[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Forurening og formering af mitter i Egeløkke Lung

Sammendrag

Undersøgelsesperiode

I perioden maj 1996-juni 1997 udførtes økologiske undersøgelser over mittefaunaen i den forurenede mose Egeløkke Lung, Langeland.

Fangstmetoder og simuleringsmodel

Tætheden af mittelarver i mosen og larvevæksten blev registreret på basis af sedimentprøver, klækning af voksne mitter og deres flyveaktivitet ved hjælp af henholdsvis klækkefælder og lysfældefangst; i fortolkningen af de biologiske data blev klimamålinger inddraget. En matematisk simuleringsmodel blev udarbejdet med henblik på forudsigelse af den mest betydende mittearts hovedaktivitetsperioder.

Feltundersøgelsens resultater

Mittefaunaen i området er artsrig; 28 arter blev påvist i lysfældematerialet, hvoraf 3 ikke tidligere er fundet i Danmark. Tre mittearter dominerede i lysfældefangsterne og udgjorde tilsammen > 80 %.

I maj (før hovedklækningen af voksne mitter) var den gennemsnitlige larvetæthed over 13000 per m2. I sommerens løb var der 4 markante maksima i larvetæthed; larvernes størrelse varierede tilsvarende. Om efteråret – før overvintringen – var tætheden af larver i sedimentet høj. Variationen i larvetæthed og -vækst afspejler larvegenerationernes populationsdynamik, forpupning og klækning af voksne mitter og tilgang af små larver som resultat af mittegenerationernes æglægning i sommerens løb. Aktiviteten af voksne mitter i området strækker sig over ca. 5 måneder; de registrerede mittearter har forskellige klækningstidspunkter og hovedaktivitetsperioder i sommerens løb. Dominantarternes flyveaktivitet beskrives. Vindstyrken har afgørende indflydelse på mitternes flyveaktivitet, mens lufttemperatur og relativ luftfugtighed synes at spille en mindre rolle.

Simuleringsmodellens anvendelsesmuligheder

Den matematiske simuleringsmodel, hvor det daglige antal voksne mitter beregnes, viser et godt sammenfald mellem de simulerede og observerede aktivitetstoppe for den dominerende art. Efter visse justeringer forventes simuleringsmodellen at kunne forudsige, hvornår der er et betydeligt potentiale for mitteaktivitet og dermed tidspunkter for høj mittebelastning på kvæget.

Konklusion

I begyndelsen af 1970'erne var mittefaunaen i området domineret af en art, der fortrinsvis yngler i stærkt eutrofierede, vegetationsløse mudderflader. Denne art er gået meget stærkt tilbage og faunaen domineres nu af arter, der foretrækker ynglesteder med tættere vegetation. Flere af disse arter er forureningstolerante. Faunaændringen afspejler den tilgroning, der i årenes løb er sket i Egeløkke Lung. Samtidig er tilledningen af urenset spildevand ophørt.

Egeløkke Lung er idag udklækningssted for en arts- og individrig mittefauna, bl.a. er larvetæthederne væsentligt højere end i begyndelsen af 1970'erne. Fra maj til oktober må der derfor stadig forventes perioder med høj mittebelastning på græssende kvæg i området. De 3 mittearter, der idag er dominerende, er både i Danmark og i udlandet kendt for at angribe kvæg.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]