Rapport fra Virksomhedsudvalget

Bilag A

Kommissorium for udvalg til forberedelse af ændring af reglerne om virksomhedernes miljøregulering (Virksomhedsudvalget).

Formål

Reglerne om forhåndsgodkendelse af ”særligt forurenende virksomhed” har indgået som et væsentligt element i miljøbeskyttelseslovgivningen siden den første miljøbeskyttelseslov fra 13. juni 1973, der blev vedtaget som et led i miljøreformen. Reglerne omfattede kun nyetablering af virksomheder og væsentlige ændringer af bestående virksomheder. I forbindelse med den anden miljøreform i 1990 – 91 blev der foretaget en væsentlig indskrænkning af listen over godkendelsespligtige virksomhedstyper. Samtidig blev der fastsat regler om, at virksomheder, der var etableret før den første miljøbeskyttelseslovs ikrafttræden og som ikke havde en samlet miljøgodkendelse, skulle miljøgodkendes.

På nuværende tidspunkt har stort set alle de virksomheder, der er omfattet af reglerne i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed, fået en miljøgodkendelse, og det kan samtidig konstateres, at der generelt set er godt styr på virksomhedernes miljømæssige forhold.

Det vurderes derfor, at tiden er inde til at forenkle procedurerne omkring den miljømæssige regulering af virksomhederne, idet det forudsættes, at den hidtidige miljømæssige standard opretholdes.

Udvalgsarbejdet

På baggrund heraf har miljøministeren besluttet at nedsætte et udvalg, (Virksomhedsudvalget) med deltagelse af Amtsrådsforeningen, Kommunernes Landsforening, Landbrugsrådet, Dansk Industri, CO-industri, Danmarks Naturfredningsforening, Finansministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Miljøstyrelsen. Formandskab og sekretariat varetages af Miljøstyrelsen.

Udvalget skal fremkomme med forslag til forenklinger af virksomhedsreguleringen, herunder vurdere mulighederne for en ”slankning” af listen over godkendelsespligtige virksomheder. I tilknytning hertil skal udvalget komme med forslag til, hvorledes det kommunale tilsyn skal tilrettelægges. Endelig skal udvalget vurdere virksomhedernes rapporteringsforpligtelser med henblik på etablering af et "enhedsrapporteringssystem".

Spørgsmål om ændring af det eksisterende regelsæt om VVM-godkendelse falder udenfor udvalgets opgaver. Baggrunden herfor er, at VVM- reglerne har et bredere anvendelsesområde end blot erhvervsvirksomheder (fx er en række infrastrukturanlæg VVM-pligtige) og omfatter anden lovgivning end miljøbeskyttelsesloven.

Overvejelser om ændring af klagesystemet i miljøbeskyttelsesloven falder ligeledes uden for udvalgets opgaver. I forlængelse af udvalgsarbejdet og de generelle indstillinger, som udvalget vedrørende kommunale råd og nævn m.v. fremkommer med, vil der skulle overvejes ændringer af klagesystemet, navnlig af klagevejene, for alle sagstyper omfattet af miljøbeskyttelsesloven, samt anden relevant lovgivning på Miljøministeriets område.

Udvalget skal for samtlige emner vurdere de økonomiske, administrative, miljømæssige og retssikkerhedsmæssige konsekvenser af udvalgets forslag for såvel det offentlige som for erhvervslivet og borgerne.

Endelig skal udvalget overveje konsekvenserne for den fremtidige brugerbetalingsordning af de forslag, udvalget fremkommer med.

Udvalget kan nedsætte undergrupper for de enkelte emner i udvalgsarbejdet. Virksomhedsudvalget kan beslutte, at undergrupperne udover medlemmer fra Virksomhedsudvalget kan suppleres med medlemmer udefra.

Virksomhedsudvalget skal således gennemføre et udvalgsarbejde om følgende emneområder:

 

1) Miljøgodkendelsessystemet

Der har fra flere sider været rejst forslag om forenkling og effektivisering af miljøgodkendelsessystemet. Udvalget skal derfor diskutere forskellige koncepter for en samlet forenkling af godkendelsessystemet, herunder analysere og i givet fald fremsætte forslag til indskrænkning af den nuværende liste over godkendelsepligtige aktiviteter.

For de virksomheder, der måtte blive foreslået udtaget af listen, (og eventuelt også for andre virksomhedskategorier) skal udvalget udarbejde forslag til et nyt regelgrundlag. Dette kan fx være et ”minigodkendelsessystem”/ tilladelsessystem, hvor der fx sker en forhåndsvurdering af de forureningsparametre, der er karakteristiske for den pågældende virksomhedstype. Udvalget skal i denne sammenhæng overveje, på hvilke områder og i givet fald efter hvilke principper der efterfølgende kan udarbejdes en supplerende tværgående regulering i form af branchebekendtgørelser, aktivitetsbekendtgørelser eller bekendtgørelser, hvor der sker regulering af en konkret miljøparameter (fx støj eller lugt).

 

2) Tilsyn og brugerbetaling

Udvalget skal - bl.a. i lyset af de forslag, udvalget fremsætter til ændring af miljøgodkendelsessystemet – overveje og fremkomme med forslag til, hvorledes det kommunale tilsyn skal tilrettelægges. Herunder kan udvalget vurdere erfaringen med fælleskommunale miljøcentre. Udvalget (eller en undergruppe) skal herunder fungere som styregruppe for:

  • udarbejdelsen af en vejledning om differentieret tilsyn, herunder om hvordan tilsynet kan tilrettelægges under hensyn til virksomhedernes miljømæssige stade.
  • et udviklingsarbejde/pilotforsøg om indhentelse af yderligere kvalitetsdata og undersøgelse af mulighederne for benchmarking af kvaliteten i de decentrale myndigheders tilsyn.

Udvalget skal endvidere overveje og fremkomme med forslag til principper for den fremtidige brugerbetalingsordning, herunder som konsekvens af de forslag, udvalget fremkommer med vedrørende det fremtidige miljøgodkendelsessystem.

 

3) Rapportering

Endelig skal Virksomhedsudvalget vurdere virksomhedernes rapporteringsforpligtelser, herunder om der er rimelig sammenhæng mellem rapporteringskravene indenfor miljøområdet, og virksomhedernes øvrige rapporteringsforpligtelser.

Tidsplan

Udvalgsarbejdet skal afsluttes primo maj 2003 med en rapport, som kan danne grundlag for udarbejdelse af lovforslag med henblik på fremsættelse i Folketingssamlingen 2003/04.

Færdiggørelse af vejledningsarbejdet om differentieret tilsyn kan dog ske senere. Udviklingsarbejde/pilotforsøg om kvalitetsdata/benchmarking kan udstrækkes til 2004, hvis dette viser sig nødvendigt for at kunne evaluere det/de igangsatte projekter.

Miljøministeren kan justere Kommissoriet i lyset af andre forenklingsinitiativer både i og udenfor Miljøministeriet.