MTBE. Undersøgelse af grundvandet nedstrøms idriftværende og tidligere benzinstationer – Delrapport 7: Kerteminde, Fynshovedvej 290

5 Faneudbredelse

5.1 Potentielle forureningskilder

Lokaliteten Fynshovedvej 290 i Dalby har været i drift som tankstation i perioden 1925 til 1993. MTBE har været tilsat benzin siden 1985, og forurening af grundvandet med MTBE kan således have stået på i op til 17 år. Tankanlægget omfattede to tanke til benzin, to til dieselolie og en til farvet benzin. Benzin- og dielseltankene med tilhørende installationer var samlet på et mindre areal på i alt ca. 120 m². Tanken til farvet benzin, der ikke indeholdt MTBE, var placeret sydøst for bygningen og uden sammenhæng med det øvrige tankanlæg.

Der er lokaliseret to påfyldningssteder, udluftningsstudse, benzinudskiller, standerø og tanke til MTBE-holdig benzin. I tabel 7.2 er givet en oversigt over de potentielle kilder og spildmuligheder fra disse. I tabellen er ligeledes anført, i hvilket omfang de mulige kilder er identificeret på lokaliteten.

Der er udført afværgeforanstaltninger omfattende opgravning af tanke samt udskiftning af forurenet jord. Ved en forundersøgelse udført i 1994 blev der konstateret jordforurening med et indhold af totalkulbrinter på op til 5.300 mg/kg TS og et indhold af benzen på op til 17 mg/kg TS /2/.

5.2 Teoretisk faneudbredelse og boringsplacering

Baggrund. Med baggrund i de geologiske/hydrogeologiske resultater fra forundersøgelsen er der ikke skitseret faner i henhold til konceptet i /6/. Forundersøgelsen viste, at jordbundsforholdene omkring tankstationen overvejende bestod af moræneler til stor dybde. Forundersøgelsen viste dog, at der tilsyneladende kunne påregnes en nordøstlig vandbevægelse i det øvre jordlag, mens vandbevægelsen tilsyneladende var sydlig i et lidt dybere niveau.

Kildesporingen er gennemført, se tabel 7.2, ligesom det vides, at der har været en kraftig jordforurening på tankstationen.

Tabel 7.2. Baggrundsdata for vurdering af teoretisk faneudbredelse og boringsplaceringer jf. /6/.

Fynshovedvej 290 Identificeret Risiko for kortvarigt større spild Risiko for længerevarende mindre spild Afstand kilde til skel
Rørforbindelser + +    
Udluftningsstuds +   +  
Påfyldning tanke +   + 10 m
Tank + +   10 m
Olieudskiller +   + 5 - 7 m
Pumpeø/standere + + + 10 m
Fanebredde (m) /6/
Fanelængde (m) /6/
15 - 35 m
25 - 75 m
10 - 15 m
30 - >100 m
 

Teoretisk boringsplacering. Under de givne jordbundsmæssige forhold skelnes ikke mellem kortvarigt større spild eller længerevarende mindre spild. Med de komplicerede strømningsmønstre i moræneleren er der med udgangspunkt i konceptet /6/, valgt at placere boringer så tæt på kilden som muligt, dvs. i skel. Teoretiske boringsplaceringer er foretaget efter de forventede strømningsretninger af grundvandet. De teoretiske boringsplaceringer fremgår af bilag 7.1, og er sammenfaldende med de faktiske boringsplaceringer.

5.3 Aktuel boringsplacering

Boringer i hovedundersøgelsen er foretaget med baggrund i de i forundersøgelsen registrerede strømningsretninger af grundvandet i de øvre jordlag. Boringerne er jf. 4.2 placeret så tæt på kilden som muligt og inden for den forventede strømningsretning. Afstanden mellem boringerne er valgt således, at boringerne ligger inden for et bælte, der maksimalt svarer til tankanlæggets bredde målt vinkelret på den aktuelle strømningsretning.

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.