Basisviden om EU-regulerede stoffer i vandmiljøet

15 Fluoranthen

15.1 Identitet og fysisk-kemiske egenskaber

CAS-nr:         206-44-0

Stoftype:        Polycyklisk aromatisk kulbrinte

Synonymer:   -

Tabel 15-1

Fysisk-kemiske data for fluoranthen. Kilde: /1/.

Stofnavn Vandopløselighed
(mg/l v. 25°C)
Damptryk
(Pa v. 20-25°C)
Log Kow Koc
Fluoranthen 0,220 - 0,265 0,7 - 1,3 x 10-3 4,7 (høj)

15.2 Anvendelsesregulering

Fluoranthen findes i ikke uvæsentligt indhold i creosot /1/, hvis anvendelse i Danmark er kraftigt reguleret og begrænset. Creosot er omfattet af flere af miljøministeriets bekendtgørelser, som forbyder import, salg og anvendelse af kemiske stoffer og produkter, som indeholder creosot, idet de dog under nogle særlige forudsætninger må "importeres, sælges og anvendes til træbeskyttelse i industriprocesser eller til erhvervsmæssig udført genbehandling af træ" /4, 5/. Ligeledes er import, salg og anvendelse af træ, som er behandlet med creosot, forbudt. Dog er sådant træ tilladt til erhvervsmæssig og industriel anvendelse.

Cas-nr. 206-44-0 (fluoranthen) er ikke omfattet af definitionen af creosot i ovennævnte bekendtgørelser, men disse regulerer dog indirekte forbruget af floranthen i Danmark til de specifikke formål.

15.3 Regulering af udledning

Fluoranthen er omfattet af bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996 om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer og havet. Bekendtgørelsen fastsætter et nationalt generelt vandkvalitetskrav for PAH’er på 0,001 μg/l.

Øvrig regulering af betydning for udledning af fluoranthen:

  • Bekendtgørelse nr. 623 af 30. juni 2003 om anvendelse af affald til jordbrugsformål.

15.4 Mængder/forbrug

Fluoranthen produceres ved destillation og efterfølgende krystallisering af kul-tjære /1/. Der foregår, så vidt vides, ikke kommerciel fremstilling af fluoranthen i Danmark.

Produktregisteret har registreret 16 varer med indhold af fluoranthen. Det samlede forbrug af fluoranthen i disse varer ligger i kategorien: <1 tons /2/ (hvilket formentligt er den laveste kategori). I en anden og lidt tidligere opgørelse fra Produktregisteret er det samlede forbrug af fluoranthen i 15 forskellige varer opgjort til 0,000 tons /3/.

Som beskrevet ovenfor indeholder creosot fluoranthen. Creosot anvendes til imprægnering af træ, brugen heraf er reguleret i Danmark og begrænset til enkelte industrielle formål. Ældre creosotimprægneret træ anvendes stadigvæk i Danmark.

15.5 Kildetyper og anvendelser

Kommercielt produceret fluoranthen benyttes til produktion af fluorescerende farver og kypefarver /1/. Disse anvendelser er dog ikke relevant for Danmark.

Fluoranthen er en PAH, som dannes ved ufuldstændig forbrænding af organisk materiale (fx fra kraftværker, biler og afbrænding af træ). Den herved opståede mængde PAH’er emitteres til atmosfæren, hvorfra en del vil blive afsat igen som diffus våd eller tør deposition.

Fluoranthen vil tillige tilføres vandmiljøet fra creosot-imprægneret træ, herunder primært jernbanesveller, bolværk og bundgranspæle. For en nærmere beskrivelse heraf henvises til kapitel 28 om PAH.

15.6 Tilførsler til og forekomst i vandmiljøet

Der eksisterer ingen lettilgængelige data om bionedbrydelighed i jord eller i vandmiljøet.

Nedenstående tabel omfatter moniteringsdata for fluoranthen i vandmiljøet. Målingerne i fersk/marint overfladevand stammer fra to vandløb i Århus og Fyns amter (henholdsvis 11 og 12 målinger). Vedrørende disse skal bemærkes, at der kun blev påvist fluoranthen over analysemetodernes detektionsgrænse på 0,01 μg/l i en af de i alt 23 prøver /8/ /9/.

Tabel 15-2

Moniteringsdata for fluoanthen (middelværdier). Tallene i parentes er 95%-fraktilerne.
Kilder: /6/ /7/ /8/ /9/

Stofnavn Spildevand (μg/l) Slam
(μg/kg ts)
Separate regnudløb (μg/l) Fersk/marint overfladevand
(μg/l)
Indløb Udløb
Fluoranthen 0,1 (0,2) 0,002 (0,01) 805 (1380) 0,66 <0,1 - 0,011*

*: kun påvist fluoranthen over detektionsgrænsen (0,01 μg/l) i en af 23 prøver

De foreslåede vandkvalitetskrav (EQS) for fluoranthen er henholdsvis AA-EQS = 0,1 μg/l (surface waters) og MAC-EQS = 1 μg/l (surface waters).

15.7 Konklusion

Fluoranthen anvendes ikke som rent stof i Danmark. Stoffet indgår dog i creosot, der bruges til træbeskyttelse af træ til flere industrielle anvendelser. Fluoranthenholdige produkter forkommer stadigvæk i stort omfang i Danmark. Fluoranthen (PAHer) dannes tillige til stadighed ved ufuldstændig forbrænding af organisk materiale og stoffet tilføres således løbende miljøet i Danmark.

Fluoranthen kan tilsyneladende forekomme i regnbetingede udløb i koncentrationer, der overstiger det foreslåede gennemsnitlige vandkvalitetskrav (AA-EQS) med en faktor 7, men dog ikke overstiger det foreslåede maksimale vandkvalitetskrav (MAC-EQS).

På denne baggrund kan det ikke udelukkes, der i Danmark vil være behov for yderligere begrænsning af udledninger/emissioner af fluoranthen for at opfylde det kommende datterdirektiv om prioriterede stoffer under vandrammedirektivet. Det vurderes dog, at en tilstrækkelig nedbringelse vil kunne opnås som resultat af den generelle indsats mod udledning af PAH.

15.8 Referencer

/1/ Haskoning fact sheet for fluoranthen

/2/ Data fra Produktregistret. Udtrækning foretaget af MST, nov. 2004

/3/ Data fra Produktregistret. Udtrækning foretaget af MST, maj. 2004

/4/ Bekendtgørelse nr. 665 af 4. juli 1996 om begrænsning af salg og anvendelse af creosot, som ændret ved bekendtgørelse nr. 535 af 18. juni 2003

/5/ Bekendtgørelse nr. 534 af 16. juni 2003 om begrænsning af salg og anvendelse af creosot til træbeskyttelse og creosotbehandlet træ.

/6/ Miljøstyrelsen (2004). Punktkilder 2003.

/7/ Miljøstyrelsen (1997). Miljøfremmede stoffer i overfladeafstrømning fra   befæstede arealer. Miljøprojekt nr. 355.

/8/ Vandkvalitet og stoftransport, Vandløbenes biologiske tilstand, Forureningskilder. Fyns Amt. Maj 2004

/9/ Vandløb og kilder. Vandmiljøovervågning, 2000. Århus Amt, Natur og miljø. August 2001.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.