På vej mod et renere havmiljø

Havvindmøller ny energikilde

Blæsten går frisk over de danske vande, og derfor er det oplagt at placere vindmøller på havet. Samtidig er der god plads, og støj fra møllerne generer tilsyneladende ikke på havet. I 2030 er det planen, at fem vindmølleparker i danske havområder skal være fuldt udbyggede, så den samlede produktion af el fra vindmøller leverer 35 procent af Danmarks energiforbrug. Hovedparten af denne strøm vil blive leveret fra de kommende havmøller. Formålet er at få nedbragt vores forbrug af olie og kul og dermed nedbringe CO2 tilførslen til atmosfæren, så Danmark på denne måde bidrager til at begrænse drivhuseffekten og den globale opvarmning.

Derfor har man besluttet at opføre fem forsøgsanlæg med hver ca. 80 kæmpemøller. Hvert anlæg vil kunne producere 150 Megawatt, eller hvad der svarer til 125.000 husstandes årlige elforbrug. De to første anlæg ved Horns Rev og Rødsand forventes færdige inden for de nærmeste år. Forsøgsanlæggene skal afklare de tekniske og økonomiske forhold og indgå i vurderingen af de miljømæssige konsekvenser af havmøller generelt.

Miljøeffekter under luppen Vindmølleparker på havet er først og fremmest en gevinst for miljøet som vedvarende energikilde. Men så store anlæg kan påvirke havmiljøet negativt både ved anlæg og drift.

Miljøeffekterne afhænger i høj grad af, hvor man anlægger vindmølleparkerne. I første omgang foretager man en såkaldt VVM-redegørelse (Vurdering af Virkning på Miljøet). VVM-redegørelserne for Horns Rev og Rødsand viste en begrænset miljøeffekt. Mest udsat er området ved Rødsand, hvor havbunden er meget frodig, og hvor mange trækfugle og sæler holder til.

Faktisk kan havmøllernes fundamenter komme til at virke som kunstige stenrev og vil tiltrække en lang række af dyr og planter, som man normalt finder på stenrev, især muslinger, der igen kan tiltrække fisk og fugle. Man skal altså tage stilling til, om man ønsker at tiltrække en flora og fauna, som egentligt ikke hører naturligt hjemme i disse områder.

Demonstrationsprojekter – placering af havmølleparker i Danmark

Fugle og havpattedyr

Havvindmøller udgør måske et miljøproblem for trækfugle. Det er uklart, i hvor høj grad fuglene vil flyve ind i vindmøllernes vinger – særlig i dårlig sigt. På Rødsand følger man derfor fuglene nøje. Alle fugletræk registreres og sammenlignes med forholdene, når møllerne engang er stillet op.

Havpattedyr som sæler og marsvin vil næppe lade sig forstyrre af de færdige vindmøller, så længe vindmøllerne ikke placeres i deres yngleområder. Undervandsstøjen fra møllerne er begrænset, og det magnetiske felt omkring elkablet til land synes ikke at genere dyrene væsentligt. Meget tyder derfor på, at havvindmøller har en begrænset effekt på havmiljøet. Den løbende natur- og miljøovervågning af de første forsøgsanlæg vil om nogle år give os mere viden.