Miljøvurdering af plastdrikkebægre

1. Indledning

1.1 Projektets formål
1.2 Baggrund
1.3 Afgrænsning af projektet

1.1 Projektets formål

Formålet med projektet har været at gennemføre en vurdering af fordele og ulemper ved at anvende genbrugsbægre af plast som alternativ til éngangsbægre ved distribution af drikkevare ved større arrangementer. Vurderingen omfatter miljømæssige, økonomiske og praktiske aspekter ved at anvende de forskellige typer plastbægre.

Ideen med miljøvurderingen har været at sammenligne miljøbelastningen af de enkelte emballagetyper, for at vurdere hvilke der miljømæssigt er de bedste.

Projektet skulle desuden bidrage til:

Udvikling af genbrugsemballagesystemer og dermed reducere ressourceforbruget og affaldsmængderne (forebyggelses-elementet)
Formidling af informationer om genbrugsbæger-konceptet (formidlings- og informations-elementet)
Videreudvikling af metoder for miljøvurdering af éngangsemballager kontra genbrugsemballager
Udvikling af pantsystemer m.v. for genbrugskredsløb (virkemiddel-elementet).

1.2 Baggrund

Anvendelsen af éngangsemballage resulterer i et betydeligt ressourceforbrug og generering af store affaldsmængder. Der er fra politisk side gennemført en række bestræbelser i Danmark for at nedbringe brugen af éngangsemballager, bl.a. gennem indførelse af forbud mod anvendelse af éngangemballager til øl og sodavand samt indførelse af emballageafgifter.

På trods af mange bestræbelser, bruges der i Danmark stadig betydelige mængder éngangsdrikkebægre, bl.a. i forbindelse med større arrangementer som f.eks. koncerter, festivaler, sportsarrangementer og store møder.

I Tyskland har der ved flere lejligheder været afprøvet forskellige koncepter, baseret på plast-genbrugsbægre til afløsning af éngangsbægrene. På mange stadioner er det nu fast praksis at anvende genbrugsplastbægre til udskænkning af drikkevarer.

Konceptet ser lovende ud med hensyn til miljø, men der foreligger indtil videre ikke detaljeret dokumentation for dette. Endvidere er de økonomiske forhold under danske forhold ikke afklaret.

Tivoli har sammen med Dansk Flaskegenbrug A/S siden i 1998 anvendt plastgenbrugsbægre ved Fredagskoncerterne. På de årlige Roskildefestivaler har der siden 1998 ligeledes været anvendt plastgenbrugsbægre til udskænkning af drikkevarer. Her har man desuden haft en ordning med pant på éngangsbægre for at sikre at bægre ikke blev smidt på jorden.

Der er en række oplagte begivenheder i Danmark, hvor konceptet kan introduceres, f.eks. i forbindelse med byfester, sportsarrangementer, store koncerter, musikfestivaler, udendørsmøder, markeder, badelande, på hospitaler, i tog og på fly samt i andre større institutioner.

Det samlede potentiale for ressourcebesparelse og affaldsminimering er anslået til ca. 100 tons plast pr. år, hvis alle større arrangementer anvender genbrugsbægre i stedet for éngangsplastbægre

På længere sigt vil konceptet kunne udbredes til andre dele af servicesektoren, industrien (kantiner m.v.) og husholdninger, hvorved der vil kunne opnås større ressourcebesparelser, yderligere affaldsminimering samt andre miljømæssige fordele.

Indførelsen af genbrugsbægre vil kunne bidrage til at realisere intentionerne i Miljøstyrelsens Affald 21 om at reducere affaldsmængderne og EU’s Emballagedirektiv’s mål om at fremme genbrugssystemer for emballager (Art. 5 og 7) og formidling af informationer til brugerne (Art. 13).

1.3 Afgrænsning af projektet

1.3.1 Produktafgrænsning

Der anvendes i dag mange forskellige bægertyper til distribution af drinks ved større arrangementer i Danmark. For fadøl og sodavand synes de fremherskende engangsbægre at være polystyren-bægre beregnet til et volumen på 0,4 liter.

De eneste plastgenbrugsbægre der indtil videre er taget i anvendelse er polypropylen-bægre, med et volumen på 0,4 liter, f.eks. ved Fredagskoncerter i Tivoli og på de årlige Roskildefestivaller. Der har desuden været anvendt genbrugsbægre af polycarbonat i mindre omfang.

Det blev derfor besluttet, at projektet skulle koncentrere sig om fire typer bægre, to éngangsbægertyper og to genbrugsbægertyper.

Det ene af de valgte genbrugsbægre er et polycarbonat-bæger (PC), glasklart og med stor styrke. Visuelt ligger dette bæger tæt op ad et "glas-glas". PC-bægeret har meget stor brudstyrke og temperaturbestandighed, og kan således genbruges mange gange.

Det andet genbrugsbæger er et polypropylen-bæger (PP). Det er et klart bæger, men polypropylen kan ikke fremstilles i en ligeså klar udgave som PC-bægret. PP-bægeret er knapt så brudsikkert og temperaturbestandigt, men det kan alligevel genbruges mange gange uden problemer.

Det ene af de to engangsbægre er et klart polystyrenbæger (PS), som i denne undersøgelse svarer til PC-bægeret på genbrugssiden. Dette PS-bæger er meget tyndt, og kan let revne hvis det udsættes for tryk.

Det andet engangsbæger er ligeledes et tyndt PS-bæger, men det er af en blødere PS plasttype, som bevirker at det ikke revner så let. Til gengæld er det ikke ligeså klart som det andet engangsbæger. Dette bæger svarer til PP-bægeret på genbrugssiden. De fire typer bægre, som er vurderet i dette projekt, er vist nedenfor i figur 1.

Figur 3:
De fire bægre, som indgår i undersøgelsen

PP genbrugsbægeret PC genbrugsbægeret
 
PS éngangsbæger, Fadølsglas, Splintfri PS éngangsbæger, Klar, Økonomi


1.3.2 Afgrænsning af anvendelsesområde

I dette projekt er fokuseret på anvendelse af bægrene ved fodboldkampe, som udgør et stort potentiale for indførelse af genbrugsbægre. Selvom betingelserne for anvendelse af bægrene på fodboldstadioner er specielle vil mange af erfaringerne fra disse arrangementer ganske givet kunne anvendes til andre større arrangementer.

1.3.3 Metodeafgrænsning

Livscyklusvurderingen i dette projekt er baseret på UMIP-metoden (Udvikling af Miljøvenlige Industriprodukter), som er udviklet af Instituttet for Produktudvikling, Danmark Tekniske universitet. UMIP-metoden er en IT-baseret livscyklusvurderingsmetode, der i princippet vurderer miljøforholdene ved givne produkter fra vugge-til-grav.