[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme

Bilag 1: katalog over affaldsfraktioner og brancher

 

1.1 Indledning

I det følgende er de affaldsfraktioner, som er nævnt i tabel 1 og tabel 3 nærmere beskrevet. Affaldsfraktionerne er udvalgt på baggrund af et eller flere af følgende kriterier:

affaldsfraktioner, der frembringes i store mængder
farlige affaldsfraktioner, der frembringes i større mængder
affaldsfraktioner, der indeholder miljøbelastende stoffer

Derudover er enkelte brancher beskrevet. Disse er ligeledes kendetegnet ved at frembringe affald, som opfylder et eller flere af de nævnte kriterier.

Udvælgelsen af affaldsfraktioner er foretaget på baggrund af de oplysninger, der på nuværende tidspunkt har været tilgængelige for Miljøstyrelsen. Det vil sige hovedsageligt oplysninger fra Kommunekemi a/s, ISAG og Miljøstyrelsens egne publikationer og udredningsarbejder. Disse oplysninger giver ikke et fuldstændigt detaljeret billede af det affald, der produceres i landet med hensyn til art og sammensætning. Manglende tilgængelige oplysninger om en branche eller affaldsfraktioner kan således betyde, at relevante brancher eller fraktioner ikke er identificeret.

De foreliggende oplysninger vil således løbende blive revideret, når der foreligge yderligere dokumentation og hvis der fremkommer bedre ideer til løsninger af de miljøproblemer, der knytter sig til de enkelte affaldfraktioner.

Det skal understreges, at de udvalgte affaldsfraktioner ikke er prioriteret indbyrdes i forhold til den specifikke miljøeffekt, som branchen eller fraktionen kan forårsage.

Kataloget indeholder således en beskrivelse af status for Miljøstyrelsens viden indefor de pågældende affaldsfraktioner eller brancher. Kataloget skal derfor ikke ses som noget udtømmende katalog over affaldsfraktioner eller brancher, som der kan iværksættes initiativer indenfor.

Affaldsfraktionerne og brancherne er beskrevet i form af faktaark. Hvor det er relevant er følgende emner diskuteret:

Faktaoplysninger. En kortfattet beskrivelse af affaldsfraktionen (mængder, muligheder for bortskaffelse m.v.)
Problemer. Angivelse af hvilke problemer affaldsfraktonen udgør (f.eks. mængden , farligt affald, miljøbelastende stoffer, evt. bortskaffelsesproblemer eller andet)
Status for området med beskrivelse af affaldsfraktionen, hvor stammer den fra, hvad gør man ved det i dag.
Affaldsminimering, viden om og vurdering af muligheder og begrænsninger for at minimere affaldsmængden.
Genanvendelse, viden om og vurdering af muligheder og begrænsninger for genanvendelse indenfor forskellige affaldstyper.
Import og eksport, viden om aftager hhv. modtagerland og formålet med importen/eksporten (f.eks. behandlingsart).
Ideer til fremtidige initiativer. Forslag til mulige indsatser for at forbedre data, optimere affaldsminimering, genanvendelse, udsortering, substitution af farlige/miljøbelastende stoffer, forbedre affaldsbehandlingen m.v.. De foreslåede initiativer skal ikke betragtes som definitive forslag til løsninger indenfor de enkelte affaldsfraktioner, men kun som ideer.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]