Miljøvurdering af plastdrikkebægre

7. Miljøfaktablad

Dette kapitel indeholder et forslag til miljøfaktablad for de fire bægertyper til brug for information af potentielle brugere af bægrene, f.eks. ledelse og forpagtere på fodboldstadioner samt andre større arrangementer.

Det er tilstræbt at udarbejde et enkelt og kortfattet miljøfaktablad, der bygger på den livscyklusbaserede miljøvurdering i kapitel 5. Der er ikke medtaget særlig mange detaljer og alternative scenarier (måder at organisere bægersystemerne på). Til gengæld er alle fire bægertyper medtaget i miljøfaktabladet for sammenlignelighedens skyld.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke standarder for miljøvaredeklarationer, men det foreslåede miljøfaktablad vil næppe kunne opfylde de kommende standarder for internationale miljøvaredeklarationer, idet disse sandsynligvis kun vil deklarere ét produkt af gangen.

Eksempel

Miljøfakta

Éngangs- og genbrugsbægre af plast til større arrangementer.
 


Indledning

Dette miljøfaktablad indeholder miljø- og varefakta om fire typer plastbægre, der anvendes til drikkevarer ved større arrangementer, f.eks. fodboldkampe. Formålet med miljøfaktabladet er at give et overblik over miljøeffekterne ved at anvende dels genbrugsbægre, dels éngangsplastbægre.

De fire typer bægre

Miljøfaktabladet omfatter to typer genbrugsbægre og to typer éngangsbægre. Det ene genbrugsbæger er af polypropylen (PP) og det andet af polycarbonat (PC). PC-bægeret er et glasklart bæger af stor styrke, mens PP er lidt mindre klart og noget blødere. De to éngangsbægre er af polystyren (PS). Det ene er glasklart. Det andet er lidt mindre klart, men til gengæld blødere og "splintfrit". Genbrugs-bægrene har været anvendt gennem en årrække i bl.a. Tivoli. Engangsbægrene har været anvendt gennem mange år ved større arrangementer, bl.a. fodboldkampe.

Miljødata

Nøgledata samt et diagram over miljøeffekten for de fire bægertyper ved forskellige triptal (antal anvendelser) for genbrugsbægrene er vist på næste side. Opgørelsen af miljøeffekterne omfatter bægrenes fulde livscyklus, fra udvinding af råvarer til endelig bortskaffelse som affald. Opgørelsen er baseret på den danske model for livscyklusvurderinger, UMIP, udarbejdet af Instituttet for Produktudvikling, Danmarks Tekniske Universitet.

Gyldighed

Der findes flere forskellige forhandlere af éngangs- og genbrugsplastbægre i Danmark. De her angivne data gælder kun for de fire specifikke bægertyper, der indgår i den af Miljøstyrelsens udgivne rapport om Miljøvurdering af plastdrikkebægre. Yderligere information kan fås via denne rapport.

Genbrugsbæger af polypropylen (G1)

s.71a.jpg (4562 bytes) 

 

Genbrugsbæger af polycarbonat, klart
(G2)

 

Éngangsbæger af polystyren, splintfrit
(E1)

 

Éngangsbæger af polystyren, klart
(E2)


Miljø- og varefakta for de fire typer bægre

 

Genbrugs- bæger 1 (G1)

Genbrugs- bæger 2 (G2)

Éngangs- bæger 1 (E1)

Éngangs- bæger 2 (E2)

Vægt, pr bæger

36 g

59 g

11,5 g

13,3 g

Produktionsland

Tyskland

Finland

England

Sverige

Energiforbrug v. produktion af bægrene, pr bæger

0,047 kWh

0,1 kWh

0,007 kWh

0,007 kWh

Vandforbrug ved vask, pr bæger

0,056 l

0,056 l

-

-

Sæbeforbrug v. vask, pr bæger

0,05 g

0,05 g

-

-

Forbrug af afspændingsmiddel, pr bæger

0,01 g

0,01 g

-

-

Strømforbrug v. vask, pr bæger

0,08 kWh

0,08 kWh

-

-

Transportemballage

Plast- kasse

Plast- kasse

Bølge- papkasse

Bølge- papkasse


Samlet miljøeffekt af de fire typer bægre ved forskellige triptal


Den samlede miljøeffekt angiver de pågældende bægres samlede påvirkning af miljøet i deres fulde livscyklus, beregnet efter UMIP-modellen. mPEW er den enhed for miljøeffekt som UMIP-modellen opererer med.

Det fremgår af diagrammet at genbrugsbægrene har en større miljøeffekt (miljøpåvirkning) end éngangsbægrene ved triptal 1, d.v.s. hvis bægrene kun bruges én gang. Allerede ved to trip (anvendelser) er genbrugsbæger G1 miljømæssigt bedre end éngangsbæger E1. Ved 5 trip er genbrugsbæger G1 bedre end begge éngangsbægrene. Ved triptal 10 og derover er begge genbrugsbægre miljømæssigt klart bedre end éngangsbægrene (det er forudsat, at afstanden mellem brugssted og vaskeri er 10 km).