The Advisory list for self-classification of dangerous substances

Dansk sammenfatning

Alle kemiske stoffer, der markedsføres i EU, skal klassificeres og mærkes efter reglerne i klassificeringsbekendtgørelsen (Bek. nr. 329 af 16/5 2002) og listen over farlige stoffer (1272/2008/EU, bilag VI, tabel 3.2). Listen over farlige stoffer dækker i dag ca. 7.000 stoffer, hvis fareklassificering er blevet harmoniseret i EU. Det betyder, at omkring 93.000 af de 100.204 eksisterende stoffer i EU (EINECS-fortegnelsen) endnu ikke har undergået en harmonisering af deres fareklassificering. For disse stoffer er det producentens eller importørens ansvar at påføre en korrekt klassificering for stoffernes iboende farlige egenskaber (”selvklassificeringer”). Imidlertid er der for de fleste af disse stoffer kun få eller ingen test resultater (fra dyreforsøg m.m.) om stoffernes farlighed overfor mennesker eller miljø.

Som et bidrag til at afhjælpe denne problemstilling, offentliggjorde Miljøstyrelsen i 2001 den såkaldte selvklassificeringsliste /5/ og nærværende rapport beskriver opdateringen af denne liste. Selvklassificeringslisten er lavet ved brug af (Q)SAR modeller ((kvantitative) struktur-aktivitets sammenhænge), som er blevet brugt til at forudsige de iboende egenskaber og farlige virkninger af kemiske stoffer.

Modellerne er blevet anvendt til en systematisk vurdering af 49.292 organiske enkeltstoffer[2] fra EINECS-fortegnelsen for følgende effekter:

  • Skader på arveanlæggene
  • Kræftfremkaldende effekt
  • Reproduktionstoksicitet (skader på afkommet)
  • Akut dødelig virkning ved indtagelse
  • Hud irritation
  • Farlighed for vandmiljøet

De vejledende klassificeringer for skader på arveanlæggene, kræftfremkaldende effekt og farlighed for vandmiljøet er opdateringer af de vejledende klassificeringer på selvklassificeringslisten fra 2001 og vejledende klassificeringer for reproduktionstoksicitet er fra 2009 /62/.

Vejledende klassificeringer for akut dødelig virkning ved indtagelse er nye 2010 opdateringer af 2001 vejledende klassificeringer, og vejledende klassificeringer for hud irritation er nye fra 2010.

Den vejledende selvklassificeringsliste indeholder også resultaterne fra 2001 af en systematisk vurdering af ca. 47,000 EINECS stoffer for følgende effekt /5/:

  • Allergifremkaldende effekt ved hudkontakt

De vejledende klassificeringer for allergifremkaldende effekt ved hudkontakt fra den tidligere vejledende selvklassificeringsliste er bibeholdt. Det skyldes, at tekniske forhold vedrørende de nye modelleringsværktøjer indtil videre har forhindret opdateringer af de vejledende klassificeringer, selvom nye modelværktøjer i mellemtiden er blevet udviklet og valideret.

Den opdaterede liste med selvklassificeringer er tilgængelig via Miljøstyrelsen hjemmeside (www.mst.dk) som Excel fil til download og som en søgbar online database.

Den konsoliderede vejledende selvklassificeringsliste inklusive de nuværende 2001, 2009 og 2010 vejledende klassificeringer indeholder 34.292 kemiske stoffer med vejledende klassificeringer for en eller flere af de udvalgte effekter.

De vejledende klassificeringer er lavet ved hjælp af kombinationer af (Q)SARs som er relevante for hver enkelt klassificering. Rapporten beskriver det principielle grundlag for at anvende sådanne modeller samt hvordan modellerne konkret er blevet anvendt i dette projekt.

Denne rapport er en opdatering af en rapport som blev publiceret i oktober 2009 /62/. Der er ydermere planlagt en opdatering af listens vejledende klassificeringer i forhold til klassificeringskriterierne opstillet i den nye CLP-forordning for klassificering og mærkning af kemiske stoffer /7/.


[2] Hermed menes organiske stoffer med en entydig 2D strukturformel.

 



Version 1.0 March 2010, © Danish Environmental Protection Agency