Dermal absorption of pesticides - evaluation of variability and prevention

Sammendrag

Flere projekter er gennem årene blevet udgivet af Miljøstyrelsen med beskrivelse af faktorer af betydning for variationer i hudoptagelsen af bekæmpelsesmidler. For at give en samlet fremstilling af disse projekter og den nyere tilgængelige litteratur er der udarbejdet en detaljeret engelsksproget rapport (Dermal absorption of pesticides – evaluation of variability and prevention). Den rapport er suppleret med en kortere dansk udgave (Dermal absorption af bekæmpelsesmidler – evaluering af årsager til variation samt forebyggelsesmuligheder), der resumerer hovedkonklusionerne fra den engelsksprogede rapport.

Variation i hudoptagelsen efter udsættelse for bekæmpelsesmidler afhænger af personens egen sårbarhed, anvendelse af forebyggelsestiltag, samt af bekæmpelsesmidlernes kemiske egenskaber.

Der er således stor forskel på, hvor godt kemiske stoffer trænger over huden fra forskellige steder på kroppen, ligesom man optager klart større mængder fremmedstoffer over huden, hvis huden er beskadiget med rifter, hudafskrabninger, eksem eller er opblødt efter længere tids vådt arbejde. Det skyldes at hudens beskyttelsesevne i meget høj grad afhænger af det yderste meget tynde lag af huden (stratum corneum). Men der findes heldigvis måder at beskytte sig på. Bruger man for eksempel handsker, vil man være godt beskyttet mod at få noget på hænderne. Her er det imidlertid meget vigtigt at man anvender de rigtige handsker, der passer til de kemiske stoffer, man arbejder med, ligesom engangshandsker kun skal tages på én gang og altså ikke genbruges.. Endvidere vises det, at det virkelig betyder noget at vaske hænder efter at man har haft kontakt til bekæmpelsesmidler.

En række egenskaber ved kemiske stoffer har også betydning for deres evne til at trænge gennem huden. Rapporten dokumenterer, hvorledes store molekyler generelt er længere tid om at passere huden, ligesom rapporten beskriver, hvorledes stofferne opløselighed har stor indflydelse på, hvor hurtigt stofferne passerer huden. Denne viden kan bruges til at opstille simple modeller til forudsigelse af andre fremmedstoffers evne til at trænge gennem huden.

Rapporten har til mål at forbedre og tilgængeliggøre den faglige baggrund for regulatoriske tiltag til forebyggelse af hudoptagelse af bekæmpelsesmidler. Rapporten er tænkt som baggrundsinformation for arbejdsmiljøprofessionelle, faglige organisationer, regulatoriske myndigheder samt Arbejds- og Miljømedicinske klinikker.

 



Version 1.0 May 2009, © Danish Environmental Protection Agency