| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Roddybder i grønsager
Der er stor forskel i roddybder imellem grønsagsarter. Nogle arter kan opnå stor
roddybde, det vil sige 200 cm eller mere, men de fleste af afgrøderne når ikke nær så
dybt. Der er dog mange arter der kan forventes at nå effektive roddybder på ca. 100 cm.
Etablering af et dybt rodsystem tager tid, og afgrøder med meget kort vækstsæson
udvikler derfor ikke et dybt rodsystem.
Korsblomstrede arter kan opnå stor roddybde, og dyrkes der arter med lang vækstsæson
som f.eks. sent høstede kål, må man regne med at effektive roddybder på 200 cm kan
nås i en række tilfælde. Enkelte andre arter kan evt. have lige så dyb rodvækst.
Flerårige afgrøder kan nå meget betydelige roddybder, og hos mange af disse arter vil
den maksimale roddybde ofte være bestemt af jordens kemiske og fysiske forhold (f.eks.
højden af grundvandsspejlet, overgang til anaerobe forhold i større dybde eller
lignende).
Rodafgrøder har normalt de spiselige dele placeret inden for de øverste ca. 20 cm, men
nogle arter kan have spiselige dele i større dybde.
En del af de stoffer, som er relevante i jordforureningssammenhæng, må forventes at
blive optaget og transporteret rundt i planterne. En nærmere afklaring af hvilke stoffer
og hvilke forureningsniveauer der kan medføre en væsentlig optagelse i planterne,
kombineret med ovenstående vurderinger af den effektive roddybde, kunne danne grundlag
for fastlæggelse af udskiftningsdybden for forurenet jord.
Andre stoffer, som er relevante i jordforureningssammenhæng optages og transporteres
næsten ikke i planterne (Jensen et al., 1997), og det er derfor næppe noget problem at
rødderne kommer i kontakt med sådanne stoffer. Hvis jordforureningen udgøres af stoffer
hvor det er klart dokumenteret, at de praktisk taget ikke optages og transporteres i
planterne, kan udskiftningsdybden dimensioneres efter at kontakt imellem forurenet jord og
de spiselige plantedele undgås.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
|