Den Grønne Fonds Årsberetning 1996

Bilag 1

Oversigt over bevillinger til projekter 1996

 

1. Daghøjskolen VERA

Miljøkursus "Byen, Naturen og Dig".

Bevilget: 20.000,- kr. til markedsføring og formidling.

J.nr. D 364-0019, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lone Bruun, tlf.: 31 24 36 03

Daghøjskolen Vera arbejder med at udvikle et nyt byøkologisk kursustilbud, der tager udgangspunkt i bymennesker, bymiljø og de nærrekreative områder. Kurset skal blande naturoplevelser med faktuel viden om byøkologi og give forståelse for nødvendigheden af et handlingsorienteret miljøvenligt/økologisk forbrugsmønster. Kurset skal være på 5 uger og bestå af foredrag, handlingsorienteret gruppearbejde og ekskursioner, både som telttur og til de nære grønne områder. Det er især rettet mod Vesterbro i København, hvor daghøjskolen ligger. I første omgang tænktes afholdt et konkret kursus sommeren 1996, hvorefter erfaringerne med kurset skulle videreformidles til andre daghøjskoler.

2. Foreningen til Oprettelse af Grønne Universiteter (FOGU)

Forlængelse af pilotprojekt for bydelsbaserede lokalt Agenda 21 arbejde i København samt seminar om miljøarbejde i folkeoplysningen

Bevilget: 203.196,- kr.

J.nr. D 364-0029, Københavns Kommune

Kontaktperson: Jette Gabrieli, tlf. 35 37 32 27

A. Lokal Agenda 21 opfølgningsprojekt. FOGU fik i december 1996 ca. 200.000 kr. fra Den Grønne Fond til at udvikle fremtidsværksteder til anvendelse i bydele i København, der ville arbejde med lokal Agenda 21. Da arbejdet af forskellige årsager er gået langsommere end forventet, er der bevilget forstat støtte til projektlederløn og kontorhold i 1. halvår 1997. Der tegner til at komme en proces i gang i 3 bydele: Christianshavn (jf. særskilt bevilling fra fonden), Islands Brygge og Sundbyerne. FOGU vil i 1997 med sin projektleder (Jette Gabrieli) kunne understøtte den videre proces i disse bydele.

B. Weekendseminar på Gadkjærgård marts 1997 under overskriften "Miljøudfordringen til folkeoplysningens fritidstilbud" med emnerne "hvor står vi", "Den store pædagogiske udfordring: At opmuntre og oplyse", "Agenda 21 udfordringen til folkeoplysningens fritidstilbud", "økonomiske rammer og finansieringsmuligheder", "Hvordan sikrer vi, at samarbejde og erfaringsudveksling går forud for konkurrence om deltagere?". Målgruppen er aftenskolelærere mv., der arbejder med miljø, agenda 21 folk og miljøorganisationer, uddannnelseskontakter i fagbevægelsen mv. Der planlægges oplæg fra bl.a. Tone Saugstad Gabrielsen, Jeppe Læssøe, Morten Rettig, Poul Markussen og Arne Vinten. I alt regnes med 50 deltagere, inkl. oplægholdere.

3. Fritidssamvirket i Almennyttigt Byggeri i Århus Kommune

"Natur - Miljø og Friluftsliv i Boligområderne"

- et mobilt skurvognsprojekt

Bevilget: 200.000,- kr. i 1996

J.nr. D 364-0031, Århus Amt

Kontaktperson: Bo Kristiansen, tlf.: 86 10 21 70

Projektet har base i en skurvogn/bus, der flyttes rundt mellem boligområderne i Århus sammen med to medarbejdere, der i samarbejde med de lokale beboere skal være udfarende og koordinerende omkring natur- og miljøprojekter. Gruppen vil være ca. 5 uger i hvert område og her dels lave opsøgende arbejde i forhold til de beboere/grupper, der i forvejen er aktive omkring natur- og miljøprojekter eller er motiverede for at blive det og dels deltage i organisering af nye aktiviteter.

4. Globorama

Opbygning af økologisk "basisbolig" i Globoramas præsentationsudstilling

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 364-0032, Ringkøbing Amt

Kontaktperson: Agnes Conradi, tlf.: 97 22 49 22

Til Globoramas præsentationsudstilling, sommeren 1996 i Herninghallen anvendte udstillingsplanlæggerne den fuld skala økologiske bolig, som indgik i udstillingen "erindring og forandring", der - finansieret af Den Grønne Fond - blev afholdt i Turbinehallen i København i november med Inger Klingenberg som koordinator. Boligen er 6-kantet, på ca. 60 m2, er opbygget af genbrugsmaterialer og indeholder masseovn, komposttoilet og passiv og aktiv solvarme.

Støtten skulle anvendes til opstilling af huset, udarbejdelse af tilhørende brochurer og koordination af tilhørende forbrugsemner.

5. Vester-Gror

Vester-Grors arbejde i 1996 med byøkologiske aktiviteter på Vesterbro, Kbh.

Bevilget: 200.000,- kr.

J.nr. D 364-0034, Københavns Kommune

Kontaktperson: Ruth Wiesel, tlf.: 33 25 70 79

Vester-Gror er en forening til fremme af økologiske foranstaltninger og permakultur på Vesterbro i København. Foreningen har siden 1995 drevet en informationsbutik for en bevilling fra Den Grønne Fond. Foreningens arbejde i 1996 har omfattet: info-butikken, arbejdsgrupper omkring Brune Kødby og Øksnehallen, rådgivning til karreer under byfornyelse, organisering af gårdmandstjeneste under Genbrugskompagniet, indsigelser mod lokalplaner, skolesamarbejdet Megarosen, det økologiske jordbrugsprojekt Gule-Reer, økologikurser i samarbejde med daghøjskolen Vera, deltagelse i netværket af hovedstadens socialøkologiske centre, bladudgivelse mv.

Der er dec. 1996 givet en bevilling til arbejdet i 1997 (se j.nr. D 365-0366)

6. Fællesvirket for boligforeningerne i Egebjerg bykvarter

Etablering af lokalt byøkologisk center i Egebjerggård

Bevilget: 200.000,- kr. i 1996

J.nr. D 364-0035, Københavns Amt

Kontaktperson: Henning Wittus, tlf.: 44 97 74 41

Projektet for et lokalt byøkologisk Center i Egebjergområdet, Ballerup Kommune, blev i Den Grønne Fonds konkurrence om etablering af lokale byøkologiske centre fremhævet som et af de 6 bedste forslag. Projektet er fastholdt (på lavere niveau) i denne bevilling til et center i et nybygget "Naturhus" i Egebjerggård, der har taget afsæt i den Internationale Bomesse sommeren 1996. Forslaget indeholder bl.a. planer om at udarbejde en miljøplan for Egebjergområdet, herunder grønne regnskaber samt en række handlingsorienterede projekter. I Naturhuset indgik en udstilling til bomessen, som vil blive omformet til permanent udstilling om husets egne stof- og energistrømme, (finansieret fra anden side).

Centeret har i efteråret 1996 fået en bevilling til en grøn guide 1997-99 (se j.nr. D 366-0011)

7. FRØX

Opstart af Frederiksberg Øko-eXperimentarium (FRØX)

Bevilget: 200.000,- kr. i 1996

J.nr. D 364-0036, Frederiksberg Kommune

Kontaktperson: Helene Hjort Knudsen, tlf.: 31 35 38 49

FRØX deltog i konkurrencen om lokale byøkologiske centre. De er organiseret som et gårdlaug, der orienterer sig mod såvel gårdens brugere - beboere, en skole og et seminarium, som mod bred byøkologisk formidling og aktivitet til hele kommunen. Projektet har i 1996 været i opstartfasen, og har haft en bred vifte af aktiviteter, herunder:

Information: Opbygning af permanent udstilling i Infohus om husets egne ressourcestrømme, guidede ture kampagne for salg af miljøvenlige/økologiske varer i butikkerne på Frederiksberg og plancheudstilling om FRØX til messe i Forum. Undervisning: I forbindelse med opbygning af et "vandeksperimentarium" (en dome, der demonstrerer vandkredsløb i et fisk-plante-system) ønskedes udarbejdet undervisningsmateriale, der kan anvendes i skoleklasser i forbindelse med besøg på domen. I tilknytning hertil anlæg af byskolehave og demonstrationskompostering. Netværk: opbygning af database over byøkologiske aktiviteter i kommunen. Kursusudvikling: "Miljøsjakket" (kursus i økologisk byggeri, i tilknytning til renovering af 2 huse, der skal indgå i FRØX), "Grønne Guider" (kursus i byøkologi for byrundvisere, der kan fremvise økologiske projekter i kommunen), "Miljøteams" (udvikling af miljøsyn i private boliger). Forbrugsmålinger: Installation af målere i boligblok under byfornyelse, kobling til edb-station og udvikling af tilhørende undervisningsprogram, der fokuserer på observerede forbrugsforskelle.

Centeret har i efteråret 1996 fået en bevilling til en grøn guide 1997-99 (se j.nr. D 366-0049)

8. Organisationen for Vedvarende Energi (OVE)

på vegne af 6 organisationer

Konference og udstilling om "Byen som organisme".

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 364-0039, Københavns Kommune

Kontaktperson: Kirsten V. Andersen, tlf.: 35 37 35 65

1-6. juli 1996 afholdtes en uges international konference om "Byen som organisme - byøkologi nu og i fremtiden" i Øksnehallen i København. Som optakt arrangeredes en udstilling i hallen om byøkologi (ikke med i bevillingen). Der var 200 deltagere i konferencen, hvoraf 100 kom fra Østeuropa og 100 fra Vesteuropa. Konferencens hovedsigte er en udveksling af byøkologiske ideer og erfaringer mellem øst og vest, professionelle og græsrødder. Programmet omfattede offentligt tilgængelige forelæsninger, workshops og produktion af en vandreudstilling om fremtidens økologiske by, med bidrag fra hver af de nedsatte workshops, samt byøkologiske ekskursioner. Konferencetemaerne var: Byens plan, bygninger, natur, transport, sociale sammenhænge, energistrømme og vedvarende energi, byen og landet, forurening, byen og vandet, forbrug og behov, lokalt demokrati, affaldsbehandling og genanvendelse, grøn produktion, byøkologiens etik, æstetik og formidling. Det er forhåbningen, at arrangementet. vil bidrage til dannelsen af et europæisk byøkologisk netværk.

9. Inger Klingenberg på vegne af 6 formgivere

Erindring og forandring - arkitektur -natur - skulptur,

en udstilling om form og økologi

Bevilget: 15.422,- kr. i underskudsdækning.

J.nr. D 364-0041, Viborg Amt

Kontaktperson: Inger Klingenberg, tlf.: 97 95 90 20

Fonden har tidligere bevilget 362.000 kr. til udstillingen "Erindring og Forandring", der blev afholdt i Turbinehallen i København november 1995. 6 kunstnere, formgivere og arkitekter stod bag udstillingen, der præsenterede forskellige bud på økologisk formgivning. Herved forstod de kunst, arkitektur og håndværk, der bearbejder forholdet mellem det skabende menneske og naturen. Udstillingen præsenterede arbejder af hver af de 6 i form af plancher, installationer og modeller, og der var desuden være gæsteudstillere, der belyser forskellige emner inden for økologisk arkitektur, natur, kunst og håndværk ved hjælp af fotos, tegninger, malerier og brugsting.

10. Ecooperation

Økologisk bykort over København.

Bevilget 25.000,- kr. oven i tidligere 91.900,- kr.

J.nr. D 364-0055, Københavns Amt

Kontaktperson: Niels Peter Flint og Michael Blomhøj, tlf.: 33 13 23 28

Den Grønne Fond bevilgede i dec. 1995 91.900 kr. til at lave et økologisk bykort over København. Samtidig blev der givet afslag til ansøgning om støtte til sekretariatsdrift for Ecooperation (Selskabet til fremme af økologiske bydelsmarkeder). Budgettet for bykortet indeholdt imidlertid ikke udgifter til løn/adm., da dette forventedes dækket af sekretariatet. Denne merbevilling til bykortet skal dække disse udgifter. Kortet dækker indre by og brokvartererne, der viser økologiske indkøbssteder, restauranter, miljøprojekter og grønne pletter, med forbillede i The Green Apple Map over New York City. Kortet er lavet både på dansk og engelsk i 10.000 eks. hver. Desuden planlægges en internetudgave på adressen:

http://ecoweb.dk/ecopenhagen/index.html.

11. Foreningen til fremme af Bæredygtigt Design

Drift af Bæredygtigt Design i 1996.

Bevilget: 754.000,- kr. (træder i stedet for tidligere mindre tilsagn)

J.nr. D 364-0057, København Kommune

Kontaktperson: Tina Hjort og Drude Breds, tlf.: 33 33 97 38

Projektet, som også har været støttet af Den Grønne Fond i 1995, har til formål via foredrag, udstillinger, prøvekollektioner, plakater, pjecer mv. at formidle viden om nødvendigheden af miljøhensyn inden for tekstil- og beklædningsindustrien. Der er nu dannet en egentlig forening omkring projektet, og i 1996 har hovedindsatsen ligge på udstillinger - herunder et internationalt økologisk modeshow på den økologiske verdensudstilling - og foredrag samt artikler til dagspressen og fagblade. Emnemæssigt var det planen at koncentrere sig om research og udvikling af design, adgang til Internet, oprettelse af netværk, en konference om industriens fremtidige påvirkning af miljøet og samarbejde med Maya-shuy projektet i Mexico.

Der er i december 1996 givet en fortsat bevilling til 1997 (se j.nr. D 365-0320).

12. ØkoVandspejlet

Evaluering af ØkoVandspejlets arbejde og organisation

Bevilget: 75.000,- kr.

J.nr. D 365-0002, København Kommune

Kontaktperson: Lone Albrektsen, tlf.: 31 39 13 56

Evalueringen skulle vurdere ØkoVandspejlets aktiviteter i forhold til dets eget formål og i forhold til Den grønne Fonds bevillinger. Herunder skulle specielt vurderes den interne organisation, sekretariatsmæssige funktion og personalebemanding. Evalueringen blev gennemført af CASA.

ØkoVandspejlet har siden fået en bevilling til 1. kvartal 1997 (se j.nr. D 365-0193)

13. Mellemfolkeligt Samvirke

Produktion af 4 GAIA miljøbøger til folkeskolens mellemniveau og ældste klasser.

Bevilget: 80.000,- kr.

J.nr. D 365-0003, København Kommune

Kontaktperson: Niels Elbæk, tlf.: 33 32 62 44

MS har udgivet en bogserie på 4 miljøhæfter á 48 sider om de globale miljøproblemer rettet mod yngre læsere. Serien er oversat fra engelsk (Young Gaia Atlas of Earthcare) og er en bearbejdning og ajourføring af GAIA Miljøatlas (tidl. udgivet på dansk af MS og solgt i 9.000 eks.) med særlig henblik på børn. Hæfternes temaer er Skov og Landbrug; Hav, planter og dyr; Energi og Vand; og Mennesker og samfund. Bøgerne vil kunne anvendes i folkeskolen samt som opslagsværker. Hvert hæfte følger en struktur med præsentation af ressourcer, miljøproblemer og handlemuligheder internationalt og nationalt. De vil supplere den eksisterende SOS-undervisningskasse som miljø og udvikling fra MS. De er udgivet efteråret 1996, samtidig med den engelske udgave.

14. Høje-Taastrup Miljø- & energicenter

Kampagne for biavl på skoler i Høje-Taastrup

Bevilget: 13.500,- kr.

J.nr. D 365-0005, Københavns Amt

Kontaktperson: Knud Anker Iversen, tlf.: 43 99 51 01

HTMEC har gennemført en informationskampagne for 5-6. klasser på skolerne i Høje-Taastrup Kommune, der skulle øge de unges viden om og interesse for bier og biavl for at modvirke tilbagegangen for biavlererhvervet i Danmark. Som et led heri har de opsat demonstrations-bistader på 5 skoler, udarbejdet og udsendt målrettet informationsmateriale til skolerne og tilbyde gæstelærerbesøg.

Bevillingen er anvendt til indkøb og opsætning af bistaderne samt til udarbejdelse af informationsmateriale.

15. Halbestyrelsen for Feldballe Hallen

Økologisk hal i Feldballe

Bevilget: 121.000,- kr.

J.nr. D 365-0009, Århus Amt

Kontaktperson: Gert T. Jakobsen, tlf.: 86 36 70 64

I landsbyen Feldballe har man dannet en forening, der arbejder for at få etableret en idrætshal. Foreningen ønsker desuden, at hallen projekteres og bygges så miljøvenligt som muligt med miljøvenlige byggematerialer og minimering af forbruget af el, vand og varme i den efterfølgende drift.

Støtten er anvendt til de ekstraomkostninger i forprojektering og projektering, som følger heraf (forstudie, der kan præcisere kravene til økologisk halbyggeri, revideret budgetlægning og projektudarbejdelse), samt til information og formidling.

16. Lars Knudsen

Energihytte i naturlig størrelse i forbindelse med Green City i Silkeborg

Bevilget: 15.000,- kr.

J.nr. D 365-0011, Århus Amt

Kontaktperson: Vibeke Sørensen, tlf.: 40 18 88 82

I forbindelse med Green City uge i Silkeborg i april 1996 åbne og udstillede Lars Knudsen en træhytte til camping/kolonihavebrug, der er så miljøvenlig så muligt, specielt mht energibesparelser. Planerne omfattede træ, der ikke er trykimprægneret, solpanel og solfanger, isolering med lokalt præpareret papir, regnvandsanlæg. Hytten tænkes ikke anvendt i praksis, men er alene en udstillingsgenstand (indeholder ikke køkken eller toilet), der har været udstillet i Silkeborg i 1996. Hytten blev opført af frivillig arbejdskraft, hvorfor støtten alene skal anvendes til materialer.

17. Økologiske Igangsættere

Byhavenetværk og "Have på en nat"

Bevilget: 400.000,- kr. (350.000 kr. til byhavenetværk og 50.000 kr. til "Have på en nat").

J.nr. D 365-0014, Københavns Kommune

Kontaktperson: Klaus Henriksen, tlf.: 31 35 35 40

Byhavenetværket. Netværket består af grupper omkring 5 byhaveprojekter i København, der arbejder for at få etableret flere byhaver i byen. I kølvandet på ØI's bog "Fra Baggård til byhave" har gruppen fået et stort antal henvendelser fra beboergrupper, skoler mv., der gerne vil have råd om, hvad man kan gøre.

Støtten har været brugt til ansættelse af 4 på halvtid, der har kunnet løfte denne opgave: Opstartvejledning til 25 nye byhaver og deltagelse i yderligere 10 konkrete projekter. Kursusforløb (bl.a. i den økologiske bygmesteruddannelse), workshops (bl.a. på konferencen "Byen som organisme") og ca. 13 foredrag og møder. Styrkelse og udvidelse af netværket, bl.a. gennem etablering af selvstændig forening, samarbejde om konkrete projekter med Københavns Kommunes Parkafdeling og Byfornyelsesselskabet, og arbejde med legepladser og legehavekoncept til institutioner.

Der er dec. 1996 givet en bevilling til det fortsatte arbejde i 1997 (se j.nr. 365-0365).

"Have på en nat". ØI etablerede natten til lørdag den 1. juni 19965 en byhave på en offentlig tomt på Nørrebro. Etableringen skete under en "event", hvor haven blev lavet på en nat under festlige former med gøgl og musik, videostorskærm mv. Udover at være demonstrationsprojekt skal haven dels fungere som lille lokal grøn oase med en "energi-legeplads" med miljøeksperimentarie-lignende elementer og dels indeholde forskellige demonstrationseffekter - vandtrappe i kæmpesolur, regnvandsopsamling mv. Manifestationen blev optaget på en video, der efterfølgende har været brugt ved foredrag om byhaver.

18. Aarhus Universitet, Miljølære

Temadag om grøn produktion

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0015, Århus Amt

Kontaktperson: Jan Dyberg, tlf.: 89 42 31 88

28 kursister på miljølærekusus, Århus Universitet, afholdt 15. marts 1996 en temadag om grøn produktion. Temadagen henvendte sig til erhvervsfolk, interesseorganisationer, miljømyndigheder, studerende, forskere og miljøjournalister. Temadagen omfattede oplæg om renere teknologi, livscyklusanalyser, produktionsmærkning, politiske forbrugere og grøn markedsføring. Blandt oplægholderne var repræsentanter for virksomheder, forskere, Miljøstyrelsen, Grøn Information, Greenpeace og politikere. Temadagen resulterede i en rapport med indlæggene optrykt.

19. Den almennyttige forening "Naturformidling i Beder"

Økologisk fælleshavebrug

Bevilget: 64.500,- kr.

J.nr. D 365-0016, Århus Amt

Kontaktperson: Hans Christian Eskildsen, tlf.: 86 93 75 97

Ansøgerne har i et par år drevet en økologisk komposthave på et areal, som en lokal stutteriejer stiller til rådighed (han kommer af med hestegødning). Det dyrkede areal er nu oppe på 0,4 ha og omfatter desuden et dome-væksthus. Der er 20 familier med i projektet, hvoraf hovedparten kommer fra to andelsboligforeninger i lokalområdet. Hver familie binder sig til at levere min. 3 timers arbejde om ugen samt bidrage til fællesudgifterne. Afgrøderne aftages af deltagerne. I tilknytning til haven er en del formidlingsaktiviteter i forhold til børnehaver, skoler mv.

Støtten er anvendt til videreudvikling af fælleshaven i 1996.

20. Arbejdsgruppen v/ Hanne Wanscher

Byøkologisk Børnekulturhus i Brune Kødby, København

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0017, Københavns Kommune

Kontaktperson: Hanne Wanscher, tlf.: 31 24 36 03

En gruppe under Folkeparkrådet for Brune Kødby på Vesterbro i København har fået kommunens accept af, at en bygning i den nedlagte kødby ("Tvillingebygningen", der tidligere rummede eksportslagteri, med tilhørende stalde) indrettes som byøkologisk børnekulturhus. Tanken er, at huset skal have et mindre dyrehold (geder, høns, kaniner og måske en ko og et par ponyer) til klap, kæl og naturpædagogik, samt at huset indrettes som byøkologisk børneeksperimentarium, der appellerer til sanserne med vandkultursystemer, varmesystemer til kompostering og genbrug af byggematerialer. Huset skal indeholde undervisningslaboratorium, mejeri, kafe, væksthus, fuglevoliere og stalde. Her skal børnene kunne lære at passe dyr og planter, deltage i fremstilling af ost, smør og brød, uldbearbejdning, pileflet mv.

Støtten anvendes til projektudvikling, herunder etablering af netværk og organisation omkring huset og dets fremtidige brugere (børnefamilier på Vesterbro).

21. Grønt Udvalg, Sønderborg Amtsgymnasium

Ungdomsmiljøkonference på Als, april 1996.

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0018, Sønderjyllands Amt

Kontaktperson: Hans Chr. Nielsen, tlf.: 74 45 36 98

Det Grønne Udvalg på Sønderborg Amtsgymnasium (elevorg.) afholdt i sidste weekend i april 1996 en ungdomsmiljøkonference på Als. Formålet var at få rejst diskussion om miljøarbejde blandt eleverne på alle folkeskoler på Als og få inspireret dem til at danne grønne udvalg på deres egne skoler. De grønne udvalg arbejder med forslag til ressourcebesparelser og andre miljøtiltag på skolerne og med sammenhængen til det kommunale Agenda 21 arbejde. Konferencen afvikledes i en spejderhytte med oplæg fra forskellige foredragsholdere.

22. Landsforeningen Levende Hav.

Afholdelse af Havpolitisk forum over emnet

"Økologisk fiskeri? - mulighed og nødvendighed".

Bevilget: 86.750,- kr. til seminar og 20.000,- kr. til et debathæfte om økologisk fiskeri.

J.nr. D 365-0019, Århus Amt

Kontaktperson: Jan Gruwier Larsen, tlf.: 86 38 63 55

Landsforeningen Levende Hav afholdt marts 1996 deres første weekendkonference som opstart på et planlagt mere blivende "Havpolitisk Forum" over emnet "Økologisk Fiskeri - mulighed og nødvendighed". Programmet omfattede temaerne aktivt contra passivt fiskeri, redskabsteknologi i et økologisk lys, fiskeren-kystsamfundet-forbrugeren-kapitalen, en bæredygtig håndtering, transport, forarbejdning og distribution af fiskeprodukter og nye muligheder for alliancer mellem forskere og fiskere. Der var ca. 50 deltagere. Formålet med Havpolitisk Forum er at skabe dialog mellem fiskere, fiskespisere, forskere, erhversorganisationer og fritidsinteresserede i fiskeri og formålet med konferencen er at give grundlag for det kommende arbejde i Landsforeningens arbejdsgrupper, der planlægger at udarbejde retningslinier for fangst, transport, behandling og distribution af fisk på økologisk forsvarlig vis. Seminaret er siden blevet fulgt bredere op, bl.a. af Teknologirådet og ved afsættelse af en pulje på finansloven til fortsat arbejde med at fastsætte kriterier for økologisk fiskeri.

23. Landsforeningen Levende Hav.

Udgivelse af debathæfte om økologisk fiskeri

Bevilget: 20.000,- kr.

J.nr. D 365-0019, Århus Amt

Kontaktperson: Jan Gruwier Larsen, tlf.: 86 38 63 55

På basis af Havpolitisk forum over emnet "Økologisk fiskeri? - mulighed og nødvendighed" (se ovenfor, samme j.nr.), der blev holdt marts 1996, planlægges udgivet et debathæfte om emnet.

24. Byøkologisk Eksperimentarium i Roskilde (BER)

Byøkologisk Eksperimentarium i Roskilde i 1996

Bevilget: 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0020, Roskilde Amt

Kontaktperson: Martin Geysner, tlf.: 42 36 35 60

BER - der siden har skiftet navn til "Center for Eksperimentel Byøkologi - åbnede april 1996 sin første udstilling "Vandkvalitet er livskvalitet" i det tidligere Klostermarksbad i Roskilde. Udstillingen er hovedhjørnestenen i BERs folkelige oplysningsarbejde omkring vand og omhandler holdninger og forestillinger om vand, historisk viden om brug af vand og fremtidens løsninger i hverdagen om vand. Udstillingen giver publikum mulighed for at eksperimentere og få ideer til selv at lave vandbesparelser hjemme. I tilknytning til udstillingen havde BER en kulturbiograf, skoletjeneste, foredrag, rådgivning, grøn by vandkampagne og en lokal miljøkonference. Hertil kommer udvikling af en række uddannelser inden for byøkologivejledning - korte kurser, iværksætterkurser og et et-årig miljødesignkursus.

Selve udstillingen, samt lokaler og bygningsdrift er finansieret fra anden side. Støtten skal anvendes til lønudgifter, opbygning af skoletjeneste, uddannelsesudvikling og informationskampagner.

Centeret har i efteråret 1996 fået en bevilling til en grøn guide 1995-97 (se j.nr. 365-0069).

25. Sally Beardsley, NP Flint og Designfonden

"The Future of Immaterial Design" - konference i april 1996 på Louisiana.

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0023, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lars Skovgaard, tlf.: 31 22 20 22

Konferencen The Future of Immaterial Design, der afholdtes på Louisiana 19. april 1996 i tilknytning til forårets store designudstilling, diskuterede de nye muligheder, der opstår i fremtiden, når multimedie, internet, miljøovervejelser og nye værdier ændrer vilkårene for design, produktion og forbrug. Programmet omfattede 18 hovedsageligt udenlandske oplægholdere, der talte inden for følgende hovedtemaer: "Reality": international status for design, miljø, politik og teknologi. "Det virtuelle": virtuel realitet og seksuel identitet, fysisk manipulation, museer som virtuelle templer, tænkende computere, designed desires. "Visionerne": telekommunikation i fremtiden, tibetansk buddhisme, det immaterielle som en naturlig konsekvens af vore besættelse af det materielle, nødvendigheden af personlighedsændringer.

26. Københavns Miljø- og Energikontor.

Høring om anvendelse af regnvand i boliger

Bevilget: 12.000,- kr.

J.nr. D 365-0027, Københavns Kommune

Kontaktperson: Henning Sørensen, tlf.: 35 37 36 36

Den 26. marts 1996 afholdt KMEK en høring om anvendelse af regnvand i boliger til toiletskyl, tøjvask mv., samt generelt mulighederne for at anvende to vandkvaliteter i husholdningen. Målet var en politisk og teknisk afklaring og dialog med politikere og myndigheder om de politiske og tekniske/hygiejniske synspunkter. Arrangementet var affødt af, at Miljøstyrelsen kom med udmeldinger mod anvendelse af regnvand i husholdningen, samtidig med, at der politisk tilsyneladende er ønsker om øget anvendelse af regnvand. KMEK er selv stærkt involveret i rådgivning om regnvandsanlæg. Formen var en høring med oplæg fra faglige eksperter og politikere.

27. Foreningen 4-kløver

Grøn kro i Esrum

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0032,

Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Maria Pedersen, tlf.: 42 29 09 50

Ansøgerne vil indrette en "grøn kro" i den tidligere Esrum Kro, der i dag anvendes til undervisning af Esrum Kost- og Friskole. I første omgang vil arrangementerne bestå af økologisk restaurationsmad og efterfølgende underholdning med dans. Senere planlægges foredrag, f.eks. fra mejeristen på Øllingegård, og gæstekok ved Jan Friis Mikkelsen.

Støtten er anvendt til annoncering og udgifter ved de enkelte arrangementer (gæstekok mv.).

28. Jonna Odgaard og Leif Stubkjær

Film om "Det økologiske Råderum" som en del af serie om bæredygtig livsstil.

Bevilget 230.000,- kr.

J.nr. D 364-0081, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Jonna Odgaard, tlf.: 48303128

Projektgruppen planlægger at producere en tv-serie på 3 film, der desuden kan anvendes i debat- og undervisningssituationer. Filmene skal have temaerne: "Det økologiske råderum i praksis", "Forbrugerne har magten over miljøet - og de er villige til at bruge den" og "Grøn livsstil i praksis". Det er den sidste film, som bevillingen er gået til, idet de to øvrige søges finansieret fra anden side. Filmen skal operationalisere og illustrere begrebet "Det økologiske råderum", så det får mening og indhold for den enkelte. Overskrifterne er: Vi bruger bare løs. Kan vi tillade os at bruge det hele? Hvordan deler vi ligeligt? Hvordan når vi derhen? Filmene støttes af skriftligt materiale, der uddyber temaerne og henviser til yderligere litteratur. Den Grønne Fond har tidligere bevilget 150.000 kr. til projektudvikling.

29. Foreningen til fremme af Det Experimenterende Økologiske Landbrug

Formidling af eksperimenterende økologisk landbrug på Aggersborggård.

Bevilget 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0029, København Kommune

Kontaktperson: Kirsten Bohl, tlf. 33 14 42 92

Der kommer årligt 10.000 besøgende til resterne af vikingeborgen Aggersborg ved Aggersund. Den nystiftede forening vil udnytte dette til en formidlingsindsats omkring det eksperimenterende økologiske landbrug på Aggersborggård, hvis jorde Aggersborg ligger på. aktiviteterne i 1996 (åbning 1.5.-1.11.96) har omfattet rundvisninger til udefra kommende eksperimenter og til belysning af gårdens egen økologiske omlægningsdrift, illustrering af forskellige former for ukrudtsbekæmpelse, eksempler på udvikling af plantemateriale, der egner sig til økologisk dyrkning, udstillingsvindue for videnskabelige resultater vedr. økologisk dyrkning, læhegnets betydning, rundvisning i fåreflokken (klipning, malkning, arbejdet med fårehunde), etablering af udstilling om andre projekter og om papirarbejdet omkring et økologisk brug. Som sigtelinje har foreningen etablering af en tilsvarende formidlingsindsats på 3-4 gårde over hele landet.

30. Naturhøjskolen Rødkilde

"Grønt regnskab for Naturhøjskolen Rødkilde"

Bevilget 300.000,- kr.

J.nr. D 365-0033, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Jens Holmegård, tlf.: 55 81 45 20

Projektet går ud på at udvikle et grønt regnskab for naturhøjskolen, der kan sætte tal på stofstrømmene i produktion og forbrug og hermed beskrive det økologiske råderum, der udnyttes af de ca. 40 mennesker, der i gennemsnit opholder sig på højskolen. Herunder skal beskrives den konkrete praksis på højskolen ud fra en økologisk synsvinkel, der skal udvikles en model for grønne regnskaber for denne type virksomhed og modellen skal udvikles, så den også kan anvendes af andre, herunder alm. husholdninger og andre skoletyper og modellen skal afprøves i praksis i et pædagogisk forløb, som kan formidles og sættes til debat i højskolekredse og den øvrige offentlighed.

Som led i projektet er afholdt et seminar, og indlæggene er optrykt i bogen "Grøn beregning - en bog om grønne regnskaber, miljøstyring og værdier", der blev trykt december 1996.

31. NOAH

Kampagne for mere miljøvenlig trafik.

Bevilget 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0035, Københavns Kommune

Kontaktperson: Ivan Lund Pedersen, tlf.: 35 36 12 12

NOAH-Trafik er en undergruppe i NOAH, der arbejder med transport og trafikplanlægning. Gruppen, der har været meget aktiv de senere år, kører alene på frivillig arbejdskraft og lånt/privat computerudstyr. Støtten er anvendt til computere og mindre sekretariatsudgifter.

32. Forældrebestyrelsen Rosendal - Den økologiske Byggelegeplads

Opførelse af mindre vindmølle i forbindelse med åbent hus projekt.

Bevilget: 24.805,- kr.

J.nr. D 365-0037, Københavns Amt

Kontaktperson: Ole E. Hansen, tlf.: Ole E. Hansen

Rosendal er en kommunal byggelegeplads med plads til 180 medlemmer 6-16 år. Der er dyrehold og mulighed for at bygge små huse og holde små haver. Byggelegepladsen lægger vægt på at indføre børnene i økologiske principper inden for havebrug, dyrehold, alternativ energi og andre anlæg. De holdt maj/juni 1996 en måned med åbent hus med en række aktiviteter, der skal vise for forældre og andre, hvordan økologi og pædagogik kan fungere i praksis. Støtten anvendtes til i denne periode at opføre en lille vindmølle, der kunne producere el til belysning i væksthuset og i børnenes selvbyggede huse på byggelegepladsen. Møllen er et selvbyggersæt fra Holland på 800 watt i 24 volt med akkumulatorer. Den kan opføres af 7 personer på 3-4 dage.

33. Kulturgeografiske Hæfter

Afholdelse af seminar om Miljø og Bæredygtig Udvikling.

Bevilget: 12.000,- kr.

J.nr. D 365-0039, Københavns Kommune

Kontaktperson: Helle Buchhave, tlf.: 33 32 62 70

Kulturgeografiske Hæfter laver materiale til geografiundervisningen i gymnasiet. Der planlagdes i 1996 et temahæfte om miljø og bæredygtig udvikling globalt, nationalt og lokalt . Hæftet tænktes ledsaget af en 10 min. video med interviews, der afdækker holdninger til bæredygtig udvikling blandt forskere, græsrødder, unge og gamle samt en regional vinkel fra f.eks. Pandrup, Varde og København. Som optakt til dette temahæftet afholdtes et seminar for geografilærere fra gymnasiet og -forskere fra Kbh.s Universitet og RUC om, hvordan miljøemner bedst indarbejdes i undervisningen og hvordan forskningsresultater på området bedt omsættes til undervisningsmateriale. Til seminaret udgaves et hæfte med oplæg. Støtten er anvendt til seminaret.

34. Tage Svenning Andersen

Afholdelse af Den grønne Uge på Langeland.

Bevilget: 5.000,- kr.

J.nr. D 365-0044, Fyns Amt

Kontaktperson: Tage Svenning Andersen, tlf.: 62 51 52 50

Ø-dynamo har årligt siden 1995 holdt en grøn uge på Langeland i september, hvor daginstitutioner, skoler, virksomheder og foreninger præsenterede en stribe af miljøprojekter. Støtten gik til ugen i 1996.

35. Jesper Saxgren/Kolding Højskole

Forberedelse af bogudgivelse "Økologisk Værksted - en aqua-botanisk have".

Bevilget 40.000,- kr.

J. nr. 365-0045, Vejle Amt

Kontaktperson: Jesper Saxgren, tlf.: 75 53 06 00

Jesper Saxgren, der er lærer på Kolding Højskole, ønsker at færdiggøre manuskriptet til en bog, der tager udgangspunkt i beskrivelse af det økologiske værksted, som han tidligere har opbygget på Fløng Produktionsskole - et såkaldt grønt spildevandsrensningsanlæg i form af et væksthus med et eksemplarisk økosystem, hvor skolens organiske affald blev omsat i et lukket kredsløb med vand, fisk, krebs og planter. Grundprincipperne er siden videreudviklet af ham i Aquadomen på Kolding Højskole, som Den Grønne Fond har støttet. Saxgren har udarbejdet et kompendium, som han har anvendt i sin undervisning de to steder, og det er dette kompendium, som han vil bearbejde til en egentlig undervisningsbog med billeder og illustrationer, som ikke blot forklarer og beskriver det konkrete anlæg, men også med udgangspunkt i et overskueligt økosystem forklarer og beskriver principperne og vilkårene for livskredsløbene, og som endelig kommer med et bud på sådanne økologiske værksteders mulige integration og funktion i skoler og boligområder i fremtiden. Målgruppen er folkeskolens ældste klasser, efter-, høj-, og produktionsskoler mv.

36. Projektvuggen v/Foreningen Bornholms Kontaktsamvirke

Pilotprojekt som optakt til at gøre "Lysthuset" miljøvenligt.

Bevilget 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0046, Bornholms Amt

Kontaktperson: Lene Lassen, tlf.: 56 95 99 92

Lysthuset, der drives af foreningen Bornholms Kontaktsamvirke, er de fysiske rammer for en række projekter, herunder Frivillighedsformidling og Bornholms Projektvugge, der støtter udviklingen af nye initiativer samt tilbyder særligt tilrettelagte forløb under den frie ungdomsuddannelse. P.t. er der Medieværksted, Baltisk Ungdomshus og u-landsbutikken Rødderne samt de 2-årige projekter "Børn og Kultur" og Kulturarv og ældre". Lysthuset har planer om en række miljøprojekter, dels i forhold til huset drift og dels mere udadvendt. Støtten er anvendt til køb af en pc, der skal anvendes i forbindelse med opbygning af en database over økologiprojekter på Bornholm, og til at afholde foredrag om miljø og økologi i tilknytning til et månedligt økologisk madarrangement.

37. Grøn Butik

Oplysning om grønne varer i Roskildes butikker.

Bevilget 17.000,- kr.

J.nr. D 365-0047, Roskilde Amt

Kontaktperson: Christian Ege, tlf.: 46 35 52 27

Projektet går ud på at undersøge udbuddet af økologiske og andre miljøvenlige varer i butikkerne i Roskilde by, samt hvad butikkerne gør for at præsentere varerne i butikkerne. Resultatet er offentliggjort i dagspressen samt i en folder. Gruppen lavede en tilsvarende undersøgelse i efteråret 1994, som de mener medvirkede til et øget udbud af miljøvenlige varer i byen, samt til øget forbrugerbevidsthed omkring disse varer. De har gentaget succesen nu, da udbudet af økologiske varer har ændret sig stærkt positivt siden sidste undersøgelse, således at presset for yderligere ændringer kan opretholdes. Støtten er anvendt anvendes bl.a. til at lønne en koordinator.

38. Ærø Energi- og Miljøkontor

Miljøvejleder til de danske småøer.

Bevilget 200.000,- kr.

J.nr. D 365-0050, Fyns Amt

Kontaktperson: Ide Seidelin, tlf.: 62 52 15 37

Den Grønne Fond har i 1995 støttet Ærø Miljø- og Energikontors miljøvejledning over for de danske småøer. Kontoret har siden 1.12.94 haft ansat 1 person (Thorleif Jeppesen) til at varetage funktionen. Bevillingen går til at fortsætte arbejdet i 1996. Det fremgår af afrapporteringen for 1995, at arbejdet har koncentreret sig om områderne grundvand, drikkevand, spildevand og affald/genanvendelse. Miljøvejlederen ser det som sin opgave at fungere som en miljøfaglig rådgiver - en støtteperson i forhold til de lokale demokratiske processer, der er et tilbud til øboerne. Hensigten er gennem samarbejde med beboerforeninger og enkeltpersoner på småøerne, kommuner og forsyningsselskaber at informere og skabe debat om løsning af problemerne på disse områder. Selv om arbejdet er landsdækkende, har arbejdsformen således været lokalt orienteret. Miljøvejlederen har i 1995 deltaget i et eller flere møder på 9 øer , og har haft telefonisk/skriftlig kontakt med yderligere 16 øer. Endelig er der blevet sendt generelt informationsmateriale ud til samtlige småøer.

Projektet støttes også af Indenrigsministeriets Landdistriktpulje. Fonden har i efteråret 1996 givet en 3-årig bevilling til en grøn guide, der skal fortsætte arbejdet.

39. Grønne Familiers Landssekretariat

Evaluering af Landssammenslutningen af Grønne Familier i Danmark i 1996.

Bevilget 67.000,- kr.

J.nr. D 365-0051, Københavns Kommune

Kontaktperson: Else Mintz, tlf.: 33 15 33 45

Evalueringen skulle vurdere De Grønne Familiers aktiviteter i forhold til dets eget formål og i forhold til Den grønne Fonds bevillinger. Evalueringen blev gennemført af Holger Koch Nielsen.

De Grønne Familier har siden fået en bevilling til 1997 (se j.nr. D 365-0288)

40. Daghøjskolen

Grønne foredrag og udflugter i Silkeborg.

Bevilget 18.250,- kr.

J.nr. D 365-0052, Århus Amt

Kontaktperson: Bente Fuglsbjerg, tlf.: 86 81 13 99

Daghøjskolen har afholdt en række foredrag/udflugter i/omkring Silkeborg som en art "åbent universitet". Programmet omfattede foredrag om fødevareproduktion og sundhed (Bodil Søgaard), gamle grøntsager og glemte krydderurter (Fl. Andersen), naturens intelligens (Niels Bandholm), grønt design (Kaare Eriksen) og besøg på Humle Mølle, hos en krydderurtegartner og i "Ingelises kolonihave".

41. SFOF-Fredericia

Debatarrangement om alternativ energi.

Bevilget 5.100,- kr.

J.nr. D 365-0060, Vejle Amt

Kontaktperson: Dorte Ravn Lauridsen, tlf.: 79 21 21 88

SFOF-Fredericia afholdt februar 1996 et cafe-møde om alternativ energi med temaet "hvorledes fremmer vi den vedvarende energi i Fredericia Kommune? Vi har jo så meget 'overskudsvarme'!!!" Mødet skulle belyse mulighederne for at anvende sol-vind-voiobrændsel i Fredericia, der har et stort udbygget varmetransmissionsnet, der udnytter overskudsvarmen fra industri og kraftværk.

42. Kolding Pædagogseminarium

Etablering af legepladsen "Den Grønne Oase".

Bevilget 62.500, Vejle Amt

J.nr. D 365-0063, Vejle Amt

Kontaktperson: Ib Groth, tlf.: 75 53 02 33

Kolding Pædagogseminarium etablerer et årskursus i natur/udeliv for pædagoger. Som et led i kurset skal underviserne og kursisterne opbygge "Den Grønne Oase" - en legeplads, hvor æstetik, materialer, miljøhensyn og eksperimentarielignende installation (soleenergi, regnvandsopsamling, rodzoneanlæg) til sammen giver et nyt bud på indretning af institutionernes udearealer.

Støtten anvendes til indkøb og opstilling af solfanger, vindmølle, vandtank til regnvandsopsamling og rodzoneanlæg.

43. Design Skolen

"Fra materiale til færdigt produkt" - et kursus på Design Skolen.

Bevilget 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0066, Københavns Amt

Kontaktperson: Mette Såbye, tlf.: 43 62 13 83

Som et led i Designskolens 1-årige uddannelse til industriel designer gennemførtes et 6 ugers forløb, hvor eleverne fokuserede på tøjfremstilling med økologiske materialer - hvordan materialet bliver til, hvilke firmaer, der har specialiseret sig, og hvem de sælger til. Som et led heri har eleverne selv fundet firmaer, der arbejder med økologiske materialer og indgået samarbejdsaftale med dem om en designopgave. Projektet er udsprunget af, at årets hold på 16 elever selv har vist stor interesse for de økologiske aspekter.

44. Forlaget Klematis

Udgivelse af 4 billedbøger om hvordan økologiske råvarer fremstilles.

Bevilget 120.000,- kr.

J.nr. D 365-0067, Århus Amt

Klematis ønsker at udgive 4 billedbøger til de 4-8 årige om økologiske råvarer: Mælkebogen, brødbogen, gulerodsbogen og æggebogen. Serien vil lægge stor vægt på billedsiden og fortælle små historier om, hvordan produkterne bliver til, der kan give de mindste børn en øget forståelse af, hvordan vores fødevarer bliver til og til en økologisk tankegang. Desuden vil bøgerne lægge vægt på at lære børnene at kende øko-mærket, så de kan genkende det på varerne. Bøgerne skal være i farver og hver være på 32 sider. Ulrik T. Skafte skal være ekstern redaktør på serien. Han har tidligere oversat/skrevet en række miljøbøger for skolebørn for Mellemfolkeligt Samvirke.

45. Hundested Kommune

Miljøskattejagt i Brugsen og økologisk indkøbstur for børn i Hundested.

Bevilget 2.600,- kr.

J.nr. D 365-0068, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Poul Hjulmann, tlf.: 42 33 78 80

Naturvejlederen i Hundested har gennemført to offentlige arrangementer for børnefamilier: En "miljøskattejagt" i Brugsen, hvor der skal løses opgaver undervejs vedr. varernes miljøegenskaber (arrangementet laves i samarbejde med en 7. klasse) og en økologisk indkøbstur i Favør sammen med en økologisk landmand, der fortæller om de enkelte økologiske varer.

46. Ideudviklingsselskabet Den Trojanske Hest

Kursus for ledige akademikere m.h.p. at kunne få job som grønne guider.

Bevilget 25.000,- kr.

J.nr. D 365-0070, Københavns Kommune

Kontaktperson: Martin Dietz, 31 54 40 32

Støtten er gået til oprettelse af et 6 ugers kursus for 18 kursister - ledige akademikere - i Storkøbenhavn i lokalt miljøarbejde: Projektudvikling og -styring, netværksdannelse, formidling, økologi, lokale miljøproblemer mv. Sigtet er, at kursisterne som afslutning på kurset i samarbejde med et lokalt potentielt ansættelsessted skal søge Den Grønne Fond om en bevilling til grøn guide og hermed opnå et job som sådan. Selv om kun en begrænset del af kursisterne vil have succes hermed, vil kurset også kunne anvendes i andre sammenhænge. Forløbet er evalueret af kursusledelsen, herunder ved spørgeskemaundersøgelse blandt kursisterne og brugerne (lokale foreninger). Kurset er afviklet maj/juni 1996.

47. Teknologirådet

Designkonkurrence om produktfornyelse inden for byfornyelsesområdet.

Bevilget 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0075, Københavns Kommune

Kontaktperson: Johs. Grundahl, tlf.: 33 32 05 03

Projektet går ud på gennem en konkurrence at fremme udvikling af den æstetiske dimension i de byøkologiske løsninger, således at den nye miljøteknologi på mere tilfredsstillende måde lader sig indpasse i ældre huses arkitektur ved byfornyelse. Projektet er indledt med en åben idekonkurrence om hvordan æstetisk design bliver en del af de byøkologiske løsninger med konkrete forslag til at fremme og synliggøre løsningerne og med overvejelser om designerne og designets funktion og bidrag til at ændre folks kvalitetsbegreber og værdier. Der listes en række komponenter, som konkurrencen fokuserer på (energianlæg, affaldscontainere og affaldssortering, målerpaneler, toiletter, køleskabe, ventilation, installationsskakte mv.). Besvarelser i denne fase kan fabulere frit inden for konkurrencens tema, og blandt besvarelserne udvælges et antal ideer, hvor der stilles udviklingsmidler til rådighed for en konkret bearbejdning. Blandt de øvrige ideer præmieres yderligere et antal med et beløb. I 2. fase afholdes en konkurrence blandt de særligt udvalgte om en pris, der ikke nødvendigvis er penge. Det forudsættes, at ophavsmanden i denne fase samarbejder med en producent/udviklingspartner.

Bag projektet står udover Teknologirådet også Danske Designere, Danske Arkitekters Landsforbund og Byfornyelsesselskabet Danmark.

48. Vestsjællands Miljø- og Energikontor

Temadag om vandforbrug og spildevandsudledning.

Bevilget 12.000,- kr.

J.nr. D 365-0077, Vestsjællands Amt

Kontaktperson: John Wismann, tlf.: 58 50 13 17

Den 2. maj 1996 afholdtes i Slagelse en temadag om vandforbrug og spildevandsudledning i landdistrikterne, der kan udbrede kendskabet til alternative løsningsmuligheder (regnvandsopsamling, vandbesparende toiletter, rodzoneanlæg. Oplæg fra bygmester Flemming Abrahamsson og Jørgen Løgstrup, Dansk RodzoneTeknik, en casestory om etablering af rodzoneanlæg på Slagelse Produktionsskole og en paneldiskussion med oplægholderne samt repræsentanter for Miljøstyrelsen, Amt og Kommune og embedslægen.

49. Skolen for Økologisk Afsætning

3. fase af udviklingsprojekt vedr. undervisningsmateriale om økologi.

Bevilget: 216.375,- kr.

J.nr. D 365-0083, Århus Amt

Kontaktperson: Jesper Loehr-Petersen, tlf.: 86 17 24 22

Der søges om støtte til at færddiggøre sættet af undervisningsmaterialer om økologisk produktion, forarbejdning, afsætning og forbrug rettet mod den almene voksenundervisning, folkeskolens 6.-10. klasse, levnedsmiddel- og handelsuddannelserne. Planen omfatter 27 emnehæfter hver på 32-48 sider fordelt på 7 serier, skrevet af en omfattende kreds af eksperter og udgivet af Erhvervsskolernes Forlag. Februar 1997 er ca. halvdelen udkommet og resten forventes udgivet i den nærmeste fremtid. Som supplement i undervisningen ønskes udviklet en informationsdatabase, som lægges ud på internettet (http://www.fps.dk/uv-mat/) samt et edb-spil om økologi. Databasen indeholder rapporter, vejledninger, lovtekster, adresser, artikler, litteraturoversigter og billeder og hjemmesiden er etableret januar 1997. Økologispillet er et rollespil om Grønkøbing, der kræver deltagelse af en klasse eller et kursushold og som forventes udgivet i efteråret 1996. Den Grønne Fond har også støttet projektet i 1994-94, sammen med Undervisningsministeriet og Strukturdirektoratet.

SØA har december 1996 fået en bevilling til sit fortsatte arbejde med grønt undervisningsmateriale i 1997 - hvilket dog er et bredere projekt (se j.nr. D 365-0350).

50. Kooperativ Medlem Service

Konference for personale i kooperative kantiner og køkkener om økologi m.v.

Bevilget 19.380,- kr.

J.nr. D 365-0085, Københavns Kommune

Kontaktperson: Evald Stæhr, tlf.: 31 31 22 65

KMS afholdt maj 1996 et 2 dages kursus for 60 arbejdsledere og tillidsrepræsentanter i køkken og servering, rengøring, adm. mv. i kooperative kantiner og lignende serveringssteder. I kurset indgik økologi som et blandt fire emner med et oplæg fra Hanne Olsen (Skolen for Økologisk Afsætning). Støtten dækkede 25% af nettoudgifterne.

51. Økologiprojektet

Grønne Markedsdage den 22. - 23. juni 1996 i Stenløse.

Bevilget 75.000,- kr.

J.nr. D 365-0087, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Nina Andersen, tlf.: 47 10 70 22

Økologiprojektet afholdt i Sankt Hans weekenden i juni 1996 en grøn festival i Stenløse. Programmet omfattede en markedsplads med udstillinger og boder omkring økologiprojekter og økologiske produkter, workshops om alternativ energi, pesticider i grundvandet, lokal afsætning af bæredygtige varer og økologisk køkkendrift og underholdning med musik, hestevognkørsel, Skt. Hansbål med båltale af Gunvor Auken m.v. Arrangementet afvikledes i tilknytning til projektets økologiske demonstrationshave på et stort græsareal med tilhørende sportshal i Stenløse. Hovedparten af arbejdet udførtes af de ansatte i Økologiprojektet.

Økologiprojektet er en ekstern institution under Stenløse Kommunes beskæftigelses- og kontanthjælpsafdeling, der giver aktiveringstilbud inden for økologi. Udover den økologiske demonstrationshave er hovedprojekterne grøn catering, kemikaliefri haveservice og økologiske byggeprojekter.

52. Fyns 4H - Landbrugets frivillige børne- og ungdomsarbejde

Byøkologisk have for børn i Odense.

Bevilget 35.000,- kr.

J.nr. D 365-0088, Fyns Amt

Kontaktperson: Karin Lundsgaard, tlf. 66 16 10 40

Fyns 4H har fået stillet et stykke jord i Odense til rådighed af kommunen, som skal bruges til at give en gruppe børn erfaringer med økologisk havebrug. De 20 børn udvælges blandt skoleklasser med opland i et etageboligområde i Dalum. I sommerhalvåret skal børnene lære om havedyrkning af grøntsager, krydderier og blomster, om kompost, regnvandsopsamling osv. Undervejs skal de føre dagbog. I det efterfølgende vinterhalvår skal børnene sammen med projektlederen udarbejde et hæfte/lille bog og en udstilling - fra børn til børn - om økologisk havedyrkning i byen. Bevillingen er bortfaldet, da projektet ikke blev afviklet. Til gengæld er senere givet en ny bevilling af samme størrelse til projektets afvikling i 1997 (se j.nr. 365-0307

53. Korsløkke Ungdomsskole

Fjordens Dag '96.

Bevilget 58.000,- kr.

J.nr. D 365-0093, Fyns Amt

Kontaktperson: Per Christensen, tlf.: 66 12 68 31

I lighed med tidligere år afholdtes september 1996 "Fjordens dag" omkring Odense Fjord. Der var tale om en vifte af arrangementer og aktiviteter, der alle handler om fjorden - natur, miljø, friluftsliv, erhverv og kultur. Der indgår f.eks. fiskekonkurrence, cykeltur fjorden rundt, tegnekonkurrence om fjordindtryk, ekskursioner med naturvejledning om miljøets tilstand, virksomhedsbesøg, jagtture, sportssejlads og kunstudstillinger. Et nyt indslag var deltagelse fra forskellige former for miljørigtigt landbrug.

54. Vendsyssels Energi- og Miljøkontor

Kursus i bygning af rodzoneanlæg.

Bevilget 16.200,- kr.

J.nr. D 365-0094, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Peter Larsen, tlf.: 98 34 26 11

I forbindelse med etablering af et rodzoneanlæg på en ejendom ved Dybvad i Sæby Kommune afholdtes sommeren 1996 et kursus i bygning af rodzoneanlæg til enkelthusstande i landdistrikter. Kursusledelse og projektering/arbejdsledelse forestås af Jørgen Løgstrup/Dansk Rodzoneteknik, mens selve arbejdet udføres af de 10-15 deltagere og materialerne betales af anlæggets fremtidige ejer. Der blev optaget videofilm undervejs, der efterfølgende er redigeret til en 5-10 min. film om etablering af rodzoneanlæg.

55. Ankerhus Seminarium

Udstilling i Vestsjællandscentret om "Grøn husholdning i Slagelse".

Bevilget 14.700,- kr.

J.nr. D 365-0095, Vestsjællands Amt

Kontaktperson: Anne-Grete Rasmussen, tlf.: 53 63 01 38

En gruppe på 20 ernærings- og husholdningsøkonom-studerende på Ankerhus Seminarium skulle i juni 1996 som en del af uddannelsen på 4. semester arbejde med udstillinger som formidlingsform. Som led heri etablerede de en faktisk udstilling i Vestsjællandscentret om "Grøn Husholdning i Slagelse" med stande om grøn havedyrkning, økologisk mad (smagsprøver), lokalt dyrkede produkter, miljøvenlig vask og energibesparelser.

I forbindelse med udstillingen udarbejdede de en lille grøn lokal guide.

56. Max Havelaar Fonden

Drift af Max Havelaar mærkningsordningen

Bevilget: 288.000,- kr.

J.nr. D 365-0099, Københavns Kommune

Kontaktperson: Nina Schiøtz, tlf.: 33 15 28 00

Støtten er et tilskud til drift af Max Havelaar mærkningsordningen i 1996. Udover den fortsatte drift af mærkningsordningen for kaffe har arbejdet bestået i udgivelse af fondens kvartalsblad, produktion og distribution af Go-cards og Bog-cards, en markedsanalyse af ordningens gennemslagskraft, udarbejdelse af præsentationsmateriale, lanceringskampagne for Max Havelaar mærket te samt koordination af et telt om økologisk produktion i den 3. verden ved ifoams økologiske verdensudstilling august 1996.

Den Grønne Fond har også støttet Max Havelaar Fonden i 1994 og 1995.

57. Koldings Økologiske Råd

Opstart af Kolding Økologiske Råd

Bevilget 135.000,- kr.

J.nr. D 365-0101, Vejle Amt

Kontaktperson: Søren Svirkær Nielsen, tlf.: 75 53 78 11

KØR blev dannet januar 1996 og arbejder med en bred vifte af lokale miljøprojekter i forhold til kommunen og de enkelte borgere og virksomheder. Foreløbig arbejdes især med grøn byggesagsbehandling, energiforbrug og CO2-udslip, forbrug og konsekvens, økologi og økonomi, vand og vid, grønt islæt i uddannelserne. Inden for disse områder er det tanken at arrangere offentlige høringer, fremstille eksempler på helhedsvurderinger, udarbejde et katalog over simple miljøløsninger, kommentere de kommunale udviklingsplaner og fremme en mere aktiv borgerinddragelse. Støtten anvendes til at etablere et sekretariat med en deltidsansat og informationsvirksomhed.

58. Kooperativt Ide Center

Udviklingsprogram "Miljø og beskæftigelse - fra ide til virkelighed".

Bevilget 240.000,- kr.

J.nr. D 365-0102, Københavns Kommune

Kontaktperson: Per K. Larsen, tlf.: 31 31 22 62

Støtten er anvendt i 1996 til en praktisk opfølgning af handlingsplanerne om grøn beskæftigelse fra bl.a. SiD og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analyserne heri ønskes fulgt op af et landsdækkende udviklingsprogram, som bygger på lokale initiativer, der er miljømæssigt vigtige og kan skabe ordinære jobs. Det kan være inden for energi, naturgenopretning og -pleje, affald/genanvendelse, affaldsdepoter, økologisk jordbrug, byøkologi, kollektiv trafik, vandforsyning og kloakering. I projektets første fase (1996) planlægges en landsdækkende kortlægning, rådgivning og klassificering af projektideer, hjælp til udarbejdelse af planer for projekter og uddannelse, virksomhedskoncepter, etablering og koordinering af lokale/regionale initiativer og støttegrupper om de udvalgte projekter, formidling, evaluering og opfølgning. Der er siden givet støtte til videreførsel af projektet i 1997 (se j.nr. D 365-0373).

59. Jytte Irene Jacobsen

Etablering og drift af projektet "Børn i den økologiske have".

Bevilget 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0104, Århus Amt

Kontaktperson: Jytte Irene Jacobsen

Der skal etableres en økologisk have, der kan bruges til at give børnehavebørn erfaringer med økologisk havedrift. Målgruppen er de 12 daginstitutioner plus en skole i Brabrand i Århus, der sammen driver "Natursamarbejdet" - en have med dyrehold for børn ved Brabrand sø. I tilknytning til Natursamarbejdet vil Århus Kommune stille jord til rådighed for en have med to store rundbede, 16 højbede og 10 kompostkasser, hvor udvalgte børn fra de implicerede daginstitutioner kan lære noget om havedrift og deltage i driften efter tid og behov. Børnene skal lære om sædskifte, såning og pasning, kompost, regnvandsopsamling, høst og efterbehandling. Projektet startede i maj 1996.

60. Nordisk Organisasjon for lerjordsbyggeri

Formidling om økologisk byggeteknik med lerjord.

Bevilget 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0106, Vestsjællands Amt

Kontaktperson: Steen Østergaard, tlf.: 53 63 39 30

I forbindelse med 2 konkrete byggerier i Kjellerup og Sallingsund Kommune af 1-2 familieshuse bygget af lerjord gennemførtes 2 kurser i lerjordsbyggeri af 1-2 ugers varighed på byggepladsen. De to byggerier opføres med hver sin metode - hhv. letlerblokke (iblandet halm og lecanødder) og store stampede massive lerblokke. Kurserne henvender sig til bygherrer, beboergrupper, fabrikanter og håndværkere. Hertil lavedes et undervisningskompendium ved en videre bearbejdning af en publikation, som kursuslederne har fået udgivet af BUR i 1993: "Vejledning om Lerjord som byggemateriale". Støtten anvendtes til lærerlønninger og undervisningsmaterialer.

61. Københavns Miljø- og Energikontor

Forprojekt til "Nordisk miljøudstilling i København".

Bevilget 38.500,- kr.

J.nr. D 365-0109, Københavns Kommune

Kontaktperson: Tom Jørgensen, tlf.: 35 37 36 36

KMEK vil gennem et forprojekt afdække mulighederne for en årlig nordisk miljøudstilling i København, der på en faglig og folkelig form fremstiller, hvordan husholdningerne - køkkener, badeværelser, udestuer osv. kan indrettes, så der i højere grad tages hensyn til miljøet. Der tænkes på store udstillinger, der kan være et modstykke til de traditionelle messer i Forum eller Bellacentret og med placering i f.eks. Øksnehallen, KB-hallen eller Forum. I forprojektet skal fastlægges de konkrete rammer for en sådan udstilling - det faglige og kulturelle indhold, mulige steder og samarbejdspartnere, økonomi og finansieringskilder.

62. Forbrugerrådet

Koncensuskonference om vækst, forbrug og miljø på Christiansborg.

Bevilget 110.000,- kr.

J.nr. D 365-0111, Københavns Kommune

Kontaktperson: Thomas Breck, tlf.: 33 13 63 11

Forbrugerrådet og Teknologirådet lavede oktober 1996 i samarbejde en konsensus-konference på Christiansborg om vækst, forbrug og miljø. Formålet var at lade et panel af almindelige forbrugere tage stilling til, hvilken slags vækst og forbrug, man ønsker i fremtiden. Skal vi fortsætte den nuværende udvikling eller må forbruget sammensættes på en ny måde og i givet fald hvilken? Hvilke omkostninger medfører dette, og er forbrugerne villige til at betale dem? Konferencens forløb bestod af 4 dele: Udarbejdelse af 4 scenarier for udviklingen af vækst og forbrug, der udgives i populariseret udgave i bogform inden konferencen. Indkaldelse og forberedelse af et bredt sammensat forbrugerpanel, der skal tage stilling til scenarierne, stille spørgsmål til eksperterne og formulere konferencens slutdokument. Selve konferencen forløb over to dage. Og endelig den lokale opfølgning af konferencen med en debatpakke, der rummer scenarierne, konferencens slutdokument samt andet materiale om vækst, forbrug og miljø. Teknologirådet vil give støtte til lokale debatarrangementer omkring materialet og Forbrugerrådet vil følge op med en artikelserie i Tænk. Støtten er anvendt til de 3 første dele.

63. Birte Lau

Møde om grønne haver i Vejlby-Risskov

Bevilget 4.000,- kr.

J.nr. D 365-0113, Århus Amt

Kontaktperson: Birte Lau, tlf.: 86 21 22 08

Støtten er gået til et lokalt møde i Vejlby-Risskov om mulighederne for økologisk havebrug med oplæg fra Jens Thejsen, Beder Gartnerskole. Mødet tænkes brugt til at rekruttere folk til at deltage i et mere langstrakt lokalt arbejde for økologiske parcelhushaver og skal følges op af kontakter til grundejerforeninger og kommuner om praktiske tiltag - mobil grenkværn mv.

64. Foreningen Ø-Dynamo

Drift af "Grønt kontor" på Langeland april-oktober 1996.

Bevilget 39.500,- kr.

J.nr. D 365-0115, Fyns Amt

Kontaktperson: Lars Nyboe Andersen, tlf.: 62 51 57 37

Ø-Dynamo har oprettet et grønt kontor for Langeland, Strynø og Siø, der vil forestå oplysning og projektudvikling, arrangementer og møder for interesserede virksomheder, private og institutioner om miljøstyring, grøn livsstil, renere teknologi mm. Planerne omfatter en grøn brevkasse i lokalavis og -radio, lokalt Agenda 21 nyhedsbrev, grøn cafe, naturkortlægning, erhvervs- og miljøregister, økologiske demonstrationshaver, tilbud om energi- og miljøeftersyn, genbrugscentral, grøn camping, grøn hjemmeservice mv.

65. Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis

Konference om "Folkeoplysning, IT & Økologi" maj 1996 i Ollerup.

Bevilget 6.600,- kr.

J.nr. D 365-0117, Fyns Amt

Kontaktperson: Lars Myrthu-Nielsen, tlf.: 62 24 43 24

Øko-net afholdt maj 1996 en én-dags konference på Den Frie Lærerskole i Ollerup om "Folkeoplysning, IT & Økologi - Info-samfundets virtuelle udvikling og de økologiske realiteters virkelighed". Der var indlæg fra Inge Røpke, Peter Hesseldahl, Christian Lüsberg, Thorkild Kjærgaard, Carsten Graff, Niels Peter Flint og Jørn Noltenius. På baggrund af indlæggene og den efterfølgende debat er det tanken at lave en konference-rapport. Desuden var der en radio-reportage på P1 i Harddiscen om konferencen.

66. Daghøjskolen Lolland Falster

Økologisk indkøbsliste og øko-vejviser til borgere i Maribo.

Bevilget 4.500,- kr.

J.nr. D 365-0122, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Karin Magnussen, tlf.: 53 88 08 12

Støtten skal anvendes til en oversigt over udbudet af økologiske produkter i butikkerne i Maribo samt en økologisk vejviser med almene oplysninger om økologi, samt en liste over de landmænd, der sælger økologiske produkter. Oplysninger indhentes ulønnet af kursisterne på daghøjskolen, og folderne tænkes uddelt via butikker, bibliotek og kommunens borgerservice. Desuden vil de søge omtale i den lokale presse.

67. Regnskovsgruppen Nepenthes

"Fra troperne til Danmark" - udstilling om bæredygtigt forbrug af produkter fra den 3. verden.

Bevilget 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0133, Århus Amt

Kontaktperson: Jan P. Feil, tlf.: 86 13 52 32

Nepenthes vil i sine udstillingslokaler i Århus lave en udstilling, der belyser, hvordan man som kunde i et supermarked kan være med til at sikre en bæredygtig udvikling globalt og i Danmark. Udstillingen skal fortælle om fremstillingen, oprindelsesland, forarbejdningen og brugen af kendte og ukendte produkter fra den 3. verden, om de miljømæssige konsekvenser af udnyttelsen og om bæredygtige alternativer. Der skal vises levende nytteplanter, råvaren og det forarbejdede produkt, som det købes i Danmark. Udstillingen skal omfatte møbler og konstruktionsmaterialer (træ, gummi, spanskrør), fødevarer, tobak, krydderier, medicin og materialer til kunsthåndværk. Under opbygningen ønskes ansat en formidler, der kan sikre brugbarheden for undervisere, og udstillingen skal præsenteres i en folder, der fortæller om udstillingens indhold og giver yderligere information. Udstillingen tænkes vist over 1/2 år, hvorefter den kan sendes rundt til skoler og biblioteker.

68. Eskil Romme

Økologisk dag i forbindelse med kulturelt arrangement på Halkær Kro.

Bevilget 5.000,- kr.

J.nr. D 365-0137, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Eskil Romme, tlf. 98 66 90 05

I weekenden 31. maj, 1. og 2. juni 1996 afholdtes den årlige festival på Halkær Kro under titlen "fest med Nordboerne, Kelterne og Økologerne for kulturen, selvbestemmelsen og miljøet". Det er primært en folkemusikfestival, men lørdagens program indeholder desuden 6 timers "økologisk dag" med markvandring på økologisk landbrug, udstilling med økologiske stande fra et dusin økologiske producenter, tale af Kjeld Hansen og paneldiskussion om miljø. økologi og nationalbudget med Keld Hansen, Chr. Touborg og Henning Urop er et økologisk kulturhus/spisested, som kun har åbent i forb. med kulturarrangementer og selskaber.

Støtten er gået til foredragene om miljø og økologi.

69. Biodynamisk Forbrugersammenslutning

Udstilling om biodynamiske dyrkningsmetoder på Den Økologiske Verdensudstilling august 1996.

Bevilget 27.130,- kr.

J.nr. D 365-0138, Københavns kommune

Kontaktperson: Flemming Petersen, tlf. 33 13 73 51

Biodynamisk Forbrugersammenslutning ønsker at leje en pavillon med 12 stande på den økologiske verdensudstilling i august på Holmen i København, hvor der kan blive oplyst om den biodynamiske dyrkningsmetode samt reklameret for biodynamiske produkter.

Støtte er anvendt til etablering af en vandreudstilling om biodynamik, der efter verdensudstillingen kan anvendes andre steder i landet. Udstillingen bygger på en schweizisk plancheudstilling, der er oversat.

70. Pernille Kløvedal Helweg

SVIN - en kortfilm om frilandsgrise.

Bevilget 136.090,- kr.

J.nr. D 365-0140, København Amt

Kontaktperson: Pernille Kløvedal Helweg, tlf.: 31 20 23 69

Støtten er gået til at producere en 5-7 min. (video)kortfilm med frilandsgrise som hovedpersoner og billedvinkel i øjenhøjde med svinene. Filmen skal fremstå som et poetisk filmdigt, hvor grisene provokerer pænheden ved at stille deres svinagtige veltilpashed til skue: Ornerne bedækker søerne, der sprøjter pattegrise ud, der slås om de bedste patter. Prut, bøvs, smask, lort, pis, snork, blod, fødsel. Pat, æd, bid, bol og død. Hensigten er at demonstrere, at godt liv smager godt. Lydsiden består af reallyd, nykomponeret musik og en fortæller. Kortfilmen produceredes i første omgang med henblik på den økologiske verdensudstilling august 1996, men er siden vist i DR1 og er afsat Statens Filmcentral, så den f.eks. kan indgå i undervisning om økologi. Der vil senere blive lavet en engelsk version.

71. Rikke Aabye og Pia Staalgaard

Afholdelse af fremtidsværksted om det fremtidige arbejde for de Grønne Familier.

Bevilget 32.336,- kr.

J.nr. D 365-0141, Københavns Amt

Kontaktperson: Rikke Aabye, tlf. 35 43 02 24

De Grønne Familier har afholdt et fremtidsværksted om deres fremtidige arbejde - hvad er foreningens fremtid, hvordan skal den servicere sine medlemmer, landssammenslutningen og amtskredsenes samarbejde med lokalpolitikere og erhvervsliv og arbejde i forhold til forbrugere, mulighederrne for folkeoplysningskampagner og udviklingen af politisk forbrug. Det var et seminar for 45 personer - 3 fra hver amtskreds samt formand og landssekretær. Bag projektet står to kommunikationsstuderende på RUC, der pt. skriver på speciale om kulturen i danske frivillige organisationer, og som deltager i arrangering af fremtidsværkstdet. De planlægger derefter på grundlag af seminaret at skrive et idehæfte sammen med Holger Koch-Nielsen (evaluator af De grønne Familier).

72. 92-gruppen

Ekstern evaluering af 92-gruppen.

Bevilget 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0142, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lars Georg Jensen, tlf. 35 36 36 35

Støtten er anvendt til at få foretaget en ekstern evaluering af 92-gruppen, der er et samarbejde mellem 14 danske miljø- og bistandsorganisationer om opfølgning af FN-konferencen i Rio 1992 om miljø- og udvikling. Evalueringen skulle vurdere 92-gruppens aktiviteter i forhold til dets eget formål og i forhold til Den grønne Fonds bevillinger. Den blev foretaget af Holger Koch-Nielsen.

73. Københavns Aktions Og Trafikgruppe

Cykeldemonstration i København den 15. maj 1996.

Bevilget 16.000,- kr.

J.nr. D 365-0144, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lars Borking, tlf. 31 35 89 98

15. maj er den internationale klimaaktionsdag. Ansøgerne genetablerede på denne dag cyklistforbundets gamle tradition med årlige cykeldemonstrationer og afholde en "bred, spraglet og festlig demonstration" i København med talere, gøgl og musik under overskrifterne: "Stop bilernes forurening - for kollekiv transport. Meningsfuldt og mindre arbejde - ikke større forbrug. Menneskelig solidaritet lokalt og globalt". Demonstration vil tage form af et cykeloptog fra Blågårds Plads til Vesterbro Torv.

74. Den lokale økologiske forening i Sønderjylland

Økologisk stand på dyrskue

Bevilget 8.100,- kr.

J.nr. D 365-0146, Sønderjyllands Amt

Kontaktperson: Maria Luff Manco

Ved dyrskuet i Åbenrå 13.-15. juni blev opstillet en stand med smagsprøver og informationsmateriale om økologiske produkter.

75. Nordvækstjyllandskommunerne

(Ulfborg-Vemb kommune)

"Farmer's Market i Vemb" - kvalitetsbetonede og økologiske fødervarer til forbrugere i landdistrikterne.

Bevilget 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0156, Ringkøbing Amt

Kontaktperson: Lisbet Mogensen, tlf. 97 49 15 55

En projektgruppe i Ulfborg-Vemb har startet en markedsplads under navnet Farmers' Market i Vemb, hvor landmænd og andre fødevareproducenter året rundt kan afsætte særlige og kvalitetsbetonede fødevarer til et bredt publikum i landdistrikterne. Markedet blev afholdt første gang august 1996, og skal efter planen køre hele sommerperioden 1997. Der sigtes mod at etablere en fast institution, der er mere kvalitetsbetonet (herunder også med økologiske varer) end traditionelle torvedage i byerne.

76. Vestsjællands Miljø- og Energikontor

Elektronisk informationsformidling for de grønne organisationer.

Bevilget 275.000,- kr.

J.nr. D 365-0157, Vestsjællands Amt

Kontaktperson: Peter Djurtoft, tlf. 58 50 13 17

De Samvirkende Energikontorer ønsker at etablere et web-baseret elektronisk netværk, der dels indeholder hjemmesider på internettet med informationsmateriale for offentligheden, dels indeholder et konferencesystem med postkasser, der kan lette rundsending af materialer af fælles interesse og anden intern kommunikation, f.eks. fælles arrangementskalender for kontorerne, samt endelig kan give direkte brugeradgang til databaser inden for miljø- og energiområdet. Systemet opbygges af Vestsjællands Miljø- og Energikontor, der vil forestå etablering af den grundlæggende web-struktur og e-mail-konferencer, en internet-vejviser, hjemmesidekonstruktion for de deltagende organisationer og kontorer. Herefter kommer driftperioden med løbende opdatering, etablering af nye links mv. Der tages udgangspunkt i Energi- og miljøkontorernes behov, men system tænkes tilbudt en bredere kreds af grønne organisationer. Efter det første års etablering og prøvetid tænkes netværket finansieret ved annoncering og sponsorering. "Forsiden" i internetpræsentationen er etableret under adressen

(http://www2.dk-online.dk/users/VMEK/index.htm).

77. Møns Turistforening

Pilotprojekt for miljømærkning af udlejningssommerhuse.

Bevilget: 242.000,- kr.

J.nr. D 365-0160, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Erik Büchert, tlf. 55 81 44 11

Møn Turistforening vil udvikle en miljømærkningsordning for sommerhuse, der omfatter ikoner i udlejningskatalogerne over parametre som: giftfri parcel, affaldssortering, økologiske madvarer i lokalbutikkerne eller på grunden, rent brugsvand, spildevandsrensning, rengøring, energiforbrug, solvarmeanvendelse, vandbesparelser, manual for miljørigtig brug, røgfrit hus. For disse parametre skal der specificeres krav og fastsættes registreringsmetoder, deusden skal der laves en spørgeskemaundersøgelse over for udlejere og lejere, og der skal fastlægges et administrationssystem for ordningen. Bevillingen anvendes til at finansiere konsulentarbejde vedr. disse opgaver. Projektet har foreløbig resulteret i en række ikoner i sommerhuskataloget for 1997.

78. Danske Bo-Miljøer

Forprojekt til boligøkologisk formidling på boligfremtidsværkstedet "Dansk Bo-miljøer".

Bevilget: 200.000,- kr.

J.nr. D 365-0163, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Søren Christensen, tlf. 98 55 77 22

På Rørbæk-centret bygges over det næste år et "boligfremtidsværksted" - nogle modelboliger og et boliglaboratorium (i alt 1.500 kvm), hvor man kan opsætte fuldskalamodeller af boligelementer til demonstration af nye bo-miljøer, således at ikke-fagfolk kan eksperimentere med fremtidige bomiljøer og stifte bekendtskab med tekniske, økologiske og udstyrsmæssige muligheder, og myndigheder, boligselskaber og byggebranchen kan udvikle og afprøve nye boligløsninger. I tilknytning til boliglaboratoriet skal der være formidlingsvirksomhed med udstillinger, kurser, konferencer mv. om boligøkologi, boligsociale emner, design, boligøkonomi og tekniske muligheder og løsninger. Byggeriet forventes færdigt 1.4. 1997.

Støtte anvendes til aflønning af to faglige medarbejdere med ekspertice inden for boligøkologi og arkitektur/design i 9 mdr. til at udvikle formidlingsdelen - eksperimentarie- og demonstrationsopstillinger, undervisnings- og kursuskoncepter, etablering af samarbejdsaftaler med boligselskaber, kommuner, uddannelsesinstitutioner, foreninger mv.

79. Tidsskriftet SALT

Temanummer af tidsskriftet SALT om "Trafik, tid og miljø".

Bevilget: 15.000,- kr.

J.nr. D 365-0173, Københavns Amt

Kontaktperson: Lise Drewes Nielsen, tlf. 38 15 28 92

SALT udgav juni 1996 et temanummer om "trafik, tid og miljø". Temaet belyste med forskellige indfaldsvinkler konflikten mellem mobilitetskrav og individuel frihed på den ene side og på den anden side de affødte miljøbelastninger. Desuden lægges op til debat om, hvordan trafikken kan reguleres i en mere bæredygtig retning. Der er indlæg af bl.a. Kaj Jørgensen, Henrik Gudmundsson, Jean Fischer, Tørk Haxthausen, Øko-Økogruppen foruden de to temaredaktører Mirjam Godskesen og Lise Drewes Nielsen.

80. HOF, Center for Voksenundervisning

Det Grønne Akademi i Hovedstaden: Folkeoplysningskurser om miljø.

Bevilget: 125.000,- kr.

J.nr. D 365-0177, København Kommune

Kontaktperson: Nils Aundal, tlf. 33 11 88 33

HOF ville i undervisningsåret 1996/97 arrangere kurser om miljøproblemer og deres løsning i et 3-ledet forløb: Først 4-8 bredt annoncererede gratis oplysningsmøder om ressourcer, forurening, alternative muligheder inden for energi, vand, luft, jord og affald. På disse oplysningsmøder skulle tilbydes deltagelse i et - ligeledes gratis - uddybende 16 timers teoretisk kursus om de samme emner i hold á 10, samt et antal 30 timers praktisk kurser med undervisning, demonstrationer, konstruktioner og ekskursioner (ikke gratis) om haveopbygning, regnvandsanlæg, genanvendelse af materialer og affald, indendørs klimaforhold, svaleskabe, genbrug af gråt spildevand og energibesparelser i husholdningen. Disse kurser skulle tilrettelægges og tilbydes udvalgte målgrupper - villaejere, boligkomplekser mv.

Der var imidlertid meget ringe deltagelse i de første møder, hvorfor projektet er blevet aflyst.

81. Beboerforeningen BO-90

Udgivelse af pjece om BO-90: almennytttig økologisk forsøgsbyggeri på Nørrebro, København.

Bevilget: 14.500,- kr.

J.nr. D 365-0180, Københavns Kommune

Kontaktperson: Erik Jørgensen, tlf. 31 39 38 83

BO-90 er beboerforeningen i et almennyttigt boligbyggeri under FSB opført for 3 år siden på Nørrebro i København. De har udgivet en pjece på 16 sider i A5, der præsenterer byggeriet og dets drift. I byggeriet indgår solvarme, anvendelse af regnvand og gråt spildevand, vindenergi, og der er generelt så vidt muligt anvendt ressourcebesparende løsninger. Ejendommmen er desuden særlig derved, at den drives kollektivt - beboerne fungerer selv som viceværter og har fællesspisning og fællesindkøb af rengøringsmidler og økologiske madvarer. Der er ca. 30 rundvisninger om året og pjecen skal bl.a. anvendes i denne sammenhæng. Støtten er anvendt til at dække trykningen. Beboerne har selv skrevet teksten og scannet billederne.

82. Folkeligt Oplysnings Forbund

Fremme af ansvarlig/miljøvenlig turisme.

Bevilget: 30.000,- kr.

J.nr. D 365-0181, Københavns Kommune

Kontaktperson: Ole Bisleth, tlf. 33 14 09 38

Som resultat af en konference om miljøansvarlig turisme i efteråret 1995 (støttet af Den Grønne Fond) blev nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke og Verdensnaturfonden, der har diskuteret videre, hvordan turistbranchen kan påvirkes til at udvikle miljøvenlige turisttilbud og der kan skabes grundlag for saglig forbrugeroplysning på turistområdet og politisk opmærksomhed om behovet for en miljøvenlig turistindustri. Gruppen er foreløbig blevet enig om 2 tiltag. For det første et salonmøde, der blev afholdt i efteråret 1996 om kriterier for ansvarlig/miljøvenlig tursime, mærkningsmuligheder, udarbejdelse af officielt logo og awards til miljøvenlige rejsebureauer. For det andet vil de deltage i en messe med en stand, der præsenterer foldere, tv og studiekredse om emnet. Støtten er anvendt til at ansætte en projektmedarbejder i en måned, der kunne planlægge og koordinere disse.

83. Dansk Magisterforening

Udarbejdelse af "Den Grønne Job Avis"

Bevilget: 42.000,- kr.

J.nr. D 365-0188, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lisbeth Jarlov, tlf. 39 15 30 45

En gruppe fag- og miljøorganisationer har efteråret 1996 udgivet en avis, der kan understøtte grønne jobinitiativer. Avisen indeholder historier om muligheder for at iværksætte lokale grønne jobinitiativer inden for byøkologi, vedvarende energi, affalds-genbrug osv samt facts om tilskudsmuligheder og kontakter, hvor man kan få mere at vide. Avisen er på 20 sider, er redigeret af journalist Ebbe Sønderriis og er trykt i 20.000 eks.

84. Foreningen Andelssamfundet Hjortshøj

Udstilling om lerjordsbyggeri på JordVision 96 i Fredericia.

Bevilget: 35.000,- kr.

J.nr. D 365-0190, Århus Amt

Kontaktperson: Pierre Lecuelle, tlf. 86 22 90 01

Støtten er anvendt til en udstilling om lerjordbyggeri på på udstillingen Jordvission 96 i Fredericia, der arrangeredes af Dronning Margrethe Hallen i august 1996 som led i Kulturby 96 festlighederne. JordVision indholdt udstillinger, kunst og kulturarrangementer over temaet jord og var opbygget omkring "Gaias vej", hvor kunstneriske og kulturelle installationer blandes med udstillinger og markeder vedr. grøn levevis, økologiske og bæredygtige løsninger. I Jordvision indgik en international udstilling om jordhuse fra Centre Pompidou og JordVision opfordrede derfor Andelssamfundet til også at bidrage med en udstilling om de danske erfaringer med lerjordsbyggeri. Andelssamfundets deltagelse omfattede en 3 m høj muret lerstensbue, diasshow om nordiske lerjordshuse, plancheudstilling om konstruktionsmetoder, en video om lerjordsbyggeriet i Hjortshøj (tidl. vist i DR-TV) og et foredrag.

85. ØkoVandspejlet

Drift af ØkoVandspejlet i 1997.

Bevilget: 250.000,- kr. til 1. kvartal 1997

J.nr. D 365-0193, Københavns kommune

Kontaktperson: Lone Albrektsen, tlf. 31 39 13 56

ØkoVandspejlet er et videnscenter om vand og landbrug, der drives af Landsforeningen Økologisk Jordbrug, men som selvstændig projektorganisation. I 1997 forventer ØkoVandspejlet at skulle arbejde med EU's nye udspil til en samlet vandpolitik - både ved deltagelse i de politiske beslutningsprocesser og ved engagering af befolkningen i vandpolitikken. Der vil desuden blive brugt kræfter på at udarbejde skriftligt materiale - brochurer og evt. en bog.

Fondens bevilling er alene givet til 1. kvartal af 1997, da fonden i mellemtiden ønsker afdækket, om ØkoVandspejlet med fordel kan overflyttes til andet organisatorisk regi. Baggrunden herfor er en evaluering af ØkoVandspejlet (udført af CASA og finansieret af Den Grønne Fond), der peger på, at arbejdet har en fagligt høj kvalitet, men at der er organisatoriske problemer.

86. Baltic Sea Camp '96

Afholdelse af Baltic Sea Camp '96 på Bornholm.

Bevilget: 40.900,- kr.

J.nr. D 365-0198, Bornholms Amt

Kontaktperson: Jens Christensen, tlf. 56 95 95 25

Baltic Sea Camp - BSC - har været afholdt på forskellige Østersø-øer årligt siden 1990. Lejrene varer en uge, og der deltager 5 unge (ca. 16 år) og 2 lærere fra hver af ø-samfundene på Gotland, Ålands-øerne, Saaremaa, Wolin, Rügen, Fehmarn og Bornholm. Udover at øge den mellemfolkelige forståelse er lejrtemaerne især centreret om demokrati, individets ansvar og miljø. I år lægges ud med en plancheudstilling, som stykkes sammen af medbragte gruppebidrag over temaet "vand - en værdifuld ressource i husholdning og natur". Derudover er der gruppearbejde om de globale økologiske problemer, naturforvaltning på Bornholm, Bornholms erhvervsliv og et en-dags rollespil om miljøpolitik i Østersøen.

87. Hyldespjældets Grønne Miljøudvalg

Film om "Naturen i Hyldespjældet".

Bevilget: 40.000,- kr.

J.nr. D 365-0199, Københavns Amt

Kontaktperson: Lasse Scotte, tlf. 43 64 51 17

Støtten skal gå til en film om de byøkologiske tiltag i boligforeningen Hyldespjældet i Albertslund Kommune med vægten på en fremstilling af naturen og de naturlige ressourcestrømme og stofkredsløb. Tanken er en 20 minutters videofilm, der kan anvendes i forbindelse med de mange besøg, som Hyldespjældet modtager samt ved præsentationer på seminarer mv. Hyldespjældet modtager besøgende grupper flere gange om ugen og inviteres ofte til at holde oplæg på seminarer. De håber at kunne anvende filmen til at kvalificere formidlingsarbejdet og gøre det mindre personafhængigt. Filmen skal produceres af en professionel filmmageri samarbejde med miljøudvalget.

88. Landsorganisationen Økologisk Jordbrug

Analysemedarbejder til fremme af økologisk jordbrug i 1997.

Bevilget: 375.000,- kr.

J.nr. D 365-0214, Århus Amt

Kontaktperson: Poul Holmbech, tlf. 86 12 63 10

Støtten gives til om videreførsel i 1997 af en bevilling for 1995 og 1996 til aflønning af en økonomisk-politisk analysemedarbejder for de økologiske landbrugsorganisationer. Målsætningerne for arbejdet er at skabe landbrugs- og miljøpolitik, der fremmer omlægningtil økologisk drift, at opprioritere landbrugets fondsmidler til økologiske formål og at sikre de økologiske landmænd indflydelse på sektorens udvikling. En hovedopgave i 1996 har foreløbig været indsatsen i forhold til at sikre realiseringen af anbefalingerne i Landbrugsministerens aktionsplan til fremme af økologisk fødevareproduktion. Derudover er hovedopgaverne direkte lobbyvirksomhed (personlige kontakter, debatindlæg og forslagsproduktion) for økologisk landbrug over for politikere og over for landbrugets organisationer, analytisk opbakning til økologiske repræsentanter i f.eks. det Økologiske Jordbrugsråd og inden for forskning samt udrednings-arbejde om barrierer for det økologiske jordbrug i EU-regler.

89. Forum for Energi og Udvikling

Drift af Forum for Energi og Udviking i 1997.

Bevilget: 2.500.000,- kr.

J.nr. D 365-0216, Københavns kommune

Kontaktperson: René Karottki, tlf. 33 12 13 07

FEU er en paraply organisation for 11 danske miljø- og medlemsorganistioner med henblik på Rio-opfølgning, specielt vedr. energi. Støtten skal anvendes til videreførsel af aktiviteterne i 1997. Hovedaktiviteterne er

-at være sekretariat for det internationale netværk for bæredygtig energi, INFORSE. Herunder ydes støtte til 5 regionale koordinatorer i hhv. Sydøstasien, Indien, Østafrika, Vestafrika og Latinamerika, der arbejder på at fremme bæredygtige energiprojekter.

-at styrke arbejdet med at integrere decentrale bæredygtige energiløsninger i danske og internationale samarbejdsprogrammer.

-at forberede konkrete indsatser for at fremme det internationale arbejde med bæredygtig energi - herunder støtte til danske medlemsorganisationers arbejde med projektforberedelse.

FEU er netop blevet evalueret. Rapporten er generelt positiv over for FEU's arbejde, men anbefaler en række præciseringer af strategier og mål og en klargøring af rollefordelingen i forhold til 92-gruppen og FEU's medlemsorganisationer.

90. Anette Holdensen

Produktion og udgivelse af en bog om huler og hytter af genbrugsmaterialer.

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0217, Fyns Amt

Kontaktperson: Peter H. Petersen, tlf.. 86 17 54 55

Det er planen at lave en bog for børn om huler og hytter af genbrugsmaterialer - pil, papir, brædder, metal, lærred, gamle møbler, paller, transportkasser mv. Bogen skal være gennemillustreret og tænkes brugt til at inspirere til lege med form, funktion og fantasi, der kan øge børnenes fornemmelse for bygningskunst og bystruktur. Bogen bygger på udstillingen "Brandstrup Klædeby", som ansøgeren arrangerede over samme tema på Brandt Klædefabrik i Odense for 1/2 år siden. Målgruppen er 8-10 år og opefter og planlægges udgivet af forlaget Klematis.

91. Det Grønne Samarbejde i Vejle

Grøn markedsdag i Vejle september 1996

Bevilget: 5.000 kr.

J.nr. D 365-0219, Vejle Kommune

Kontaktperson: Britta Edelberg, tlf. 75 83 85 88

I forbindelse med den landsdækkende kampagne "Lokal Agenda 21 fra Neden" og åbent hus arrangementerne på de økologiske landbrug første weekend i september afholdt det grønne samarbejde i Vejle et grønt marked på Gadkjærgård med en række stande og foredrag. Der var et par tusinde deltagere.

92. Grøn Information

Drift af Grøn Information i 1997.

Bevilget: 3.310.000,- kr.

J.nr. D 365-0220, Københavns kommune

Kontaktperson: Nis Peter Nissen, tlf. 33 13 66 88

Støtte skal anvendes til at videreføre centrets aktiviteter i 1997 med hovedvægten på vidensbasen, faktaarkene/Grønne Råd og telefonrådgivningen. Handlingsplanen for 1997-99, der bl.a. bygger på den gennemførte evaluering lægger op til følgende nye tiltag:

Styrkelse af vidensbasens dokumentationsarbejde og vidensindsamling og udvidet kontakt med relevante faglige miljøer. Differentiering af abonnementsservice. Øget indsats for at nå ud over gruppen af meget miljøinteresserede, bl.a. gennem brevkasser, internet, udstillinger, foredrag mv. Målrettede informationskampagner og materialer, der i stigende omfang vil blive søgt dækket ved særskilt fundraising.

Grøn Information skal desuden i 1997 fungere som netværkskoordinator for de nye grønne guider. Udgifterne hertil ligger imidlertid uden for denne bevilling.

93. Det Økologiske Råd

Drift af Det Økologiske Råd i 1997.

Bevilget: 1.000.000,- kr.

J.nr. D 365-0223, Københavns kommune

Kontaktperson: Peder Agger, tlf. 33 15 09 77

Støtten skal anvendes til at videreføre Det Økologiske Råds arbejde i 1997. Arbejdsplanen for 1997 bygger bl.a. på den udførte evaluering. Det faglige arbejde skal efter planerne koncentrere sig om følgende temaer: Det miljømæssige råderum (i samarbejde med NOAH), grøn vækst?, økonomisk politik og økologisk livsstil, energipolitik og by- og trafikplanlægning, forsigtighedsprincippper og miljøadministration samt økologisk fødevareproduktion. I 1996 er der i gennemsnit afsat 1 fuldtidsmedarbejder til det faglige temaarbejde. Resultaterne af arbejdes udbredes gennem møder og konferencer, gennem tidsskriftet Global Økologi (hvis udgivelsesfrekvens efter planen skal stige fra 4 til 5 årlige numre, og hvis indhold i højere grad skal indoptage samfundsøkonomiske og humanistiske aspekter), gennem "Resume og Kommentarer" til pressen (der som anbefalet i evalueringsrapporten vil blive oprustet), gennem en målrettet pressekontakt i øvrigt og gennem udgivelse af årsrapport. Medlemstallet for Det Økologiske Selskab er siden 1994 steget fra 80 til 800.

Der er siden givet en yderligere bevilling til ansættelse af en kommunikationsmedarbejder (se j.nr. D 365-0292).

94. Foreningen Lifezapperne

Optagelse af video om domebyggeri til undervisningsformål.

Bevilget: 8.000,- kr.

J.nr. D 365-0227, Århus Amt

Kontaktperson: Niels Jacobsen, tlf. 86 84 17 70

August 1996 afholdtes et kursus i domebyggeri (domeformede boliger) på Fruerlund ved Silkeborg med Niels Bandholm som kursusleder. Niels Bandholm har bygget de domer, som anvendes som boliger i Økologisk Landsbysamfund ved Hundested. I forbindelse med kurset blev optaget en video af domebyggeriet, der kan anvendes ved fremtidige kurser i domebyggeri, og det er hertil støtten blev anvendt.

95. Landsforeningen for Økosamfund

Et brugshæfte om "Økosamfundsinitiativer i Danmark" - kortlægning og vejviser.

Bevilget: 70.000,- kr.

J.nr. D 365-0228, Vejle Amt

Kontaktperson; Thomas Steen Seiersen, tlf. 75 66 41 11

LØS har januar 1997 udgivet et opslagshæfte med oplysninger om hver af de 27 økosamfund i foreningen, som kan anvendes over for besøgende i de enkelte samfund og over for alment interesserede. Fællesskaberne skal beskrives i billeder og en tekst med konkrete oplysninger om antal personer, målsætning, bosætnings- og organisationsform, anlæg, produktion, aktiviteter, kontaktpersoner, besøgstidspunkter osv. og mere beskrivende om livet i fællesskabet. Bogen er på 64 sider i 2 farver, trykt i 5.000 eksemplarer og distribueres af LØS' sekretariat, de enkelte fællesskaber og på udstillinger, seminarer og konferencer.

96. Boligselskabet Teglværksgården, afd. Borupgård II

Miljøcenter i boligområdet Borupgård.

Bevilget: 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0233, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Fl. Larsen, tlf. 49 26 66 44

Borupgård er et almennyttigt boligområde ved Snekkersten med 417 lejemål, der i et par år har kørt et boligsocialt projekt. Det planlægges nu videreført bl.a. som et miljøprojekt, hvor der etableres et miljøcenter i områdets beboerhus, der dels skal tage en række konkrete initiativer til affaldssortering, genbrugsordning, kompostering, bedre sikring af levevilkårene for fugle og dyr gennem beplantning og opsætning af fuglekasser mv. og dels skal lave en række foredrag, kurser, ekskursioner og oplysningstiltag omkring miljø og byøkologi.

Støtten skal anvendes til en oplysningskampagne - foredrag, kurser og ekskursioner.

97. Den Kulturøkologiske Højskole

Den Kulturøkologiske Højskole i Albertslund - aktiviteter i 1997.

Bevilget: 250.000,- kr.

J.nr. D 365-0234, Københavns Amt

Kontaktperson: Povl Markussen, tlf. 43 64 06 04

Den Kulturøkologiske Højskole, der (med støtte bl.a. fra Den Grønne Fond), blev oprettet i efteråret 1994, viderefører sine aktiviteter i 1997. Der er ikke tale om en højskole, men om lokalt forankrede tilbud om foredrag, kurser og aktiviteter i de enkelte landsbyer og lokalsamfund i Albertslund Kommune, der søger at forene folks egen kultur med økologien. Aktiviteterne har i 1995/96 bl.a. bestået i bydelslege (konkurrence i affaldssortering!), en lokal økohistorisk udstilling, naturlejr i Vestskoven sommeren 1996, højskoleaftener med oplægholderne Bodil Søgaard, Kaj Hansen, Morten Elle og Jean Fischer, udgivelse af årbog, udarbejdelse af et kulturøkologisk regnskab (sic!) for kommunen, der registrerer den eksistende folkekultur og i hvilket omfang, den er påvirket af økologiske hensyn, og konferencer og vejledning om kultur og økologi. Planerne for 1997 omfatter bl.a. udgivelse af en ny årbog, 6 højskoleaftener, lokalkonference om planer for kommunens naturområder, en ny naturlejr, bydelslege og et efterårsseminar.

98. Bakkelandets Energi- og Miljøkontor

Ekskursion til "det gennemtænkte hus".

Bevilget: 7.500,- kr.

J.nr. D 365-0235, Vejle Amt

Kontaktperson: Erik Møller, tlf. 75 75 30 00

BEMK arrangerede den 7.9.96 en ekskursion til et hus i Sdr. Felding, som er projekteret og bygget af beboeren selv, Steen Møller. Huset er bygget af lokale fornyelige materialer - sten, jord, træ og strå - og opvarmningen er ved aktiv og passiv solvarme samt brændefyret stenovn. Steen Møller viste rundt i huset og holder foredrag om at bygge med økologiske materialer og vedvarende energi.

99. Miljø- og Energikontoret i Århus

Grønt Samarbejde arrangement september 1996

Bevilget: 5.000 kr.

J.nr. D 365-0242, Århus Kommune

Kontaktperson: Hans Jakob Jakobsen, tlf. 86 19 29 22

I forbindelse med den landsdækkende kampagne "Lokal Agenda 21 fra Neden" og åbent hus arrangementerne på de økologiske landbrug første weekend i september afholdt det grønne samarbejde i Århus et grønt marked på Ny Ryumgård med en række stande og foredrag. Der var ca. 300 gæster.

100. Dansk Ornitologisk Forening

Mere og bedre bynatur - pilotprojekt til forbedring af livsbetingelserne for fugle i 3 bykommuner.

Bevilget: 88.000,- kr.

J.nr. D 365-0244, Københavns kommune

Kontaktperson: Claus Oppermann, tlf. 31 31 44 04

Med udgangspunkt i 3 forskellige typer af bykommuner vil DOF forsøge at forene natur- og økologiinteresser i de bymæssige grønne rum - haver, gårde, parker og pladser. I første omgang er støtten givet til 1/2 års pilotprojekt, hvor det videre forløb beskrives, de 3 kommuner udvælges (domineret af hhv. stenbro, parcelshuskvarterer og sommerhuse), der opnås lokale samarbejdspartnere og der lægges en nærmere projektplan for de efterfølgende 3 år, som selve projektet tænkes afviklet over. Tanken er, at de 3 kommuner og lokale foreninger skal deltage i en plan, der forbedrer livsbetingelserne for fugle og dyr i områdets bynatur gennem giftfri pleje af de grønne arealer, opsætning af fuglekasser og beplantninger, der giver optimale betingelser. Som indikator på projektets forløb måles antallet og diversiteten af vilde fugle løbende.

101. Foreningen Det Grønne Møbel

Videreudvikling og formidling af DOMINI-modellen - Design og Miljøaktiviteter i Nærområder.

Bevilget: 90.000,- kr.

J.nr. D 365-0246, Århus Amt

Kontaktperson: Kaare Eriksen, tlf. 89 36 00 00

Foreningen Det Grønne Møbel afsluttede i foråret 1996 med en møbeludstilling det hidtidige projekt omkring etablering af netværk mellem designere og håndværkere omkring design af miljøvenlige møbler på basis af træ fra de fældede elmetræer på Ingerslev Boulevard. Foreningen vil nu arbejde videre med at formidle sine erfaringer og idegrundlag på en måde, så det kan anvendes mere alment under overskriften Design og Miljøaktiviteter i Nærområder (Domino-modellen). Det er planen på længere sigt at finansiere foreningens arbejde gennem salg af de udviklede møbler samt konsulentbistand. På kort sigt - dvs. de første par år forventes arbejdet med formidling og information dog at sluge flere ressourcer, end der er indtægtsdækning for.

Opgaverne i 1996/97 byder efter planerne på: Justering af forsøgsprojektet, herunder detailbearbejdning af mødeltyperne og indgåelse af mere varige samarbejdsaftaler, udvikling af en DOMINO-manual (omfang ca. 50 sider) og forberedelse af en konference i foråret 1997, hvor manualen kan blive præsenteret, samt udvikling af foreningens organisation og strategi for fremtidigt virke og finansiering. Støtten skal anvendes til udarbejdelse og udgivelse af manualen.

102. Vestjyllands Energi- og Miljøkontor

Udstilling om bæredygtigt trafik.

Bevilget: 15.200,- kr.

J.nr. D 365-0247, Ringkøbing Amt

Kontaktperson: Benny Christensen, tlf. 97 36 26 02

I forbindelse med sit 10 års jubilæum afholdt VEMK en udstilling og en konference om bæredygtig trafik, der tager udgangspunkt i den aktuelle debat om nedlæggelse af jernbanestrækninger i midt- og vestjylland. Udstillingen vil sigte mod at give et bredt billede af femtidens bæredygtige trafikløsninger gennem plancheudstillinger om kollektiv trafik, cyklisme, el-biler til nærtrafik og det nye nærtrafikkoncept RUF, der kombinerer individuel og skinnebåret trafik. Udstillingen vil også rumme et par utraditionelle cykler, en el-bil og en sol-bil samt modeller inden for RUF-konceptet, og det er tanken at lave et udstillingskatalog.

Støtten anvendtes til at etablere udstillingen.

103. Interplan

Informationshæfte om resultaterne af FN's Habitat konference samt forberedelse af undervisning om den.

Bevilget: 97.000,- kr.

J.nr. D 365-0249, Københavns kommune

Kontaktperson: Marianne Kristensen, tlf. 33 91 93 60

Interplan stod for koordination af de danske NGO'ers deltagelse i Habitatkonferencen og deres indsats for at fremme byøkologi og Agenda 21 arbejde som en del af konferencetemaerne. De ønsker nu at lave et hæfte til danske kommuner, byøkologiske netværk og miljø, bolig- og u-landsorganisationer om konferenceresultaterne. Hæftet vil blive på 36 sider med illustrationer og artikler om Habitat-agendaen og konferencens problemstillinger - bæredygtig byudvikling og retten til en bolig - samt ngo-ernes rolle og danske kommuners muligheder for at omsætte deklarationen i praksis.

Støtten er anvendt til redigering og layout af bogen samt til 1 måneds løn til at forberede undervisning om Habitat 2 på de højere læreanstalter. Bogen er trykt januar 1997.

104. Københavns Miljø- og Energikontor

Præsentation af økologisk kolonihavehus.

Bevilget: 5.000,- kr.

J.nr. D 365-0250, Københavns kommune

Kontaktperson: Tom Jørgensen, tlf. 35 37 36 36

KMEK har som en del af deres kursus i økologisk byggeri påbegyndt etablering af et økologisk kolonihavehus i tilknytning til Haveforeningen Vennelyst på Amager. Som en del af uddannelsesforløbet gennemførte deltagerne en informationsweekend september 1996, hvor byggeriet, som det foreløbig så ud, fremvistes og uddannelsen og ideerne bag det hele præsenteredes. Der var være demonstration af grundprincipperne i byggeriet og de forskellige anvendte teknikker inden for energi, vand og affald mv. og byhavenetværket gav eksempler på indretning af gårde og pladser. Desuden var der rundvisning i haveforeningen og grillstegning af lam mv.

105. Aalborg Miljø- og Energikontor

Deltagelse i Agenda 21-arrangement i Aalborg.

Bevilget: 3.150,- kr.

J.nr. D 365-0252, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Palle Bendsen, tlf. 98 16 30 66

Agenda 21-samarbejdet i Aalborg arrangerede august 1996 et borgermøde i Miljøbutikken i Aalborg om Agenda 21 arbejde og mulighederne for at få en bæredygtig udvikling i Aalborg. Der var oplæg fra Peer Frank (Miljøministeriets Landsplanafdeling), Kim Ejlertsen (NOAH), Kaj Hansen (Grøn Livsstil) og Jan Ipland (Stadsarkitekt i Aalborg).

Støtten skulle anvendes til at dække honorar og rejseudgifter til NOAHs oplægholder.

106. Det Fynske Energi- og Miljøkontor

3 arrangementer i kampagnen "Lokal Agenda 21 fra neden", weekenden 7. - 8. sept. 1996.

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0254, Fyns Amt

Kontaktperson: Vibeke Harboe, tlf. 62 61 33 00

I forbindelse med det Grønne Samarbejdes kampagneweekend september 1996 om "lokal Agenda 21 fra neden" gennemførtes 3 arrangementer på Fyn: 1. Deltagelse i høstmarked hos en økologisk landmand ved Glamsbjerg med stand om bæredygtig energi (begge dage). 2. Åbent hus hos grøn familie i Odense, der fremviste et demoanlæg til vand. 3. NOAH Svendborg præsenterede ny konference på GaiaNet om trafik - diskussionen om en evt. motorvej Odense-Svendborg - og giver brugervejledning i anvendelse af nettet.

107. Christianshavns Lokalråd

Lokal Agenda 21 debat og kampagne på Christianshavn.

Bevilget: 51.790,- kr.

J.nr. D 365-0260, Københavns kommune

Kontaktperson: Rikke Kruse, tlf. 31 57 88 18

Christianshavns Lokalråd planlægger en række initiativer i efteråret/vinteren 1996/97, der kan starte en offentlig debat om udformning af en Agenda 21 for bydelen. Startskuddet var en debataften med 3 oplægholdere, et fremtidsværksted, byøkologiske bydelsvandringer, en fast grøn spalte i lokalavisen, bogudstilling i lokalbiblioteket, og den videre plan indeholdt en opfølgende møderække og erfaringsudveksling med FOGU (De Grønne Universiteter) vedr. de andre bydele. Som sidste fase forventer lokalrådet at kunne udforme et bud på en lokal Agenda 21, der beskriver, hvorledes man gang realisere en økologisk bæredygtig udvikling på Christianshavn.

108. Himmerlands Energi- og Miljøkontor

Økologisk høstmarked på Halkjær Kro den 7. september 1996.

Bevilget: 6.000,- kr.

J.nr. D 365-0269, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Marianne Bender, tlf. 98 39 29 88

Som led i arrangementerne "Grønt Hverdagsliv - Agenda 21 fra neden", der faldt sammen med de økologiske høstmarkeder 1996, var der et arrangement på Halkjær kro september 1996 med stande om vedvarende energi og Max Havelaar, servering af økologisk mad, anlæg af en økologisk krydderurtehave og frugthave, film og computerspil om vedvarende energi mv. I arrangementet deltog 14 repræsentanter for de deltagende foreninger.

109. Vendsyssels Energi- og Miljøkontor

Økologisk Høstmarked den 7. - 8. september 1996.

Bevilget: 5.000,- kr.

J.nr. D 365-0270, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Peter Larsen, tlf. 98 84 26 11

Som led i arrangementerne "Grønt Hverdagsliv - Agenda 21 fra neden", der faldt sammen med de økologiske høstmarkeder 1996, var der et arrangement hos landbruget "Mettes Økologiske Grøntsager", der ud over at være åbent hus i en økologisk bedrift også præsenterede Grindsted Mejeri og Bageriet Aurion, samt Den Økologiske Jordbrugsskole og havde stande om vedvarende energi.

110. Ifoam'96, Landsforeningen Økologisk Jordbrug

Underskudsdækning for Den Første Økologiske Verdensudstilling

Bevilget: 250.000,- kr.

J.nr. D 365-0271, Københavns kommune

Kontaktperson: Rikke Lundsgaard, tlf. 35 37 20 9

Regnskabet for den økologiske verdensudstilling på Holmen 10.-13. september 1996 udviste et underskud på ca. 400.000 kr. Arrangørerne vurderer udstillingen som en succes, der opfylder alle deres forventninger. Der var ca. 270 udstillere fra 90 lande. Når arrangementet alligevel resulterede i underskud, skyldtes det især, at der kun kom ca. 21.000 betalende gæster. Af årsager hertil peges bl.a. på fejlannoncering i K96's programmer og trafikaos på Christianshavn som følge af begravelse af flådens folk. En anden underskudskilde har været en for lavt sat standleje. Dette har dog samtidig medvirket til at give stor bredde i udstillerkredsen. Fonden har tidligere bevilget 750.000 kr. til forberedelse af arrangementet.

111. Agenda 21 borgergruppe i Hørsholm

Agenda 21 arrangement september 1996 i Hørsholm.

Bevilget: 10.800,- kr.

J.nr. D 365-0272, Københavns Amt

Kontaktperson: Kirsten Bruhn Møller, tlf. 42 86 59 51

En Agenda 21 gruppe i Hørsholm afholdt september 1996 en Agenda 21 temadag med forskellige arrangementer rundt om i kommunen: Dansk Cyklistforbund lavede en udstilling om fremtidens cykel. Der var naturvandringer. Biblioteket lavede temaudstilling om Agenda 21. Esrum Møllegård lavede plancheudstilling om "vandets cyklus" og der var åbent hus på Usserød Rensningsanlæg og Nordforbrænding. Støtten skulle anvendes til annoncering, herunder trykning af en pjece, der blev brugt som indstik i lokalavisen.

112. LO Brønderslev og AOF Brønderslev

Afholdelse af grøn konference i Brønderslev.

Bevilget: 15.000,- kr.

J.nr. D 365-0276, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Gunnar Larsen, tlf. 98 80 10 70

Der blev november 1996 afholdt en konference i Brønderslev om, hvordan der kan skabes flere grønne jobs i kommunen inden for landbrug, byggeri, industri og service. Målgruppen er kommunale belsutningstagere, organisationsaktive og uddannelsesinstitutioner. Konferencen indledes af Erik Lund og Arne Remmen fra AUC, dir. Johannesen fra Danish Crown og miljøkonsulent Ole Busch fra SiD. Hovedtemaer: Sammenhæng mellem ressourcebesparelser og beskæftigelse, økonomiske konsekvenser af ressourcebesparelser, uddannelse og holdningsskift som forudsætninger, konkrete eksempler på grønne jobs, der kan indføres i Brønderslev kommune. Desuden deltog et spørgepanel med repr. fra Dansk Familielandbrug, SiD, det regionale arbejdsmarkedsråd, kommunens tekniske udvalg og dir. Erik Skov fra Repsol. Konferencen blev fulgt op af en studiekreds med henblik på input til den kommende kommunale valgkamp.

113. Dansk Bølgeenergi Udvikling

Opstilling af model af "Bølgehøvlen" i Experimentarium i Hellerup.

Bevilget 17.500,- kr.

J.nr. D 365-0279, Københavns kommune

Kontaktperson: Erik Skaarup, tlf. 39 17 98 33

"Bølgehøvlen" er et anlæg til udnyttelse af havbølgeenergi, som er udviklet af ansøgeren - en privat opfinder - men endnu ikke afprøvet i fuldskalamodel. Princippet adskiller sig fra andre havbølgeanlæg ved både at udnytte vandstandsforskellene i havoverfladen og selv "vandfaldet" fra bølgetoppene, der høvles af og ledes igennem en turbine. En model af bølgehøvlen har i foråret 1996 været udstillet i Københvans Rådhus, og Experimetariet i Hellerup har vist sig interesseret i at få den opstillet, hvis det kan finansieres fra anden side. Det er her tanken, at gæsterne selv skal producere de bølger, som skal drive værket, der vil få påmodteret en specialtilpasset turbine, der fremstiller elektricitet, således at man direkte på en række lysdioder kan aflæse, hvor meget elektricitet, der produceres.

Støtten er gået til fremstilling af modellen.

114. Danmarks Naturfredningsforening

Afholdelse af seminaret "Bynatur, bæredygtige byer eller hva'?".

Bevilget: 62.500,- kr.

J.nr. D 365-0280, Københavns kommune

Kontaktperson: Anette Jon Jonsen

Som optakt til et øget engagement i Agenda 21 arbejde afholdt DN november 1996 i Odense et seminar med titlen "Bynatur, bæredygtige byer eller hva'?", om hvordan der lokalt kan igangsættes initiativer, der sigter mod at få en mere grøn og miljøvenlig by med flere grønne åndehuller, mindre ressourceforbrug og mindre miljøbelastning og herunder engagere den lokale borger.

Programmet bød på indlæg fra Ole Løvig Simonsen, Kjell Nillson (Forskningscentret for Skov og Landskab), Jon Pape (Kbh.'s Kommunes Parkafd.), Anette Enemark (Dns trtafikmedarb., om trafiksanering), Jeanette Lund (Natur og Ungdom, om grønne åndehuller for børn), Hjalte Åberg (Albertslund Kommune, om Agenda 21), Eva Lindberg (Svenska Natursk.förening om Svensk Agenda 21 arb. i Växjö), Komm.dir. og DN-repr. fra Horsens om Agenda 21 arbejde i Horsens, Opsamling ved Poul Henrik Harritz.

Der var ca. 150 deltagere fra DN, Friluftsrådet, Det grønne Samarbejde, offentlige myndigheder mv. Seminaret havde til formål at skabe lokale Agenda 21 initiativer og vil blive fulgt op med et idekatalog og dannelsen af et lokal Agenda 21 netværk for DN's lokalkomiteer og andre.

115. Daginstitutionen Nathanael

Afholdelse af foredrag om grøn børnehave.

Bevilget: 4.500,- kr.

J.nr. D 365-0281, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Janne Kühl Willumsen

En integreret daginstitution i Birkerød Kommune har visioner om at blive en grøn børnehave - gennemføre ressourcebesparelser, lave økologisk mad og understøtte udviklingen af miljøbevidstheden hos børn og voksne. For at få inspiration hertil afholdes foredrag af personer, som har erfaring med dette.

116. Friluftsrådet

Agenda 21 netværksarbejde i 1997

Bevilget: 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0283, Københavns kommune

Kontaktperson: Jan Eriksen, tlf. 31 42 32 22

Friluftsrådet fortsætter i 1997 at fortsætte sit Agenda 21 netværksarbejde rettet mod folkelige foreninger, herunder ikke mindst egne medlemsorganisationer. I efteråret 1996 distribueredes en folder "sæt livskvalitet på dagsordenen i foreningen" med de 3 hovedparoler for arbejdet: "Fej for egen dør" i foreningen, kontakt kommunen, samarbejd med andre og spred erfaringerne. I forlængelse heraf arbejdes på at udvikle en "værktøjskasse" til foreninger, der vil arbejde med Agenda 21 - informationsmateriale, litteraturhenvisninger, forslag til foredragsholdere, overheads til oplæg, beskrivelse af mødetyper mv. Desuden afholdes i kursus om "Grønt islæt i undervisningen og hverdagen" om lokal Agenda 21, Grønt Flag-Grøn Skole og kommune og miljøet. Endelig arbejdes på en beskrivelse af dansk Agenda 21 arbejde, der skal indgå i en international rapport fra WWF International.

I 1997 planlægges et weekendseminar for foreningsaktive på Agenda 21 området, der vil gøre status på den folkelige Rio-opfølgning. Desuden arbejdes på udvikling af et miljøcharter for foreningsarrangementer. Charteret kan enten blive udmøntet i et arrangementskoncept eller i form af vejledningshåndbøger. Det skal desuden besluttes, om der skal være et egentlig miljømærke, som kan opnås for arrangementerne. I tilknytning hertil deltager Friluftsrådet i en arbejdsgruppe om "Grøn Festival" konceptet.

Støtten dækker ca. halvdelen af de samlede udgifter i 1997 til løn, kontordrift og aktiviteter. Friluftsrådet dækker selv den anden halvdel.

117. Netværket for Økologisk Folkeoplysning og Praksis & Skov- og Naturcentret i Kerteminde

Drift af Øko-net 1997 og udvikling af Skov- og Naturcentret

Bevilget: 360.000,- kr.

J.nr. D 365-0284, Fyns Amt

Kontaktperson: Lars Myrthu-Nielsen, tlf. 62 24 43 24

Skov & Naturcentret er en selvejende institution tilknyttet Den Danske Husflidshøjskole i Kerteminde, der arbejder på at etablere en økologisk demonstrationshave og -skov ved højskolen ("Jordværkstedet" og "Undervisningsskoven") med et formidlingscenter i et økologisk demonstrationsbyggeri ("Låenhuset") på arealet. Centret har september 1996 ansat Lars Myrthu-Nielsen som projektleder med den dobbelte opgave at udvikle Skov- og Naturcentret og videreføre informations- og netværksarbejdet i Netværket for Økologisk Folkeoplysning og Praksis, der på længere sigt efter planen får sekretariat i Låenhuset. Hverken hus eller have er pt. etableret.

Opgaverne i 1997 vedr. Øko-Net er: udgivelse af Nyhedsbladet Øko-Net, afholdelse af seminar og årsmøde i januar 1997 og udvikling af IT-strategi for Øko-Net.

Opgaverne vedr. Skov- og Naturcentret er: udvikle samarbejdsstruktur mellem højskole og projektet, udvikle det faglige indhold, sikre koordination mellem relevante parter, fund-raising og udarbejdelse/udgivelse af et informationshæfte om centret. Tanken er, at Centret dels skal kunne spille sammen med højskolens undervisning - især "træ og bolig-linjen" på Seminariet for Hverdagskunst (en del af højskolen) - dels i samarbejde med Dansk Husflidsselskab skal forestå udvikling af en praktisk baseret økologisk vidensformidling omkring anvendelse af træ og dyrkede tekstiler mv.

118. Oikos Gruppen

Møde om dannelse af landsorganisation for økologisk byggeri.

Bevilget: 4.000,- kr.

J.nr. D 365-0285, Århus Amt

Kontaktperson: Pierre Lecuelle, tlf. 86 22 73 73

Oikos Gruppen - et netværk af økologiske bygmestre og arkitekter - afholdt november et møde på Skolen for Økologisk Afsætning om mulighederne for at danne en landsorganisation for økologisk byggeri i Danmark. Til mødet inviteres arkitekter, konstruktører, producenter af miljøvenlige byggematerialer og forbrugere med interesse for økologisk byggeri. Formålet med organiseringen vil være at udveksle erfaringer, påvirke lovgivning og normer og afholde kurser.

Fonden har dec. 1996 bevilget penge til en stiftende generealforsamling til en sådan organisation (j.nr. D 365-0376).

119. Landssammenslutningen af Grønne Familier

Drift af foreningen i 1997

Bevilget: 1 mio. kr.

J.nr. D 365-0288, København Kommune

Kontaktperson: Else Mintz, tlf. 33 15 33 45

Støtten skal anvendes til at videreføre de Grønne Familiers arbejde i 1997. Udover videreførsel af landssekretariatets arbejde, projektstøtte til amtskredsene og udgivelse af magasinet Grøn Hverdag lægges der i 1997 op til en række særtiltag, der følger anbefalingerne i den eksterne evaluering, som foreningen har været igennem:

Styrket diskussion om målsætning og strategi frem til generalforsamling i marts, især om begreberne bæredygtig udvikling, grøn politik og social ansvarlighed, generel påvirkning af samfundsudviklingen. Styrket intern kommunikation, bl.a. ved besøg fra ledelse og landssekretariat i kredsene. Udvikling af logo. Klargøring af vedtægter. Hvervnings- og oplysningskampagne, herunder et særligt projekt "natur-miljø-menneske" rettet mod børn og unge. Udgivelse af et idekatalog på basis af det fremtidsværksted, der afholdes i november. Den første brainstorm på en stor konference år 2000: "Menneske og miljø - status år 2000".

120. PUS (Politisk Ungdoms Samarbejde) i Aalborg

Miljøpolitisk kampagne med fokus på den økologiske forbrugers muligheder.

Bevilget: 5.000,- kr.

J.nr. D 365-0289, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Marie Kjeldsen, tlf. 98 12 44 97

PUS Aalborg afviklede oktober 1996 en miljøpolitisk kampagne, især om de muligheder man som forbruger har for at fremme økologisk produktion., bl.a. med en øko-cafe i midtbyen, der serverer økologiske produkter og uddeler informationsmateriale om miljø og økologi. Der vil være gadeteater ved cafeen og de deltagende organisationer vil afholde møder på ungdomsuddannelsessteder, hvor de vil slå et slag for økologisk forbrug.

121. Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi

Workshop om grøn spildevandsrensning.

Bevilget: 20.500,- kr.

J.nr. D 365-0291, Viborg Amt

Kontaktperson: Jane Kruse, tlf. 97 95 66 00

Folkecentret afholdt i november 1996 en 4 dages workshop om grøn spildevandsrensning i tilknytning til centrets samtidige byggeri af et rodzone- og nedsivningsanlæg i "Den Grønne Landsby". Workshoppen ledes af Jørgen Løgstrup (der også forestår byggeriet) og er praktisk og teoretisk. Workshoppen vil præsentere forskellige anlæg, der tilgodeser grundprincipperne: genbrug af vand og næringsstoffer, lavt energiforbrug og beskyttelse af grundvand, og det igangværendebyggeri vil kunne følges, ikke mindst valg af planter. Målgruppen er kloakmestre, arkitekter, energivejledere, græsrødder og bofællesskaber.

122. Det Økologiske Råd

Informationsmedarbejder til Det Økologiske Råd i 1997.

Bevilget: 200.000,- kr.

J.nr. D 365-0292, Københavns kommune

Kontaktperson: Peder Agger, tlf. 33 15 09 77

Støtten anvendes til at ansætte en halvtids informationsmedarbejder. I forlængelse af en anbefaling i en ekstern evaluering, ønsker Det Økologiske råd at forbedre deres informationsarbejde, så der sikres en højere grad af målgruppedifferentiering af rådets oplysningsmaterialer, især ved den sproglige bearbejdning, mediekontakten bliver styrket og samarbejdet med uddannelses- og folkeoplysningsektoren forbdret.

I 1997 skal der arbejdes med formidling af rådets planlagte aktiviteter: Om de små teknologier og decentrale løsningers muligheder, om de sociale og kulturelle problemer i forbindelse med klimaændringer, om hverdagslivet inden for det miljømæssige råderum, om dilemmaet mellem økonomisk vækst og miljøgenopretning, energipolitik, by- og trafikplanlægning, forsigtigshedsprincipper og miljøadministration, økologisk fødevareproduktion.

Hovedbevillingen til Det Økologiske Råd for 1997 er på 1 mio. kr. (se j. nr. D 365-0223).

123. Raadvad, Nordisk Center til bevarelse af Håndværk

Udgivelse af 2 publikationer om "Istandsættelse af vinduer af træ" og "Miljøvenlige malingstyper".

Bevilget: 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0293, Københavns Amt

Kontaktperson: Søren Vadstrup

I forlængelse af to undervisningsvideoer om linoliefarve og limfarve ønsker Raadvadcentret nu at udgive to bøger om "Istandsættelse af vinduer af træ" og "Miljøvenlige malingstyper". Vinduesbogen er på 96 sider og indeholder en historisk gennemgang af vinduekonstruktionernes historie, materialer, krav til stilladser, værktøj og værkstedsfaciliteter, vurdering af vinduets tilstand, skadetyper og deres udbedring. Malingsbogen er på 160 sider og indeholder en gennemgang af malerfagets historie, erfaringer med forskellige malingstyper og disses miljø- og arbejdsmiljøforhold. Bøgerne tænkes udgivet af Chr. Ejlers Forlag, trykt i 2.000 ex. og solgt for 100 kr. pr. stk.

Forfatter er Søren Vadstrup. Centret tilknytter derudover en ekspert-følgegruppe til udarbejdelsen.

124. Havision, tv og Videoproduktion

Miljø-TV-Højskolen - interaktivt tv om miljøledelse

Bevilget: 250.000,- kr.

J.nr. D 365-0295, Vestsjællands Amt

Kontaktperson: Bjarne Kastberg, tlf. 59 44 37 00

Projektet Miljø-tv-højskolen går ud på at producere 12 tv-programmer om miljø, livscyklus og miljøledelse med tilhørende undervisningsmateriale og cd-rom, opsætte en databank på internettet samt sætte en dialog igang mellem forskellige samfundsgrupperinger og dermed medvirke til at sætte nye initiativer igang. Tv-programmerne består af 4 x 30 minutter i primetime, der i underholdende form sætter fokus på filosofien bag livscyklus og miljøledelse som begreber, der ikke blot vedrører virksomheder og produkter, men også det enkelte menneske. Herefter kommer 8 x 30 minutters programmer uden for primetime, der gennemgår en række cases om,hvordan man kan ændre adfærd. Der promoveres et lærebogsmateriale og tekst-tv. Cd-rommen skal give leksikal information med opslagsmuligheder, computerspil og konkrete handlingsanvisninger, der anvender elementer fra tv-programmerne, f.eks. med programvært som guide. Bag projektet står en styregruppe med repræsentation fra økologi- og medieverdenen. TV2 er hovedaftager af projekter, sender tv-udsendelserne og er medudgiver af cd-rom. Støtten skal anvendes til udvikling af projektet (frem til august 1997). Herefter skal den egentlige produktion blive finansieret fra anden side.

125. Hans Chr. Nielsen

Agenda 21 weekend på Rudbøl Vandrehjem for gymnasieelever fra Sønderborg, Finland og Estland.

Bevilget: 11.000,- kr.

J.nr. D 365-0300, Sønderjyllands Amt

Kontaktperson: Hans Chr. Nielsen, tlf. 74, 45 36 98

En 1.G klasse på Sønderborg Amtsgymnasium (grøn forsøgsklasse), der arbejder med Agenda 21, arrangerede oktober 1996 et træf, hvor de var sammen med 2 finske gymansieklasser, der har arbejdet med Agenda 21 i deres hjembyer, Pori og Helsinki og Estland. Efter en temadag fredag den 25. oktober 1996 om "The Baltic Sea". og "Grønt Islæt" afholdes en Agenda 21 diskussionsweekend på Rudbøl Vandrehjem 26.-27. oktober. Her skal diskuteres erfaringer fra de forskellige deltagere med konkrete handlingsplaner, der stiler mod en bæredygtig udnyttelse af jordens ressourcer. Forud for weekenden arrangeres temadag, institutionsbesøg og aftenarrangement på skolen.

126. Møns Madpolitiske Selskab

Udgivelse af en lokal indkøbsguide på Møn.

Bevilget: 29.000,- kr.

J.nr. D 365-0303, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Poul Johansen, tlf. 55 81 17 50

Møns Madpolitiske Selskab er en nystiftet forening, der som en af sine første planlagte aktivteter vil lave en lokal "grøn" indkøbsguide med en fortegnelse over lokale muligheder for at købe miljøvenligt producerede fødevarer, herunder især økologiske og lokale t producerede produkter. Foreningen vil indsamle oplysninger til pjecen frem til marts 1997, dernæst producere pjecen og husstandsomdele den juni 1997 i Møn Kommune, hvor de nye lokalt producerede grøntsager begynder at komme på markedet.

Støtte skal anvendes til layout, trykning og husstandsomdeling til 5.700 hussstande. Dataindsamling og tekstskrivning udføres af frivillig arbejdskraft.

127. Frit Oplysningsforbund i Dronninglund

Kursus "Økologi, for mennesket - for naturen" i Dronninglund.

Bevilget: 10.000,- kr.

J.nr. D 365-0305, Nordjyllands Amt

Kontaktperson: Esther Hansen, tlf. 98 84 32 91

FO-Dronninglund ønsker at afholde et 25 timers kursus om økologi marts 1997, der indeholder foredrag af Aage Dissing, Den Økologiske Landbrugsskole, Weekendkursus i økologisk køkkenhave ved økologisk landmand Mette Tolstrup og kursus i grøn mad.

128. Fyns 4H - Landbrugets frivillige børne- og ungdomsarbejde

Byøkologisk have for børn i Odense.

Bevilget 35.000,- kr.

J.nr. D 365-0307, Fyns Amt

Kontaktperson: Karin Lundsgaard, tlf. 66 16 10 40

Fyns 4H har fået stillet et stykke jord i Odense til rådighed af kommunen, som skal bruges til at give en gruppe børn erfaringer med økologisk havebrug. De 20 børn udvælges blandt skoleklasser med opland i et etageboligområde i Dalum. I sommerhalvåret 1997 skal børnene lære om havedyrkning af grøntsager, krydderier og blomster, om kompost, regnvandsopsamling osv. Undervejs skal de føre dagbog. I det efterfølgende vinterhalvår skal børnene sammen med projektlederen udarbejde et hæfte/lille bog og en udstilling - fra børn til børn - om økologisk havedyrkning i byen. Projektet var oprindelig planlagt til 1996, men måtte opgives på grund af utilstrækkelig finansiering.

129. Dansk Brøndejerforening

Oplysningsarbejde vedr. bevarelse og fremskaffelse af sundt drikkevand.

Bevilget: 50.000 kr.

J.nr. D 365-0308, Viborg Amt

Kontaktperson: Kristian Sjømann, tlf. 86 69 70 62

Dansk Brøndejerforening vil gennemføre en informationskampagne om grundvandsbeskyttelse for private brøndjere, herunder afholde orienteringsmøder om emnet forskellige steder i landet. Der skal orienteres om lovgivning om drikkevand, om private brøndejeres rettigheder og pligter, bestemmelser om erstatningsboringer og/eller nye boringer, tilslutningspligt og oplyse om vigtigheden af en sund vandfornysing og det fælles samfundsmæssige ansvar.

130. Experimentariet

Multimedieopstilling i Experimentariet om "Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter".

Bevilget: 186.000 kr.

J.nr. D 365-0315, Gentofte Kommune

Kontaktperson: Nils Hornstrup, tlf. 39 27 33 33

Støtten går til til en multimedieopstilling (computer med musestyret interaktivt program på en sokkel med tekst og tegning) , der kan indgå i Experimentariets faste udstilling. Opstillingen skal formidle resultatet af projektet "Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter", som har været udarbejdet af I/S ØkoAnalyse for Miljøstyrelsen og Forbrugerstyrelsen. Programforløbet vil være, at udstillingsgæsterne indtaster oplysninger om familiestørrelse, bolig- og opvarmingsform samt transportform, hvorefter computeren viser, hvordan gennemsnitsfamilien af denne størrelse belaster miljøet inden for 6-7 områder, og giver nogle råd om, hvor man skal sætte ind for at nedbringe sin families miljøbelastning. Ved yderligere indtastning af konkrete data for familien, giver computeren tilsvarende mere præcise tal for miljøbelastningen og mere konkrete råd til adfærdsændringer.

131. Preben Christensen

TV-udsendelse om "Den Grønne Branche" - grønne produkter og holdninger som forretningsgrundlag.

Bevilget: 21.000,- kr.

J.nr. D 365-0311, Roskilde Amt

Kontaktperson: Preben Christensen, tlf. 46 48 08 18

Det er aftalt med Danmarks Erhvervsradio, at der produceres og sendes en tv-udsendelse på 25 minutter, der præsenterer den grønne branche gennem fokus på 4 emner: Placeringen af grønne produkter i detailhandelen (med udgangspunkt i butiksundersøgelse i Roskilde, udført af lokalafd. af Grønne Familier og Natur og Ungdom og støttet af Den Grønne Fond) samt præsentation af ide og koncept bag postordrevirksomheden McGrail's, bankvirksomheden Mercur og Max Havelaar mærkningsordningen.

132. Danmarks Naturfredningsforening

Etablering af et økologisk formidlingscenter på Skovsgaard.

Bevilget: 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0313, Københavns kommune

Kontaktperson: Erik Lauritzen, tlf. 33 32 20 21

DN ønsker at indrette et økologisk formidlingscenter på foreningens gods Skovsgaard, der i forvejen fungerer som naturformidlingscenter med ca. 50.000 årlige besøgende. I tilknytning til den økologiske land- og skovbrugsbedrift (landets største) på godset ønskes etableret en udstilling, der kan præsentere en sammenligning af konventionelt og økologisk landbrug mht indvirkning på natur og miljø samt konsekvenser for dirftsøkonomi, erfaringer med afsætning af økologiske produkter, livsstilsundersøgelser og økologibegrebet set i et globalt perspektiv. Udstillingen vil tage udgangspunkt i dyrkningstekniske og økologiske undersøgelser på Skovsgård og vil dels bestå i plancher mv. og dels i demonstrationer ude i landsklabet - f.eks. rodzoneanlæg, kompostering, energiregnskab.

Til arbejdet ansættes en landbrugsfaglig medarbejder i 3 mdr., der skal indsamle og bearbejde det faglige basismateriale, og en formidlingsfaglig person i 6 mdr., der i samarbejde med den landbrugsfaglige kan opbygge udstillingen. Desuden regnes med ansættelse af yderligere arbejdskraft i 2 mdr. (11/2 person) til den praktiske opbygning. Udstillingen vil herefter for hovedparten kunne være klar til sommersæsonen 1997. Det er så tanken fra 1998 at ansætte en økologiformidler på stedet, der kan stå for den nødvendige opdatering og vedligeholdelse af udstillingen samt mere udadvendt formidlingsarbejde i forhold til undervisningsinstitutioner og landsorganisationer.

133. Avisen Samtid

Særnumre af Avisen Samtid til folkeskolen om "Grøn fremtid - hvad kan vi gøre?"

Bevilget: 319.000,- kr.

J.nr. D 365-0316, Århus Amt

Kontaktperson: Kirsten Wulff, tlf. 86 43 03 58

Avisen Samtid, der normalt udkommer 16 gange om året, typisk med temanumre, til anvendelse i folkeskolens ældste klasser, planlægger at udsende et temanummer om "grøn fremtid - hvad kan vi gøre?" med undertemaerne grøn skole, grøn bolig, grønt lokalsamfund. Avisen tænkes udsendt til samtlige 7.-10. klasser sammen med en aktivitetsvejledning, som lægger op til at eleverne kan arbejde konkret og lokalt med disse temaer. Evt kan der udskrives en konkurrence om spændende aktivitetsforslag på området. Nummeret søges fulgt op med kommunikation på Samtidsnettet - et e-mailsystem, som samtlige abonnenter af Samtid gives adgang til - og senere af endnu et temanummer, der præsenterer resultaterne af processen.

134. GaiaNet

Opbygning af GaiaWeb - web-siden af GaiaNet.

Bevilget: 94.000,- kr.

J.nr. D 365-0317, København kommune

Kontaktperson: Laue Traberg Smidt, tlf. 70 20 30 00

GaiaNet, der er blevet etableret som et konferencesystem, er et lukket system, der kræver særlig brugerlicens. Det skal nu udbygges med en åben publikumsrettet funktion på www-internettet: En startside med navnet GaiaWeb med undersider, der henviser til allerede eksisterende servere hos organisationer og ministerier på miljøområdet. Her vil organisationer og enkeltpersoner billigt kunne få deres personlige ukomplicerede hjemmeside. Støtten skal anvendes til etablering af undersider med links, til udførelse af grafisk design for undersiderne, til etablering af en halvautomatisk overførselsfunktion af relevant materiale fra GaiaNet til Gaiaweb og etablering af et søgefunktion baseret på links fra GaiaWeb til relevant miljømateriale over alt på nettet.

135. Energibevægelsen OOA

Fremstilling af cd-rom multimedie undervisningsmateriale om den forøgede drivhuseffekt oghvad vi kan gøre ved problemet.

Bevilget: 141.000,- kr.

J.nr. D 365-0318, Københavns kommune

Kontaktperson: Bjarne Hejlskov Nielsen, tlf. 31 35 55 07

OOA har i år udsendt en 24 siders brochure om drivhuseffekten til undervisningsbrug, og ønsker i forlængelse heraf at få fremstillet en cd-rom, der indeholder uddybende oplysninger om drivhuseffektens årsager og mulige konsekvenser og fortæller om nationale og internationale udredninger og tiltag. Der skal desuden være informationer om, hvad vi hver især kan gøre i vores hverdag for at spare energi, samt hvordan vi kan planlægge samfundsudviklingen lokalt, nationalt og globalt med et mindre enrgiforbrug for øje. Cd-rommen åbner muligheder for en stor mængde baggrundsinformations og grafiske fremstillinger, sammen med tekstsøgning og opgaver. Målgruppen vil være folkeskolens ældste klasser, gymnasium og HF.Selve cd-rommen - dataindsamling og programudarbejdelse - tænkes lavet af professionelle samarbejdspartnere, mens OOA selv vil stå for primær research, videnssøgning og overordnet strukturering af indholdet. Det er denne del, støtten går til.

136. Foreningen til Fremme af Bæredygtigt Design

Drift af Bæredygtigt Design 1997

Bevilget: 750.000,- kr.

J.nr. D 365-0320, Københavns Kommune

Kontaktperson: Tina Hjort og Drude Breds, tlf. 33 33 97 38

Støtten går til fortsættelse i 1997 af aktiviteterne i Bæredygtigt Design. I 1996 har hovedaktivitetrne været research og udvikling af bæredygtigt design, modeshow med tilhørende katalog ved den økologiske verdensudstilling, etablering af hjemmeside på web-internettet, oprettelse af netværk og forenings- og modebladet Itch. I 1997 er de prioriterede arbejdsområder netværk og blad, udvidelse af medlemskredsen, udgivelse af nyhedsbreve, besøg til Fair Trade projekter i Zimbabwe (rejseudgifterne forventes dækket fra anden side) og afholdelse af en konference for tekstil og beklædningsindutrien om bæredygtigt design. Ud over Tina Hjort og Drude Breds, der er fuldtidsansat, er biologen Kristian Dammand Nielsen kommet til som løbende aktiv deltager i arbejdet. I 1996 har der desuden været 5 praktikanter i arbejdet.

Projektet har også været støttet af fonden i 1996 (se j.nr. D 364-0057).

137. Greenpeace Danmark

Opbygning af en Home-page til skoleundervisningsbrug på Internettet.

Bevilget: 65.312,- kr.

J.nr. D 365-0322, København Kommune

Kontaktperson: Jan Søndergård, tlf. 33 93 53 44

Greenpeace ville på web-internettet lave en homepage, der kan anvendes i folkeskolens natur og teknik undervisning. Indholdet skal ikke relatere sig direkte til Greenpeacekampagner, men være en base for mere generelle miljøinformationer.

Bevillingen er bortfaldet, da Greenpeace har vedtaget ikke at modtage midler fra fonde, der finansieres af regeringer eller ministerier.

138. Arbejdsgruppen for vindmøller på Middelgrunden

Forundersøgelse mhp. oprettelse af vindmøllelaug, der kan etablere en folkeejet vindmøllepark på Middelgrunden

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0325, Københavns kommune

Kontaktperson: Jens F. Larsen, tlf 35 37 36 36

Arbejdsgruppen arbejder for at få etableret en folkeejet havbaseret vindmøllepark på Middelgrunden i Øresund ved København, bestående af 20 kæmpemøller à 1,5 megawatt finansieret af 15.000 private andelshavere. Første skridt består i at genneføre en forundersøgelse, der kan belyse vindressourcen, fundamentsløsninger, miljøforhold ved placering, nettilslutning, visuelle forhold, organisering, herunder samarbejde med Københavns Belysningsvæsen, forsikring, finansiering og mulighederne for folkelig mobilisering bag projektet. Forundersøgelsen præsenteres på et stormøde maj/juni 1997 og skal danne baggrund for en beslutning om evt. oprettelse af "Middelgrundens Vindmøllelaug".

139. 92-gruppen v/WWF Verdensnaturfonden

Drift af 92-gruppens sekretariat i 1997 samt koordinering af aktiviteter i forbindelse med FN-mødet om UNCED-processen juni 1997.

Bevilget: 920.000,- kr.

J.nr. D 365-0326, Københavns kommune

Kontaktperson: Lars Georg Jensen, tlf. 35 36 36 35

92-gruppen er en sammenslutning af 14 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der har eksisteret siden 1991 som forum for organisationernes indsats over for regeringen og ved interternationale konferencer i forbindelse med forberedelse og opfølgning af Rio-konferencen i 1992. Gruppen har sekretariat hos WWF og planlægges videreført foreløbig til og med 1997. Gruppens arbejde centrerer sig om følgende internationale forløb: FN's Kommission for Bæredygtig Udvikling, herunder skove, Klimakonventionen, Konventionen om biologisk mangfoldighed, Den danske Miljø- og Katastroferamme, opfølgning af FN's topmøde om social udvikling.

Støtten går til en opnormering af sekretariatet fra 1/2 tids til 1 fuldtidsmedarbejder samt til at ansætte en særlig kampagnemedarbejder i 1997, der kan varetage arbejdet omkring FN's særlige samling juni 1997 om Rio-opfølgningen, samt en folkeoplysningsindsats i tilknytning hertil, herunder afholdelse af 2 konferencer og udgivelse af en publikation "Danmark tager Rio alvorligt". Der er givet en særlig bevilling til folkeligt arbejde omkring samlingen (j.nr. D 365-0383).

140. Fonden Økologisk Teaterværksted

Projektudvikling for det økologiske teaterværksted ved Jytte Abildstrøms Teater, Riddersalen

Bevilget: 167.000,- kr.

J.nr. 365-0327, Frederiksberg Kommune

Kontaktperson: Knud Foldschack, tlf. 33 11 24 11

Det planlægges at ombygge Teatervækstedet i tilknytning til Riddersalen/Jytte Abildstrøms Teater til et økologisk demonstrationshus med alt hvad dette indebærer af energiminimering, multtoiletter , biologisk spildevandsrensning mv. Ud over fortsat at tjene som teaterværksted, skal huset på den nye 1. sal over værkstedet anvendes dels til væksthus, dels til mødesal, undervisnings- og inspirationssted, hvorved huset vil kunne blive et økologisk aktivtetscenter. Støtten skal anvendes til konsulenthjælp til at udvikle planerne for de kommende aktiviteter i huset samt få afdækket de tekniske, juridiske og finansielle problemer i tilknytning til selve byggeprocessen.

141. Rødkilde Højskole

Dansk-tjekkisk kursus om "Grønne værdier i øst og i vest"

Bevilget: 42.670,- kr.

J.nr. D 365-0330, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Jakob Frandsen, tlf. 55 81 45 2

Rødkilde Højskole planlægger maj/juni 1997 at afholde et internationalt kursus i økologi og folkeoplysning for 17 danske og 15 tjekkiske deltagere. Kurset består af 2 uger i Danmark, på Rødkilde Højskole, og 2 uger i Tjekkiet. Den danske del vil handle om økologisk produktion, forbrug og livsstil og andelsbevægelsens, folkeoplysningens og reklamens betydning i udviklingen af økologien. I tilknytning hertil arrangeres grønt marked med udstiling, salg af grønne produkter mv. og med åben internetcafe med GaiaNet tilslutning. Den tjekkiske del foregår dels på Center for Økologisk Landbrug i Prag, dels i Budovice på det Sydbøhmske Universitets afdeling for Landskabsøkologi og hos byens miljøorganisation ROSA. Formålet med kurset vil være at skabe en dialog, der gør det muligt at trække på erfaringer fra begge lande i arbejdet med at fremme økologi - den danske folkeoplysningstradition, og den nuværende iværksætterånd i Tjekkiet. En dialog, der medtager sociale humanistiske og lokalkulturelle betingelser og udviklingspotentialer i begge lande. Støtte går til de udgifter, der knytter sig til de danske deltagere.

142. Foreningen Grøn Livsstil

Drift af Grøn Livsstil Kampagnen i 1997

Bevilget: 600.000 kr.

J.nr. D 365-0343, Århus Amt

Kontaktperson: Kaj Hansen, tlf. 86 74 12 98

Gørn Livsstilskmapagnen er den danske gren af en international kampagne bygget op omkring handlingsorienterede studiekredse for husstande i, hvordan de kan reducere familiens miljøbelastning. De planlagte hovedaktiviteter i Grøn Livsstil Kampagnen i 1997 er: En nabolagskampagne i 20 udvalgte områder i Århus Kommune, der gennemføres i samarbejde med AOF-Lokalt. Der arbejdes i øjeblikket på i hvert område at finde de rigtige iværksættere, som hovedregel med daginstitutionerne som udgangspunkt for at få fat i folk. En medarbejderorienteret miljøcertificering, hvor målet ikke er at få et EMAS-certifikat, men at efteruddanne medarbejderne til at indgå aktivt i en proces i virksomheden, der svarer til den, der er nødvendig for at opnå en EMAS-certificering. I 1997 vil der på dette område blive gennemført et pilotprojekt omkring musikforlaget Fønix. Opbygning af Internetpræsentation. Deltagelse i GAP-International. Derudover er der løsere planer om en kampagne på skoleområdet, et ønske om at opbygge samarbejde med de kommende grønne guider - bl.a. gennem deltagelse i deres efteruddannelse og endelig deltages der i en række Agenda 21 arrangementer. Oktober 1996 omfatter foreningen 55 økogrupper, svarende til 186 husstande eller 447 personer.

143. Naturvejlederen i Hundested Kommune

Grønt netværk for daginstitutionerne i Hundested Kommune

Bevilget: 75.000,- kr.

J.nr. D 365-0344, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Poul Hjulmand, tlf. 42 33 78 80

Naturvejlederen i Hundested har taget initiativ til at danne et netværk med deltagelse fra kommunens daginstitutioner, der skal arbejde på at ændre institutionernes indretning, forbrug og øvrige arbejde i mere bæredygtig retning, inddrage børn og forældre i bestræbelserne og åbne op for samarbejde om grønne projekter med øvrige beboere i lokalområderne i Hundested. For at styrke netværket ønskes oprettet et mobilt kontor, der bor på skift hos de deltagende instituioner og styres af 2 insitutioner af gangen og/eller 4 personer i 2 års perioder. Kontoret skal indkalde til to årlige seminardage, vedligeholde og udbygge et grønt idekatalog, formidle information om igangværende initiativer og stå for fælles økologisk fødevareindkøb.

Støtten skal anvendes til etableringsudgifter i koordinationsenheden, 3 seminardage og metodeudvikling, mens de konkrete anskaffelser til miljøarbejdet i institutionerne søges dækket fra anden side.

144. Økologiprojektet, Stenløse

Formidlingsprojekt om miljøvenlig drift og indretning af små professionelle køkkener

Bevilget: 99.000,- kr.

J.nr. D 365-0345, Frederiksborg Amt

Kontaktperson: Nina Andersen, tlf. 42 17 00 92

Økologiprojektet i Stenløse ønsker at lave en pjece (16 sider A4 ), der beskriver en række elementer i en omlægning til økologisk køkkendrift og indretning i institutioner. Det drejer sig her ikke om maden, men om el- og vandforbrug, affaldshåndtering, rengøring mv. Målet er et miljøvenligt køkken, der samtidig opfylder de nødvendige hygiejniske krav, er brugervenligt og æstetisk acceptabelt. Arbejdet tager udgangspunkt i et speciale fra Suhrs seminarium - "Etablering af Den Økologiske Cafè" samt i erfaringerne fra Økologiske Igangsætteres Økologiske Cafe og Økologiprojektets egen køkkenombygning, desuden vil der blive lave ekspertinterveiws (Niels Peter Flint, Jørgen Løgstrup, Kirsten Hansson, Skolen for Økologisk Afsætning, levnedsmiddelkontrollen, SBI, Bygge- og Boligstyrelsen mv.).

Pjecen vil komme med en række overvejelser og anbefalinger om arkitektur, samarbejde med håndværkere, valg af hårde hvidevarer, tekniske hjælpemidler, vand- og lysarmatur, væg- og gulvbeklædning mv. Den tænkes trykt i 1.500 eks. og udsendt til mindst 100 adresser i Økologiprojektets kontaktnet.

Støtte går til projektledelse, konsulentbistand og produktion af pjecen.

145. Formidlingscentret Storkøbenhavn

Konference om potentialet i samspillet mellem det sociale og økologien i lokalområdet

Bevilget: 75.000,- kr.

J.nr. D 365-0346, Københavns Amt

Kontaktperson: Kay Jokil, tlf. 33 14 90 70

Støtten går til at lave en to dages konference i Albertslund marts 1997, der kan skabe dialog mellem de kommende grønne guider og parterne i de igangværende byudvalgsprojekter i boligområder - repræsentanter fra kommuner og boligselskaber, beboerrådgivere og frivillige i projekterne. På den ene side skal konferencen øge byudvalgsarbejdets parters forståelse for økologiens potentiale som netværksskaber, igangsætter og udløser af social og kulturel energi. På den anden side skal den øge de grønne guidiers forståelse for, at økologi ikke bare handler om teknik, men også om mennesker og sociale processer. Første dag foregår i plenum med en række overordnede oplæg om bæredygtig udvikling i boligområder. Anden dag består i hovedsagen af workshops om "økologien som motor", "kulturen som motor", "aktivering og frivilligt arbejde som motor" "det uprøvede projekt sommotor" og "tidliegere succeser og fiaskoer som motor". Kernen i de 5 workshops vil være præsentation af konkrete indsatser i Albertslund med efterfølgende mere generel diskusion.

146. Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi

3 dages konference om vedvarende planter og dyrkning

Bevilget: 150.000,- kr.

J.nr. D 365-0348, Viborg Amt

Kontaktperson: Jane Kruse, tlf. 97 95 66 00

NFVE ønsker januar 1997 at afholde en 3 dages konference om planter, der kan udnyttes til fibre, olie, energi,isolering, byggematerialer, papirfremstilling mv. Planterne være flerårige og skal kunne dyrkes uden tilførsel af kvlæstof eller sprøjtemidler. Ideen er at få offentliggjort viden om disse planter og deres mulige produktion. Konferencen er lukket, og der indbydes deltagere fra landboorganisationerne, forskere, landbrugets rådgivningscentre, fagforbund, virksomheder og offentlige myndigheder. Det er tanken, at den skal munde ud i nedsættelse af en styregruppe med repræsentanter for virksomheder, forbruegere og procucenter.

Konferencen afholdes i fællesskab af Folkecentret og Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle. Jørgen Løgstrup deltager i kursusledelsen.

147. Skolen for Økologisk afsætning

Etablering af Udviklingscenter for Grønt Islæt i Undervisningen

Bevilget: 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0350, Århus Amt

Kontaktperson: Jesper Loehr-Petersen

SØA ønsker at etablere et udviklingscenter for grønt islæt i uddannelserne, der kan understøtte uddannelsesinstitutioner, lærere og elever i deres arbejde med at integrere økologi- og miljøaspekter i uddannelserne. Den primære op gave vil være at udvikle, indsamle, koordinere, henvise og videregive mængden af brugbart undervinsingsmateriale til disse parter samt at skabe samarbejde med andre institutioner om igangsættelse af udviklingsprojekter om konkrete undervisningsforløb. Sigtelinjen er at komme på finansloven som selvstændig institution, men i første omgang søges om støtte til at igangsætte arbejdet i 1997 med at synliggøre potentialer og perspektiver i projektet over for kommende interessenter, samt producere nogle synlige og brugbare resultater, der kan bruges, også hvis projektet ikke får midler til at fortsætte efter 1997.

De konkrete opgaver i 1997 vil være: færdiggørelse af det igangværende økologiske undervisningsmateriale, informationsindsamling og registrering af eksisterende undervisningsmateriale vedr. miljø og økologi, start af en fax-avis med informationer til uddannelsesinstitutionerne, 15 regionale seminar/temadage, rådgivning af uddannelsesinstitutioner, deltagelse i lokale arrangementer om miljøundervisning og udvikling af cases til brug i undervisningen.

148. Grøn Information

Formidling vedr. udviklingsprojekt for miljømærkning af "grønne friluftsarrangementer".

Bevilget: 200.000 kr. til informationskampagne

J.nr. D 365-0351, Københavns Kommune

Kontaktperson: Nis Peter Nissen

Projektet sigter på udvikling af et koncept for grønne friluftsarrangementer, dvs. musikfestivaller, byfester, karnevaler, havnefester, sportsarrangementer, spejderarrangementer og andre foreningsarrangementer. Arbejdet omfatter en helhedsorienteret håndtering af arrangementets miljøpåvirkninger, en vejledning i, hvordan man former et friluftsarrangement, så det er mest muligt miljøvenligt, og en certificeringsordning for de større arrangementer med specifikke krav til miljøforholdene. Projektet omfatter desuden afprøvning af konceptet (vejledning og certificeringskrav) på en række arrangementer, og i sidste fase formidling/information om arbejdet og ordningen. Certificeringsordningen tænkes udformet efter sammen koncept som Den Grønne Nøgle, dvs. med en rækkekonkrete miljøkriterier, som skal opfyldes. Vejledningen skal udformes, så den både kan bruges for de typisk lidt større arrangementer, der ønsker at opnå certificering, og af grupper/organisationer, som ønsker at gøre små lokale arrangementer mere miljøvenlige uden at gå efter en egentlig certificering. Endelig skal vejledningen indeholde anvisninger på, hvordan man kan indarbejde miljø i organisationerne, et sammenhængende miljøkoncept for en festival og en grøn produktliste. Støtten skal anvendes til information og formidling af resultaterne.

Bag projektet står en række organisationer - Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Natur og Ungdom, Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Gymnastik- og Idræftsforeninger og Dansk Folkeoplysnings Samråd. Grøn Information er projektansvarlig og konsulentfirmaet Rambøll står for det faglige udviklingsarbejde.

149. Barritskov Økologiske Andelsgartneri

Informationskampagne om etabelring af forbrugerejet økologisk andelsgartneri

Bevilget: 66.000,- kr.

J.nr. D 365-0356, Vejle Amt

Kontaktperson: Thomas Harttung, tlf. 75 69 11 77

Det er formålet at etablere en andelsforening af forbrugere, der kan drive et økologisk andelsgartneri i Barrit. Gartneriet skal bidrage til, at forbrugerne får en væsentlig del af deres grøntsager og frugt fra deres eget økologiske gartneri. Støtten går til en informationskampagne med det mål at engagere mere end 100 lokale familier i andelsgartneriet og til at udvikle dokumentationsmateriale, således at andelsgartneriet kan virke som model for lignende initiativer. Såvel hvervekampagnen som dokumentationsindsatsen omfatter præsentation af andelstanken, en grøntsagskurv (der tilbydes potentielle medlemmer gratis 1 gang og som man derefter kan abonnere på) og dokumentation om økologisk produktion. Gartneriet etableres på Barritskov Gods, der er under økologisk omlægning.

150. Daghøjskolen Økologiske Igangsættere

Byøkologisk seminar og udarbejdelse af et lokal Agenda 21-katalog for karrè på Nørrebro i København

Bevilget: 50.000,- kr.

J.nr. D 365-0359, Københavns Kommune

Kontaktperson: Ove Jorlev, 31 35 35 40

På Økologiske Igangsætteres Daghøjskole på Nørrebro i København arbejder et hold på 11 med lokal Agenda 21. Som hovedprojekt arbejder de på i samarbejde med beboerne at udarbejde et forslag til bæredygtig lokalplan for Ahornsgadekarrèen på Nørrebro. Som led i denne holdes 4 seminarer for kursister og beboere, hvor de mulige byøkologiske løsninger kan gennemgås og diskuteres. Som afslutning udarbejdes et katalog med løsningsforslag samt en model over området.

151. Levefællesskabet Hertha

Socialøkologisk seminar med Hester Renouf

Bevilget: 20.000 kr.

J.nr. D 365-0362, Århus Amt

Kontaktperson: Tove Vejlgaard, tlf. 86 95 45 20

Hertha er et socialøkologisk levefællesskab ved Galten, hvor der siden feb. 1996 har boet 11 psykisk udviklingshjæmmede unge samt en "normal" familie på 5. Det er tanken, at der i 1997 skal yderligere flytte 10 familier ind, og senere opføres endnu 10-14 lejerboliger. Herthas ideologiske grundlag er udviklet af den hollandske læge og pædagog Bernhard Lieevegoed (der igen byggede på Rudolf Steiner). Det indebærer bl.a., at man sideløbende med det praktiske arbejde, der integrerer psykisk udviklingshæmmede og "normale" mennesker i et bolig og arbejdsfællesskab på et økologisk grundlag, skal sikre en løbende udvikling af projektets idegrundlag, hvorfor der med jævne mellemrum har været afholdet seminarer for deltagerne om det socialøkologiske perspektiv. Det sidste seminar blev holdt for 3 år siden, og Hertha ønsker nu at afholde et nyt. Der søges i den forbindelse om støtte til at få den svenske socialøkologiske konsulent Hester Renouf med til et 3-dages seminar for nuværende og kommende deltagere i projektet.

152. Møllebakkens Børnehave, Nykøbing F

Deltagelse i miljøkonference i Herning Kongrescenter januar 1997

Bevilget: 6.000,- kr.

J.nr. D 365-0363, Storstrøms Amt

Kontaktperson: Anna Lise Jensen

Januar 1997 afholdes en konference i Herning Kongrescenter om miljørigtige indkøb i den offentlige sektor med særlig fokus på dagindstitutioner. Det vedrører fødevarer, rengøringsmidler og øvrige materialer. Møllebakkens Børnehave i Nykøbing F, der i 1996 fik amtets miljødiplom, vil gerne deltage i konferencen, men har ikke råd pga børnehavernes meget små kursusbudgetter.

Støtten skal anvendes til 2 pædagogers deltagelse samt efterfølgende formidling af indtrykkene.

153. Kjøbenhavns Genbrugs Compagni/Kristeligt Studentersettlement

Produktion af økologiske delelementer til byfornyelsen

Bevilget: 560.000,- kr.

J.nr. D 365-0364

Kontaktperson: Johs. Bertelsen, tlf. 31 22 88 20

Kjøbenhavns Genbrugskompagni arbejder med jobtræning for ufaglærte revalideringsklienter inden for det grønne område. De ønsker at starte en produktion af økologiske delelementer til byfornyelsen på Vesterbro: kompostbeholdere, affaldssorteringscontainere, regnvandsvandopsamlingsanlæg, facadeespalier, pavilloner til gårdanlæg og andre anlæg til begrønning af baggårdene. Produktionen skal finde sted i nye værksteder i de nye bygninger, som Genbrugs-Comapagniet flytter ind i januar 1997.

Støtten går til aflønning af værkfører, der kan forestå produktionen, til indretning af værksted og installation af maskiner, husleje, produktudvikling og kurser.

154. Byhavenetværket i København

Drift af Byhavenetværket 1997

Bevilget: 500.000,- kr.

J.nr. D 365-0365

Kontaktperson: Marijke Zwaan, tlf. 35 36 41 40

Byhavenetværket i København har i 1996 arbejdet med en bred vifte af formidlingsopgaver omkring mulighederne for at etablere grønne frimærker i storbyen i baggårde mv. (Se j.nr. D 365-0014). I 1997 planlægges følgende aktiviteter: Sprede informationer om deres eksistens og arbejde. Formidling om mulighederne for økologiske byhaver og legepladser mv, især gennem telefonrådgivning. Yde konkret opstartvejledning til nye interesserede, der selv vil lave en byhave el.lign., herunder tage på gårdbesøg og give ideer, deltage i beboermøder mv., tegne og beskrive konkrete forslag. Foredrag, kurser, byhaverundvisninger og ekskursioner. Give praktisk hjælp ved licitationer og etablering af haverne, f.eks. med at skaffe materialer, planter og mandskab. opsamling og dokumentation af erfaringer. Udvikling af muligheder og problemløsninger for taghaver og væksthuse. Udvikling af nye initativer for grønne gader på Vesterbro og Nørrebro.

Byhavenetværket er tilknyttet Økologiske Igangsættere, men er organiseret som selvstændig forening. Der har i 1996 været 4 halvtidsansatte. I 1997 regnes med 5 halvtidsansatte.

155. VesterGror

Drift af byøkologisk informationsbutik på Vesterbro, København

Bevilget: 150.000,- kr. til 1. halvår 1997

J.nr. D 365-0366

Kontaktperson: Ruth Wiesel. tlf. 33 25 70 79

Støtten går til fortsættelse af VesterGrors byøkologiske rådgivningsarbejde på Vesterbro i København i 1997. Hovedaktiviteterne i 1996 (støttet med 200.000 kr. fra Den Grønne Fond) har været samarbejde med Vesterbros skoler i det byøkologiske projekt Megarosen, udstillinger omkring Vesterbro og VesterGror, deltagelse i arbejdsgruppe omkring grønne gader (sammen med Byhavenetværket), samarbejde med Sidegadeprojektet omkring en økologisk butik (Solhatten) og med Kjøbenhavns GenbrugsCompagnie omkring start af produktion af økologiske delelementer til byfornyelsen på Vesterbro (som der foreligger særskilt bevilling til - se j.nr. 365-0364) og igangsætning i 19 karreer med grønne anlæg, kompostering mv.

Bevillingen skal delvis bruges til arbejdet i 1. halvår 1997, dels til at få arbejdet evalueret som grundlag for vurdering af fremtidig ansøgninger om støtte. VesterGror har også modtaget støtte til driften i 1996 (se j.nr. D 364-0034)

156. Dola Bonfils og Knud Vilby

Filmen "Levende Ord, 2". Ens samtale mellem Knud Vilby og Anil Agarwal om miljø og udvikling

Bevilget: 235.000,- kr.

J.nr. D 365-0369, Københavns Kommune

Kontaktperson: Lise Lense-Møller, tlf. 45 87 27 00

"Levende ord, Del 2" er en planlagt tv-film, der skal indeholde en samtale mellem Mellemfolkeligt Samvirkes formand Knud Vilby og den indiske miljøaktivist, journalist og forsker Anil Agarwal, chefredaktør af miljøtidsskriftet Down to Earth. Samtalen handler om den globale miljøkrise og svarene på den i de to lande. Filmen følger Knud Vilby på besøg i Indien og lader Centre for Science and Envvironment i Delhi og Anil Agarwals mange aktiviteter i forhold til storbyøkologien i Delhi og ude blandt lokale befolkningsgrupper være rammen om samtalen, der reflekterer over de enkelte landes ansvar for miljøkrisen og i hvilken udstrækning, der kan trækkes paralleller mellem aktivistbaseret arbejde med bevidsthedspåvirkning og livsstilsændringer i Asien/Indien og tilsvarende arbejde for at skabe erkendelse om behovet for livsstilsændringer i Danmark.

Filmen indgår i serien Levende ord - en serie på 4 film af 1/2 time, som indeholder samtaler mellem en dansker og en kollega fra et 3. verdens land om et tema af global betydning. De 4 film vil alle blive vist (del 1 er vist) i DR1 og tv i de øvrige nordiske lande, og der er lavet distributionsaftale med Statens Filmcentral. Del 2 skal desuden indgå i en MS kampagne om miljø og udvikling i tilknytning til FN's særlige samling i 5-året for Rio-konferencen. De 3 øvrige film er en samtale mellem Ebbe Kløvedal og en politiker i Burkina Fasso om demokrati, fremskridt og tradition; og en tilsvarende samtale i Thailand om religion og spiritualitet i en politisk kontext samt endelig i Brasilien om immigrationsproblemer i multietnisk slum.

157. Action 21

Action 21 - et tværkulturelt miljøundervisningsprojekt Danmark/Zimbabwe

Bevilget: 700.000,- kr.

J.nr. D 365-0370, Københavns Kommune

Kontaktperson: Jette Kristoffersen, tlf. 35 36 14 21

Action 21 en skole-link kampagne om miljø, hvor 100 danske 7.-9.klasser kobles sammen hver med 1 klasse i Zimbabwe. Under forløbet undervises klasserne i miljø- og samfundsforhold i det andet land, og de korresponderer med deres venskabsklasse om hvilke lokale miljøproblemer, de anser for vigtigst og udveksler ideer til lokale handlingsforslag til løsning af problemerne. Kampagnen styres af centrale sekretariater i de to lande - i Danmark i FN-Forbundet, der indleder projektet med et seminar for lærerne til de 100 klasser om de pædagogiske problemer, der ligger i projektet, herunder hvordan man sikrer en ligeværdig udveksling og undgår at indsigt i miljøproblemerne virker handlingslammende. Sekretariaterne producerer klassesæt med undervisningsmaterialer om lokale Agenda 21, bæredygtig udvikling og globale miljøforhold, herunder begreberne globalt råderum og verdensborgerkvoter. Desuden produceres pr-materialer, herunder plakater og en t-shirt med kampagnens logo og slogan (Action 21) til hver deltagende elev. Blandt de mest aktive deltagende klasser trækkes lod om en udvekslingsrejse. Kampagnen forberedes 1996/97 og løber i skoleåret 1997-98. Der etableres regionale lærernetværk om projektet, der undervejs og som afslutning underlægges ekstern evaluering mhp at producere et et slutprodukt, der kan anvendes i fremtidig undervinsing om miljø og udvikling.

Bag projektet står FN-Forbundet, Geografforbundet, Mellemfolkeligt Samvirke, Friluftsrådet, Dansk AFS samt 3 zimbabwianske organisationer. Den eksterne evaluering tilrettelægges sammen med Statens Pædagogiske Forsøgscenter eller Danmarks Lærehøjskole.

158. NOAH

Videreførsel af projektet "Det bæredygtige Danmark i et bæredygtigt Europa" i 1997.

Bevilget: 200.000,- kr.

J.nr. D 365-0371, Københavns Kommune

Kontaktperson: Kim Ejlertsen, tlf. 35 36 12 12

NOAH fortsætter i 1997 sit arbejde med den danske del af det internationale projektet Sustainable Europe, der er centreret omkring en operationalisering og udbredelse af begrebet miljømæssigt råderum. De planlagte arbejdsopgaver er afholdelse af rundbordssamtaler for bygge- og anlægssektoren, revision af rapporten "Bæredygtigt Danmark", udgivelse af en kampagneavis, og en plancheudstilling. Der er desuden tanker om et undervisningsmateriale i hjemmekundskab.

Bevillingen skal bl.a. anvendes til at professionalisere formidlingsarbejdet.

159. Kooperativt Idecenter

Forlængelse og udvidelse af udviklingsprojektet "Grønne Jobs - fra ide til virkelighed".

Bevilget: 400.000,- kr.

J.nr. D 365-0373, Københavns Kommune

Kontaktperson: Nina Persson, tlf. 31 31 22 62

Støtten går til forlængelse og udvidelse af det projekt til en praktisk opfølgning af handlingsplanerne om grøn beskæftigelse fra bl.a. SiD og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som i maj 1996 fik 240.000 kr. fra fonden til 1996 (se j.nr. 365-0102). Analyserne fra handlingsplanerne ønskes fulgt op af et landsdækkende udviklingsprogram, som bygger på lokale initiativer, der er miljømæssigt vigtige og kan skabe ordinære jobs. Det kan være inden for energi, naturgenopretning og -pleje, affald/genanvendelse, affaldsdepoter, økologisk jordbrug, byøkologi, kollektiv trafik, vandforsyning og kloakering. Projektets første fase skulle efter planen afvikles i 1996 og bestå i en landsdækkende kortlægning, rådgivning og klassificering af projektideer, hjælp til udarbejdelse af planer for projekter og uddannelse, virksomhedskoncepter, etablering og koordinering af lokale/regionale initiativer og støttegrupper om de udvalgte projekter, formidling, evaluering og opfølgning. Det har imidlertid taget længere tid end forventet at komme igang, og det forventes nu, at det samlede arbejde i denne fase vil være afsluttet juni 1997.

160. OIKOS-gruppen

Afholdelse af landsmøde/stiftende generalforsamling for Landsforening for Økologisk Byggeri

Bevilget: 100.000,- kr.

J.nr. D 365-0376, Århus Amt

Kontaktperson: Ib Johansen, tlf. 75 75 32 44

OIKOS - et netværk af økologiske bygmestre og arkitekter - afholdt i november 1996 et møde 40 mennesker (støttet af Den Grønne Fond, se j.nr. D 365-0285), hvor det blev vedtaget at danne en landsforening for økologisk byggeri. Der planlægges nu om afholdelse af årsmøde/stiftende generalforsamling for foreningen. Foreningens formål er at udvikle bæredygtighedskrav til byggeri og få præciseret kriterier for økologisk byggeri, at skabe en kvalitetssikring af økologibegrebet i bygge- og anlægsarbejder, at skabe en videns- og erfaringsbase, udbrede kendskabet til området og samarbejde med politikere, myndigheder og relevante organisationer.

161. Skolen for Økologisk Afsætning

Ekstern evaulering af SØA

Bevilget: 80.000,- kr.

J.nr. D 365-0380, Århus Amt

Kontaktperson: Jesper Loehr-Petersen, tlf. 86 17 24 44

SØA ønsker at få lavet en ekstern evaluering, der kan give en helhedsvurdering af skolens arbjede, metoder, ressourcer, mål og resultater. Evalueringen skalomfatte gennemførte og igangværende projekter i forhold til skolens fire indsatsområder: Uddannelse, rådgivning, information og projektudvikling. Områderne belyses i forhold til innovative tiltag, organisation og netværksdannelse, forankring i forskellige centrale etablerede miljøer, målopfyldelse og effekt i forhold til projektbeskrivelser og -ansøgninger og spredningseffekt. Evalueringen tænkes gennemført januar-april 1997.

162. 92-gruppen/WWF Verdensnaturfonden

Afholdelse af dansk Rio2-uge sommeren 1996

Bevilget: 300.000,- kr.

J.nr. D 365-0383, Københavns kommune

Kontaktperson: Lars-Georg Jensen, tlf. 35 36 36 35

I tilknytning til 92-gruppens mere politisk orienterede indsats i forbindelse med den særlige FN-samling ved 5 året for Rio-konferencen (se særlig bevilling, j.nr. 365-0326), planlægger 92-gruppen en mere folkeligt orienteret indsats, der kan sætte fokus på Rio-opfølgningen. I centrum for denne indsats står en kampagne-uge i slutningen af maj (uge 22), hvor medlemsorganisationerne vil forsøge at iværksætte en række lokale og regionale aktiviteter, der kan orientere danskerne om Rio-processen de sidste 5 år og give pejlemærker for yderligere aktiviteter. Det kan være workshops og møder, kulturarrangementer, åbent hus arrangementer mv. Det første skridt vil være udsendelse at en informationsfolder om Rio-opfølgningen og et "kom igang hæfte", der giver praktiske oplysninger om, hvordan man kan deltage i ugens aktiviteter finde samarbejdspartnere til projekterne. I månederne op til selve ugen udsendes nyhedsbreve, der dels informerer om den internationale proces omkring FN-samlingen, dels kæder dem sammen med oplysninger om aktiviteter i og op til aktivitetsugen.

Støtte går til ansættelse af en projektkooordinator og til øvrige projektudgifter. Projektsekretariatet tænkes ikke lagt sammen med 92-gruppens alm. sekretariat i WWF, men i en anden medlemsorganisation.