortyndet i lige så høj grad som bromid. Ændringer i hydrauliske forhold kan derfor være årsag til denne observation. Dog kan situationen også skyldes den usikre bestemmelse af det injicerede koncentrationsniveau af laktat samt de generelle usikkerheder i analysen af bromid og fede syrer.

5.3 Sammenligning af DTUs og Cowis analysedata

Ved baselinemonitering samt den afsluttende monitering har Institut for Miljø & Ressourcer og Cowi udtaget prøver fra en række af de samme boringer. Institut for Miljø & Ressourcers prøver analyseres på Institut for Miljø & Ressourcer, mens prøver udtaget af Cowi analyseres af Analycen. Ved baselinemoniteringen blev prøverne ikke udtaget fra den samme ”stråle”, hvorimod dette var tilfældet ved den afsluttende monitering.

Nedenfor angives analyseresultaterne fra baselinemoniteringen samt den afsluttende monitering. Institut for Miljø & Ressourcers vs. Cowis data er desuden afbildet i et x-y plot, hvor også linjen x=y er afbildet. Ved fuldstændig lighed mellem de to sæt data skulle resultaterne ligge på denne linje.

Af de nedenstående grafer fremgår det, at der er fin overensstemmelse mellem kloridresultaterne samt resultater af klorerede ethener. Derimod er der mindre god overensstemmelse mellem NVOC- metan-, sulfat og jernresultaterne. Dette skyldes sandsynligvis håndteringen af prøven i felten, hvor Institut for Miljø & Ressourcers prøvetagning i tilfælde af metan foregår direkte i prøvevialen, mens prøver til NVOC-, jern- og sulfatanalyse filtreres og konserveres direkte i felten. Specielt er forskellen på indholdet af opløst jern bestemt af Analycen væsentlig lavere end indholdet bestemt af Institut for Miljø & Ressourcer ved den afsluttende monitering. Det vurderes dog, at udviklingen i indholdet af opløst jern godt kan følges på trods af denne forskel.

Samlet set er forskellen på analyseresultaterne ikke stor og det vurderes, at det samlede datasæt med analyseresultater fra hhv. DTU og Cowi kan betragtes uden at tage højde for, at resultaterne stammer fra forskellige analyselaboratorier.

5.3.1 Klorid

Sammenligning af kloridmålinger ved baseline og afsluttende monitering

Baseline monitering
DTUs vs Analycens analyse af klorid uge 42.
Prøvetagning 18.10.2005
Boring   M102 M101 M103
Klorid. Cowi mg/l 110,00 150 93,00
Klorid. DTU mg/l 102,9 127,5 90,0

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af Klorid - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af klorerede stoffer uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
Boring   B119,d M101 M2 M103 M3 AV1
Klorid. Cowi mg/l 59,00 66,00 60,00 54,00 66,00 43,00
Klorid. DTU mg/l 63,4 71,7 68,8 63,1 67,0 65,5

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af klorid - Slutmonitering

5.3.2 Metan

Sammenligning af metanmålinger ved baseline og afsluttende monitering.

Baseline monitering
DTUs vs Analycens analyse af metan uge 42.
Prøvetagning 18.10.2005
Boring   M102 M101 M103
Metan. Cowi mg/l 0,89 1 0,91
Metan. DTU mg/l 1,1 1,3 1,2

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af metan - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af metan uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
Boring   B119,d M101 M2 M103 M3 AV1
metan. Cowi mg/l 1,2 2,1 0,9 0,8 6,0 0,8
Metan. DTU mg/l 2,0 2,2 1,5 0,9 9,1 1,1

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af metan - Slutmonitering

5.3.3 NVOC

Sammenligning af NVOC målinger ved baseline og afsluttende monitering.

Baseline monitering
DTUs vs Analycens analyse af klorerede stoffer uge 42.
Prøvetagning 18.10.2005
Boring   M102 M101 M103
NVOC. Cowi mM C 4,20 1 4,70
NVOC. DTU mM C 2 3 2

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af NVOC - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af klorerede stoffer uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
Boring   B119,d M101 M2 M103 M3 AV1
NVOC. Cowi mM C 7,91 7,41 6,99 1,08 0,92 0,7
NVOC. DTU mM C 8,5 8,9 8,6 2,2 1,6 1,1

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af NVOC - Slutmonitering

5.3.4 Opløst jern

Sammenligning af opløst jern ved baseline og afsluttende monitering.

Baseline monitering
DTUs vs Analycens analyse af opløst jern uge 42.
Prøvetagning 18.10.2005
Boring   M102 M101 M103
Jern filtreret. Cowi mg/l 2,20 0 2,90
Jern filtreret. DTU mg/l 2,3 1,8 2,9

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af opløst jern - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af opløst jern uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
Boring   B119,d M101 M2 M103 M3 AV1
Jern filtreret. Cowi mg/l 0,05 2,60 1,00 1,40 0,02 0,0
Jern filtreret. DTU mg/l 1,2 2,1 1,9 1,3 0,5 0,6

Figur: DTUs vs Cowis analysedata af opløst jern - Slutmonitering

5.3.5 Sulfat

Sammenligning af sulfat ved baseline og afsluttende monitering.

Baseline monitering
DTUs vs Analycens analyse af sulfat uge 42.
Prøvetagning 18.10.2005
Boring   M102 M101 M103
sulfat. Cowi mg/l 69,2 90,8 122,6
sulfat. DTU mg/l 72,0 140,0 110,0

Figur: Cowis vs DTUs analysedata af sulfat - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af sulfat uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
Boring   B119,d M101 M2 M103 M3 AV1
sulfat. Cowi mg/l 7,90 3,40 5,10 62,00 17,00 22,0
sulfat. DTU mg/l 0,0 0,0 0,8 57,9 12,2 19,6

Figur: Cowis vs DTUs analysedata af sulfat- Slutmonitering

5.3.6 Klorerede ethener og nedbrydningsprodukter

Sammenligning af klorerede ethener og nedbrydningsprodukter ved baseline og afsluttende monitering.

  1.1 dce trans DCE Cis DCE VC TCE Ethane Ethene
  ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L
I102.DTU 4 32 1488 95 43 0 10
I102.cowi 5 14 1500 120 37 #N/A #N/A
M101.DTU * * * * * * *
M101.cowi 15 25 12000 3300 259 0 0
M2.DTU 15 45 9906 2039 24 20 196
M2.cowi 11 31 8200 1600 1 #N/A #N/A
M103.DTU * * * * * * *
M103.cowi 7 14 12000 2100 0 #N/A 57
M3.DTU 9 24 2152 570 78 0 43
M3.cowi 2 5 2600 720 0 #N/A #N/A
AV1.DTU 2 18 2399 12 6 0 24
AV1.cowi 1 3 1100 220 0 #N/A #N/A

* DTUs data negligeret pga usikre data
#N/A Betyder ikke inkluderet i moniteringsprogram

Figur: DTUs vs Cow is analysedata af klorerede ethener - Baseline

Afsluttende monitering
DTUs vs Analycens analyse af klorerede stoffer uge 21.
Prøvetagning 23.05.06
  1.1 dce trans DCE Cis DCE VC TCE Ethane Ethene
  ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L ug/L
I102.DTU 0 2 219 140 0 0 92
I102 cowi 0 5 250 85 0 #N/A #N/A
B119d.DTU 0 1 84 84 0 0 223
B119d cowi 0 1 82 86 0 #N/A 190
M101.DTU 1 14 1975 752 2 0 447
M101 cowi 10 10 1900 830 3 #N/A 580
M2.DTU 0 5 205 359 0 4 711
M2.cowi 5 5 170 410 0 #N/A 610
M103.DTU 6 25 4349 968 0 12 478
M103 cowi 20 20 4500 1100 0 #N/A 470
M3.DTU 0 1 277 454 0 84 375
M3 cowi 0 5 250 620 0 #N/A 330
Av1.DTU 0 2 234 153 0 0 99
Av1.cowi 2 2 210 150 0 #N/A 84

#N/A Betyder ikke inkluderet i moniteringsprogram

5.4 Slamfilters betydning for recirkulationsvand

For at undgå tilklogning af recirkuleringsanlægget er indsat et filter, så det oppumpede vand fra AV1 filtreres, inden det injiceres i injektionsboringerne I101,I102 og I103. For at undersøge om det indsatte filter evt. kunne have en tilbageholdende effekt på bakterier er udtaget vandprøver til kvantitativ bestemmelse af Dhc-Vcr i boringen AV1 samt i en hane siddende efter filtret.

Resultaterne viser, at der i vandprøven fra AV1 ses en koncentration af Dhc på 2?·106 celler/L, mens der i prøven fra hanen så en koncentration på 8?·105 celler/L. Resultaterne tyder på, at der ikke sker en tilbageholdelse af bakterier i filtrematerialet.

For at undersøge sammensætningen af bakterier siddende på filtermaterialet er udtaget to filterprøver, som er analyseret ved DGGE. En DGGE-analyse kan sige noget om, hvilke bakterier der er til stede i prøven. Analysen viser, at der er findes ca. 10 forskellige typer af bakterier på filtermaterialet, dog ses ikke nogen Dhc. Sammen med den kvantitative bestemmelse af antallet af Dhc indikerer resultaterne, at der ikke sker en væsentlig tilbageholdelse af Dhc i filtermaterialet.

Analyse af øvrige parametre viser, at filteret ikke forårsager en ændring i sammensætningen af vandet mht. redoxparametre, klorerede ethener m.fl. Analyseresulater fra det oppumpede vand samt vand udtaget efter filteret er ens (se Bilag 5).

Tabel 5.1 Analyseresultater fra pumpboring AV1 samt prøvetagnignshane placeret efter filter men før vand, der reinjiceres.

Tabel 5.1 Analyseresultater fra pumpboring AV1 samt prøvetagnignshane placeret efter filter men før vand, der reinjiceres.

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 1

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 2

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 3

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 4

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 5

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - side 6

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - Appendix A: DGGE-0064 Gel Image

Denaturing Gradiebt Gel Electrophoresis (DGGE) Analysis Report - Appendix A: DGGE-0064 Gel Image

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.