På vej mod et renere havmiljø

Internationalt havsamarbejde

Havet kender ingen grænser, og det gør forureningen heller ikke. Mindre forurening af vores havområder er ikke blot et spørgsmål om at stoppe vores egne udledninger i Danmark. Floder fra store dele af Øst- og Centraleuropa munder ud i Østersøen eller Nordsøen med deres indhold af næringsstoffer og miljøskadelige stoffer. Tilsvarende stammer det atmosfæriske nedfald i vores farvande fra hele Europa. Dertil kommer udledninger fra den internationale skibstrafik og olieudslip. Et internationalt samarbejde er derfor helt afgørende for at få et rent hav.

Et rent havmiljø

Danmarks målsætning er, at indsatsen for at få et rent hav skal være gennemført senest i år 2020. Det kaldes også et generationsmål, fordi Danmark – og de øvrige Nordsølande – har givet sig selv 25 år til at opfylde målene med start i 1995. Det vil sige et havmiljø uden miljø-skadelige stoffer, og hvor indholdet af tungmetaller er bragt ned, så det svarer til det naturlige baggrundsniveau i mil jøet. Ligesom indholdet af næringsstoffer skal bringes ned på et niveau, der bevirker, at iltsvind og opblomstring af giftige alger kun opstår som følge af naturlige forhold.

Havkonventioner viser vej

De ambitiøse mål har sine rødder i Nordsøkonferencerne, hvor deltagerlandenes ministre mødes jævnligt, samt i de to internationale havkonventioner OSPAR og HELCOM (se bokse), hvor lande omkring Kattegat, Østersøen og Nordsøen har fastlagt deres samarbejde om et bedre havmiljø.

OSPAR

– har til formål at udarbejde aftaler om at beskytte hele det Nordøstatlantiske område inklusive Kattegat mod alle former for forurening. Konventionen er undertegnet af samtlige lande i EU samt Island, Norge og Schweiz.

 

HELCOM

(Helsingforskonventionen) – har til formål at udarbejde aftaler om at beskytte Østersøen herunder Kattegat, og er undertegnet af landene omkring Østersøen og EU. HELCOM omfatter også skibsfart, og arbejder bl.a. på at forbedre havnenes modtagefaciliteter til håndtering af affald og lastrester fra skibe.

De regionale samarbejder om beskyttelsen af miljøet fungerer som pejlemærker for de enkelte landes miljølovgivning og initiativer på havområdet. Aftalerne har stor politisk betydning for medlemslandenes nationale regulering af havforureningen. Samtidig samarbejder EU i vid udstrækning med OSPAR om at udforme sin havpolitik. Danmark prioriterer konventionsarbejdet højt, blandt andet ved at udforme nye beslutningsforslag og ved at gå forrest med at implementere aftalerne i den danske miljølovgivning. De internationale havaftaler er sammen med en dansk indsats et centralt element på vejen mod et rent havmiljø. Målet om, at den kommende generation skal kunne overtage et rent hav, forudsætter opbakning fra både politikere og borgerne.

f9.gif (14505 bytes)

Nye initiativer i de regionale samarbejdsfora:

Revurdering af udledning fra oparbejdning af brugt atombrændsel

Bedre modtagefaciliteter i havne

Ilandtagning af udtjente produktionsplatforme

Udformning af løbende rapporter om miljøets tilstand fra medlemslandene

Beskyttelse og bevarelse af økosystemer og biologisk mangfoldighed

Udvælgelse og prioritering af miljø-farlige stoffer for hvilke udledningerne skal stoppes

Integration af miljø- og sektorpolitikker, herunder fiskeripolitik