På vej mod et renere havmiljø

Rent hav år 2020

Livet opstod i havet, og vi mennesker har aldrig sluppet vores tætte tilknytning til havet. Både som naturoplevelse og ressource spiller havet en vigtig rolle i Danmark, der er omkranset af ca. 7300 km kyststrækning. Ingen steder i landet er der mere end 50 km til det nærmeste hav eller fjord. Samtidig er havet et helt naturligt bindeled til verden omkring os.

Men havmiljøet er truet. Vegetationen og dyrelivet er truet af tilførslen af næringssalte og miljøfarlige stoffer. Olieforurening er også et eksempel på sorte pletter på søkortet, der kræver en aktiv indsats. Dette miljøtema handler om Danmarks havmiljø og henvender sig til alle, der interesserer sig for havmiljøet omkring os. Temahæftet opridser den mosaik af aktiviteter under havet, over havet og langs kysten, der tilsammen påvirker havmiljøets tilstand. Ved at læse miljøtemaet kan du få et indblik i mange aktiviteter og forhold, som indgår i Miljøstyrelsens arbejde for et renere og mere levende havmiljø. Naturbeskyttelse på havet er ikke belyst i dette hæfte.

Den danske regerings mål er, at vi i år 2020 har et rent hav, som vi trygt kan give videre til vores børn og børnebørn. Et internationalt havsamarbejde er helt centralt, hvis dette generationsmål skal nås.