Trafik og luftvejssymptomer hos småbørn

Sammenfatning og konklusion

Astma og allergi er folkesygdomme hos børn. Omtrent 7 % af danske børn har astma i skolealderen og 15-20 % lider af astmatiske symptomer i småbarnsalderen. Luftforurening, især fra trafik er internationalt fundet at forværre sådanne symptomer hos børn. Bl.a. er bolig nær trafikerede veje fundet at være en risikofaktor.

I nærværende undersøgelse har vi undersøgt, om der var sammenhæng mellem forekomsten af nedre luftvejsymptomer i form af hvæsende vejtrækning, vedvarende besværende hoste og lignende i de første tre leveår og boligens nærhed trafikerede veje. Til det har vi benyttet COPSAC (Copenhagen Prospective Study of Asthma in Childhood) undersøgelsens i alt 411 børn, der er fulgt fra fødslen. Disse børn har øget risiko for astma, da deres mor har astma.  Vi kunne sammenholde daglige symptomer noteret af forældrene i de tre første leveår hos 338 af børnene med, om der var veje med mere end 10.000 biler indenfor 50 eller 100 m fra deres bolig og med den daglige trafikbelastning indenfor 50 eller 100 m.

Vi fandt øget forekomst af symptomer indenfor disse afstande, selvom dette fund er meget usikkert pga. det lille antal børn, og da de fleste fund ikke var statistisk signifikante.

Vi har tidligere rapporteret, at der er flere symptomer i dagene efter dage med høje målte niveauer af luftforurening knyttet til trafik i de første 18 levemåneder blandt de børn der bor relativt tæt på målestationen centralt i København, mens der ikke var sådan sammenhæng i periferien og udenfor Københavns Amt (rapporteret i miljøprojekt nr. 1005 (2005): ”Time Series Study of Air Pollution Health Effects in COPSAC Children”

Disse fund støtter samstemmende, at der er sammenhæng mellem trafik og nedre luftvejssymptomer blandt helt små børn. Vi har også tidligere fundet at indlæggelser for astma blandt børn i 5-18-årsalderen synes knyttet til trafikrelateret luftforurening i Københavnsområdet. Disse sammenhænge mellem astma og lignende symptomer hos både småbørn og skolebørn og trafikrelateret luftforurening er overensstemmende med internationale fund.

Konklusion

Sammenfattende kan det konkluderes, at trafikgenereret luftforurening også i København ser ud til at have sundhedsmæssige effekter hos børn i form af flere astmatilfælde og astmalignende symptomer. Der er dog stadig meget usikkerhed og der er behov for yderligere undersøgelser for at opnå mere sikre konklusioner samt mere præcis viden om den kvantitative sammenhæng mellem eksponering og effekter.

 



Version 1.0 Maj 2008, © Miljøstyrelsen.