| Front page | | Contents | | Previous | | Next |
In Vivo Investigation of Dietary Exposure to 5 Pesticides
6 Diskussion
Undersøgelsens formål var at belyse mulige samspilseffekter ved samtidig eks-ponering af rotter for 5 pesticider, der kan optræder som rester i levnedsmid-ler. Dosisniveauernerne var sat ud fra oplysninger og vurdering af NOAEL af de enkelte stoffer baseret på JMPR monografi (BR, 1973) samt MST-vurderinger (CH, 1993, AL, 1996, CB, 1995 og MA, 1993). Dosis niveauer på 1/5 af NOAEL, NOAEL og 5x NOAEL af enkeltstofferne blev valgt udfra forventning om højst en mulig additiv effekt af de aktuelle stoffer i foderblan-dingen (Groten et al, 1997). Dog må der tages visse forbehold for diskussion af de fundne effekter i undersøgelsen i relation til data for effekt af de aktuelle enkeltstoffer. Det væsentligste forbehold for vurderingen af resultaterne er, at undersøgelserne, der ligger til grund for de valgte doser, er foretaget på andre laboratorier og hermed under forsøgsbetingelser, der ikke er identiske med forsøgsbetingelserne for denne undersøgelse . Af andre forhold skal nævnes, at vurderingen af enkeltstofferne er baseret på resumeer i monografier, og at de anvendte data stammer fra 90-dages undersøgelser, samt at der for BR er tale om oplysninger hentet fra en ældre monografi.
Undersøgelsesresultaterne viser, med de nævnte forbehold, at der var toksi-kologisk effekt af blandingen af de 5 pesticider, når de forekom i foderet i koncentrationer, der for de enkelte ligger på NOAEL. For en række fund gæl-der, at de forekom i det hold, der fik en femtedel af NOAEL for enkeltstoffer-ne. Disse kritiske toksikologiske effekter var ændringer i blodbilledet og fald i cholinesterase i hjernen (cholinesterase / hjerne protein).
Ændringen i blodbilledet var kun statistisk signifikant i hannerne. Der er tale om et fald i antallet af hvide blodlegemer i hold 2 og 3 samt stigning af de neutrofile granolocyter. Det relative antal af lymfocyter udviser et ikke stati-stisk signifikant fald, der kan forklare faldet i det totale antal hvide blodlege-mer. Ændringerne i blodbilledet i form af fald i lymfocyter og stigning i neu-trofile granulocyter vurderes som en klassisk hæmatologisk stress reaktion (Ulich et al. 1978). Toksikologisk effekt i form af ændringer i blodbiledet er set i undersøgelser af AL i 90 dages undersøgelse i rotter sporadisk også ved NOAEL, og en ikke nærmere beskrevet effekt på blodbilledet er tillige rap-porteret i 90 dages undersøgelse i rotter med MA. Den svage effekt på blod-billedet i hold 2 og 3 kan tolkes som en additiv effekt af de to aktuelle stoffer i foderblandingen.
Det eneste stof i den aktuelle foderblanding der vides at give anledning til hæmning af cholinesterase er CH. Koncentrationen i foderblandingerne var valgt udfra et NOAEL for cholinesterasehæmning i plasma og røde blodlege-mer i et 90 dages fodringsforsøg i rotter. Cholinesterasehæmning i hjerne var i samme undersøgelse først påvirket ved en dosis, der var 10 gange højere. Ef-fekten på plasma cholinesterase set i hold 2 hunner betragtes som et tilfældigt fund, men fund af ændringer i den tilsvarende hjerne parameter helt ned i den laveste dosering var ikke forventet, selvom der kun er tale om en statistisk sig-nifikant effekt i hunnerne. En egentlig betydning af den aktuelle påvisning af hæmningen af cholinesterasen med henblik på vurderingen af en eventuel samspilseffekt må afvente en tilsvarende undersøgelse af CH alene i IFT’s dyremodel.
Undersøgelsen kan ikke fastslå, om den akut opståede effekt i dyrene i hold 4, symptomer på nedstemthed og bevægelsesforstyrrelser, herunder de histopa-tologiske forandringer i de 4 hunrotter, der blev aflivet efter et døgn, samt antydning i ændret adfærd i dyrene i hold 3 har forbindelse med cholinestera-sehæmningen. En opfølgende undersøgelse af CH, som nævnt ovenfor vil eventuelt kunne afklare dette. Der foreligger oplysninger om, at AL er neuro-toxisk. I specielle undersøgelser i rotter over 14 dage, hvor AL blev givet dag-ligt med sonde, er set ændringer i adfærd (ikke nærmere beskrevet) i doser ned til 20 mg/ kg lgv. Det nævnes, at der ses forandringer i biokemiske parametre, der tyder på, at der er tale om ”axonal degenerering”. Tillige angives det, at AL givet i foder til hunde over 13 uger i en koncentration på 270 ppm (svarende til ca. 7 mg/ kg lgv) gav anledning til adfærdsændringer i form af rystelser, ataxi og dårlig koordinering samt forhøjet temperatur. Der foreligger ikke oplysninger om, at de øvrige pesticider i foderblandingen er neurotoksi-ske eller giver anledning til ændringer i adfærd i øvrigt.
Den eneste forandring i patologiske parametre, som kan tilskrives doseringen, var en statistisk signifikant forøget levervægt (absolut såvel som relativ) for doserede hanner og – hunner i hold 3. Fundet vurderes at være en følge af en additiv virkning på leveren, der er målorgan i undersøgelser af 4 af de aktuelle pesticider, nemlig BR, AL, CB og MA.
Med forbehold for de variationer, der kan være i forsøgsbetingelserne mellem den aktuelle undersøgelse og de undersøgelser, der ligger til grund for de valgte koncentrationer i foderet i det aktuelle forsøg, viser resultaterne, at samtidig eksponering for en blanding af pesticider resulterer i en toksisk effekt i forsøgsdyr, der er forskellig fra den, man ser ved eksponering for de enkelte pesticider i blandingen. For nogle af de målte parametre kunne den observe-rede effekt tyde på, at der er tale om en additiv effekt af stofferne i den aktu-elle blanding. Ifølge litteraturen er en sådan additiv effekt ikke overraskende (Groten et al. 1997 & Jett et al. 1999). Vedrørende den påviste hæmning af cholinesterasen og dennes mulige indflydelse på de observerede adfærdsæn-dringer må vurderingen af en eventuel samspilseffekt afvente en tilsvarende undersøgelse af CH alene samt eventuelt en undersøgelse af AL og AL og CH i blanding i IFT’s dyremodel.
| Front page | | Contents | | Previous | | Next | | Top |
|