[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Forurening og formering af mitter i Egeløkke Lung

Forord

I sommeren 1996 iværksattes et projekt til belysning af sammenhængen mellem forureningstilstanden i mosen Egeløkke Lung, Langeland, omfanget af udklækningen af blodsugende småmyg – mitter – fra mosens sedimentaflejringer og af mitteaktiviteten på tilstødende græsningsarealer. Disse sammenhænge er tidligere undersøgt i begyndelsen af 1970'erne; resultaterne fra de to undersøgelser kan derfor sammenlignes og sammenholdes med ændringer i mosens miljøtilstand i den mellemliggende periode.

Projektet blev finansieret af Miljøstyrelsen.

Roskilde Universitetscenter har haft det overordnede ansvar for projektet, der er blevet udført af Søren Achim Nielsen med bistand af Frank L. Fotel, begge Institut for Biologi og Kemi, RUC og Boy Overgaard Nielsen, Biologisk Institut, Afdeling for Zoologi, Aarhus Universitet. Jørgen Aa. Axelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Terrestrisk Økologi, Silkeborg har bidraget til projektet med en matematisk simuleringsmodel udarbejdet med henblik på forudsigelse af den dominerende mittearts aktivitetsmaksima. Prognosemodellen og resultaterne af undersøgelsen udgør det økologiske grundlag for nærmere studier over de potentielle effekter af mitteangreb på kvæg på græsningsarealer omkring mosen.

En tak til Fyns Amt, Natur- og Vandmiljøafdelingen, der venligst har stillet data vedrørende vandkemi og beskaffenhed af slam i Egeløkke Lung til rådighed for undersøgelsen.

Søren Achim Nielsen, Boy Overgaard Nielsen, Jørgen Aa. Axelsen & Frank L. Fotel.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]