| Forside | | Indhold | | Forrige |
Rapport fra Virksomhedsudvalget
Bilag B
Virksomhedernes eksisterende forpligtelser til at levere miljøoplysninger Der kan overordnet skelnes mellem 2 typer af indberetningspligt: Type 1- oplysninger, der skal leveres i forbindelse med opstart eller ændring af en produktion (anmeldelse, miljøgodkendelse).
Type 2- oplysninger, der løbende skal rapporteres (egenkontrol, grønne regnskaber, afgifter, statistiske formål m.v.).
Type 1-oplysninger, der skal leveres i forbindelse med opstart eller ændring af en produktion
Anmeldelse
Virksomheder, der er omfattet af anmeldebekendtgørelsen, skal anmelde sig til tilsynsmyndigheden (oftest kommunen), inden produktionen påbegyndes eller ændres. Formålet er at give mulighed for en dialog mellem virksomhed og myndighed, før etablering om de miljøkrav der er relevante. En anmeldelse indeholder administrative oplysninger om virksomhedstype, adresse og driften.
Miljøgodkendelse
Virksomheder, der er omfattet af godkendelsesbekendtgørelsen, skal have en miljøgodkendelse, inden den anlægges, påbegyndes eller ændres. Godkendelsen gives af amt eller kommune på baggrund af en ansøgning med en række oplysninger om placering, produktion og miljøpåvirkning.
Spildevandstilladelser
Virksomheder, der udleder processpildevand, skal indsende ansøgning om spildevandstilladelse til amt eller kommune. Ansøgningen skal indeholde en række oplysninger om produktion, spildevandsmængder og spildevandets sammensætning samt miljøpåvirkning. Tilladelsen skal foreligge, inden udledningen påbegyndes.
Påbud
Virksomheder, der ikke er godkendelsespligtige, kan reguleres ved hjælp af påbud efter § 42 (påbud om forureningsbegrænsende foranstaltninger, ”driftspåbud”).
Et påbud efter § 42 kan meddeles, når virksomheden giver anledning til væsentlig forurening, eller hvis der er nærliggende fare herfor. Påbudet kan indeholde krav om dokumentation for at påbudet overholdes, fx krav om udarbejdelse af driftsjournaler samt indsamling af oplysninger eller målinger om emissioner til luft- eller vand samt affaldsbortskaffelse.
Efter miljøbeskyttelseslovens § 72 kan myndighederne endvidere meddele påbud til såvel godkendelsespligtige som ikke-godkendelsespligtige virksomheder om at levere oplysninger, herunder foretage målinger. Et påbud efter § 72 kan for eksempel gives, når tilsynsmyndigheden har en begrundet mistanke om, at virksomheden giver anledning til forurening, og at det er nødvendigt med yderligere oplysninger for at kunne tage stilling til, om der skal meddeles et påbud efter § 42. Kravet om oplysninger vil være individuelt tilpasset den konkrete virksomhed og problemstilling.
Risikovirksomheder
Virksomheder, der er omfattet risikobekendtgørelsen , skal foruden en miljøgodkendelse fra godkendelsesmyndigheden dokumentere overfor tilsynsmyndighederne (Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, miljømyndighed og politiet), at der er truffet de nødvendige foranstaltninger til imødegåelse af de risici, som virksomheden frembringer. Godkendelse af forhold, der angår eksternt miljø, integreres i miljøgodkendelsen.
Type 2 oplysninger, der løbende skal rapporteres
Grønne regnskaber
Virksomheder, der har pligt til udarbejdelse af grønt regnskab, skal årligt indsende deres grønne regnskab til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor de offentliggøres sammen med de økonomiske regnskaber. Formålet er at give offentligheden let adgang til oplysninger om virksomhedens miljøforhold. De grønne regnskaber vil også blive anvendt til indrapportering til EPER.
De grønne regnskaber skal indeholde
- basisoplysninger
- ledelsens redegørelse
- oplysninger om det væsentlige forbrug af energi, vand og råvarer
- oplysninger om de væsentlige arter og mængder af forurenende stoffer, der indgår i produktionsprocesser, udledes til vand, luft og jord, eller som indgår i affaldet eller produkterne.
Indberetning som følge af vilkår i godkendelser, tilladelser og påbud
I en miljøgodkendelse, spildevandstilladelse eller påbud er der tilknyttet en række egenkontrolvilkår, der kræver, at virksomheden indsamler, opbevarer og videregiver oplysninger. Formålet er, at myndighederne kan følge op på de vilkår, der er fastsat i tilladelser, godkendelser eller påbud. Egenkontrolvilkårene vil være individuelt tilpasset den enkelte virksomheds produktion. Der vil typisk være krav om udarbejdelse af driftsjournaler samt indsamling af oplysninger om luft- og vandemissioner samt affaldsbortskaffelse.
Kravene kan være udformet, så oplysningerne enten opbevares på virksomheden og fremvises ved tilsyn eller sendes til tilsynsmyndigheden efter en nærmere fastlagt frekvens, som er fastsat i tilladelsen.
Affaldsstamkort
Anmeldevirksomheder og godkendelsespligtige virksomheder skal udfylde et stamkort med oplysninger om deres affaldsproduktion. Oplysningerne omfatter affaldsfraktion, affaldsart, mængde og sammensætning af det producerede affald, herunder muligheder for yderligere sortering, samt indhold af miljøbelastende stoffer. Der anføres desuden oplysninger om transportør og affaldsbehandler. Kortet skal opbevares på virksomheden i 5 år og være tilgængelig for Miljøstyrelsen og tilsynsmyndigheden. Det vil være oplagt at anvende oplysningerne i det grønne regnskab. Oplysningerne på affaldsstamkortet bør indgå i de grønne regnskaber og vil senere skulle anvendes for at Danmark kan opfylde kravene i PRTR-protokollen.
Andet affald
Der er nedsat en arbejdsgruppe, der ser på hele affaldsområdets organisering. Der forventes derfor, at der vil ske ændringer på området.
Producenter af farligt affald skal føre et register over affaldsart og mængde af farligt affald samt hvordan det håndteres. Oplysningerne skal opbevares i 5 år og være tilgængelige for tilsynsmyndigheden.
Affaldsbehandlere er omfattet af pligten til at indberette til Miljøstyrelsens ISAG- system. Det drejer sig om ca. 350 affaldsbehandlere. Behandlerne skal hvert år pr. 31. januar indberette oplysninger til Miljøstyrelsen om transportører, behandlede mængder opgjort på affaldsfraktion, affaldstype, affaldets geografiske og erhvervsmæssige kilde, samt behandlingen af affaldet. Affaldsproducenter vil typisk også være omfattet af pligten til at føre stamkort over deres egen affaldsproduktion.
Affaldstransportører skal føre register over transporterede affaldsmængder, affaldsfraktion og -type, affaldets producent og afleveringssted. Oplysningerne skal opbevares i 5 år og være tilgængelige for tilsynsmyndigheden.
Der er desuden en generel forpligtelse for alle virksomheder til at give alle oplysninger vedrørende deres affaldshåndtering til kommunalbestyrelsen eller Miljøstyrelsen. Bestemmelsen anvendes meget sjældent af Miljøstyrelsen og vil typisk anvendes af tilsynsmyndigheden.
Indberetning hvor specielle forhold gør sig gældende
Indberetninger fastsat i medfør af særlige bekendtgørelser
Virksomheder omfattet af autoværkstedsbekendtgørelsen skal føre driftsjournaler om råvareforbrug, affaldsmængder, og driften. Oplysningerne skal opbevares på virksomheden og fremvises ved tilsyn.
For benzinstationer og oplag af olieprodukter er der krav til indretning og drift. Samtidig er der krav til egenkontrol, som skal føres i driftsjournaler.
Deponeringsanlæg har krav om registrering af driften.
Der er endvidere krav i bekendtgørelserne om store fyringsanlæg og affaldsforbrænding til måling og drift af anlæggene. I det omfang et anlæg er omfattet af godkendelsespligten vil konkrete vilkår blive integreret i godkendelsen. Kraftværker skal desuden udarbejde redegørelser om deres arbejde med begrænsning af emissioner af NOX og SO2.
Andre specielle forhold
Udover ovennævnte er der specielle forhold, der gør, at en virksomhed skal levere oplysninger til miljømyndighederne. Det vedrører følgende:
- Producenter (herunder agrokemisk industri) af pesticider og biocider (ca. 1.000) leverer beskrivelse af aktive stoffer, som indgår i deres produkter samt oplyser disses anvendelse, herunder tidsmæssige begrænsninger som dokumentation i forbindelse med ansøgning om godkendelse.
- Virksomheder og forretninger med tilladelse til salg af "meget giftige og giftige" produkter (ca. 200) bliver registreret (med adresseoplysning) i forbindelse med ansøgning om tilladelse.
- Dækindsamlingsfirmaer (ca. 150).
- Bilophugningsvirksomheder (ca. 200).
- Affaldsproducenter og -mæglere samt transportfirmaer og vognmænd i forbindelse med eksport af affald.
- Virksomheder, der behandler affald, herunder genanvendelige materialer
- Danske erhvervshavne.
- De rådgivende firmaer, der står for den praktiske del af geoelektriske undersøgelser.
- Brøndboringsfirmaer.
- Råstofindvindere på havet.
- I forbindelse med særligt opståede problemstillinger kan Miljøstyrelsen i undtagelsestilfælde anmode virksomhederne om oplysninger.
CO2 kvoter
Det forventes, at EU‘s kvotedirektiv vil medføre indberetningsforpligtelser for de virksomheder, der er omfattet.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Top |
|