[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere Teknologi i Elektronikbranchen

1. Indledning

Formålet med denne rapport er at kortlægge projektdeltageres erfaringer fra projekter inden for elektronikbranchen, som er gennemført under Handlingsplanen for renere teknologi 1993-1997. Derudover vil det blive undersøgt, hvor meget resultaterne af disse projekter er spredt i branchen.

Elektronikbranchen er udpeget af Miljøstyrelsen som et indsatsområde i forbindelse med den produktorienterede miljøindsats. Elektronikprodukter er udvalgt, da produktområdet er komplekst, idet produkterne består af en sammenblanding af mange forskellige materialer og stoffer. Udvælgelsen skyldes også, at affaldsbehandlingen er vanskelig ved elektronikprodukternes bortskaffelse. Endvidere er brugsfasen og dermed designkriterierne væsentlig i en miljømæssig sammenhæng. Derudover er elektronikbranchen et område i kraftig vækst, hvorved der må forventes en stadig stigende miljøbelastning fremover (Miljøstyrelsen, 1996).

Miljøstyrelsen har med henblik på den produktorienterede miljøindsats nedsat et produktpanel af interessenter indenfor produktområdet elektronik. Produktpanelet har først og fremmest til formål at tage initiativer til fremme af produktion og afsætning af renere elektronik produkter. Derudover vil panelet blive inddraget i relevant omfang ved udarbejdelsen af Miljøstyrelsens strategier. I den forbindelse kan de nuværende erfaringer med renere teknologi projekterne inden for elektronikbranchen være til hjælp (Miljøstyrelsen, 1998).

Projekternes temaer

De ti renere teknologi projekter inden for elektronikindustrien 1993-1997 kan efter deres hovedformål kategoriseres under følgende tre temaer:

Værktøjsorienterede projekter: De fire projekter i denne kategori har sigtet mod at udarbejde håndbøger og miljøspecifikationer med information om miljøvenlig udvikling, valg og bortskaffelse af elektronikprodukter.
Substitutions projekter: De fire substitutionsprojekter omhandler nye teknikker og materialer med henblik på substitution af miljøbelastende stoffer eller processer i den eksisterende produktion.
Affaldsprojekter: De to projekter i denne kategori fokuserer på at nedsætte miljøproblemerne ved affaldsbehandling af elektronikprodukter.

Oversigt og projektbeskrivelser

En samlet oversigt over renere teknologi projekterne inden for elektronikindustrien findes i bilag A. Derudover er der i bilag B udarbejdet en beskrivelse af formål, resultater og formidling af projekter fra 1993-1997, som er behandlet i denne rapport. Ældre projekter er uddybet i bilag C, og i bilag D findes en oversigt over interne udredningsprojekter. Disse projekter under kategorierne "Ældre projekter" og "Interne udredningsprojekter" er ikke behandlet i denne rapport.

Metode

Oplysningerne, der ligger til grund for denne rapport og førnævnte bilag, er fremskaffet ved gennemgang af skriftlige kilder såsom indstillingsnotater og tilgængelige arbejdsrapporter fra Miljøstyrelsen. Endvidere er der foretaget telefoninterviews med de involverede virksomheder og konsulenter, hvilket danner grundlag for en vurdering af projekternes førløb og resultater. Den overvejende kvantitative undersøgelse af, hvorvidt resultaterne fra projekterne er spredt i branchen, er foretaget vha. telefoninterviews efter interviewguiden, som ses i bilag E.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]