[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme

1.3 Bygge- og anlægsaffald

Fakta

Produceret affald i DK 2,6 mio. tons pr. år. (1)
Import  
Eksport  
Brancher Nedbrydningsbranchen, bygge- og anlægsbranchen.
Bortskaffelsesanlæg Deponering, forbrænding.
Genanvendelsesanlæg Oparbejdningsanlæg
Forventet affaldsmængde 2,8 mio. ton i år 2000
Affaldsminimering inden år 2000  
Genanvendelse inden år 2000 Målet øges fra 60% til 85%.



Problemer

Øget genanvendelse af de store tunge fraktioner inden for bygge- og anlægssektoren har været et væsentligste indsatsområde de sidste 10 år, og er en indsats som har give succes. Nu rettes fokus mod en række af de mindre fraktioner af bygge- og anlægsaffaldet som på grund af deres indhold af miljøbelastende eller miljøfremmede stoffer er problematiske, eller kan blive det i forbindelse med bortskaffelsesfasen. Det drejer sig om en lang række materialer og produkttyper som bl.a. imprægneret træ, plast, fugemasser, låse og beslag. Det er dog ikke altid, at alle produkter indenfor disse materialegrupper rummer farlige stoffer.

Bortskaffelsen af disse fraktioner sker i dag fortrinsvis ved forbrænding eller deponering. Særlig i forbindelse med forbrænding, vil der blive rettet fokus på udsortering af de fraktioner der indeholder sporelementer, som f.eks PVC, imprægneret træ, låse, beslag, bolte, søm, for at undgå opkoncentrering af sporelementer i slaggen og røgasken.

Problemerne med de miljøbelastende og miljøfremmede stoffer knytter sig både til stoffer, som findes i de eksisterende bygninger og anlæg, og til de stoffer som anvendes i dag. Bygninger og anlægs lange levetid indebærer, at en række stoffer, som er udfaset eller forbudt, alligevel vil forekomme mange år frem i de eksisterende bygninger og det er derfor nødvendigt at være opmærksom på at de vil findes i affaldet mange år efter udfasningen.

Udover de miljøbelastende og miljøfremmede stoffer knytter der sig en række problemer til håndtering og bortskaffelse af forurenet bygningsaffald.

Generelt /status

Inden for de sidste 10-15 år er der opnået betydelige resultater med genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Det er i løbet af en kort årrække lykkes at etablere et samlet system af teknologi, fysiske og organisatoriske infrastrukturer, styringsmidler m.v., der sikrer kontrol over de største affaldsstrømme og genanvendelse af en stor del af bygge- og anlægsaffaldet. I dag genanvendes ca. 80% af denne affaldsfraktion, målsætningen på 60% genanvendelse inden 1997 er nået. Da bygge- og anlægsaffaldet udgør 25 % af affaldsmængderne i Danmark, bidrager genanvendelsen af denne affaldsfraktion væsentlig til at øge lossepladskapaciteten. Indsatsen på bygge- og anlægsområdet har derfor levet op til målsætningerne i Handlingsplan for affald og genanvendelse 1993-97, om øget genanvendelse og mindsket deponering, og må betegnes som en succes.

Anvendelsen af administrative styringsmidler samt offentlige tilskud til genanvendelsesinitiativer har haft afgørende betydning for udviklingen på genanvendelseområdet.

Affaldsafgiften giver en økonomiske fordel, hvis affaldet genanvendes i stedet for at blive deponeret eller forbrændt. Cirkulære som sortering af bygge- og anlægsaffald samt aftalen om selektiv nedrivning skal sikre at den høje genanvendelsesprocent bevares og fremme en miljømæssig optimering af genanvendelsen.

I forbindelse med genanvendelsesindsatsen i bygge- og anlægssektoren er der igangsat over 100 projekter i perioden 1986 til 1995 for et samlet beløb på ca. 63 millioner kr. Resultaterne af disse mange projekter bliver bl.a. anvendt på de anlæg der behandler og oparbejder affaldet, samt i forbindelse med valg af anvendelsesformer for de oparbejdede materialer. Der er således arbejdet med udvikling af metoder og teknikker til genanvendelse.

Renere teknologiindsatsen på bygge- og anlægsområdet har sat fokus på udvikling og indførelse af miljøstrategier i bygge- og anlægsvirksomheder, herunder miljøledelse ved byggevareproduktion, miljørigtig projektering og miljøstyret drift. To af de vigtige projekter i den forbindelse er miljørigtig projektering og miljøstyring i entreprenørvirksomheder. Der er i dag ved at være etableret et grundlag for indførelse af miljøstyring og miljørigtig projektering i bygge- og anlægssektoren.

Miljørigtig projektering tager fat i en betydningsfuld del af byggeprocessen, nemlig projekteringen, og beskriver en metode der inddrager hensyn til både miljø, ressourcer og sundhed på lige fod med andre hensyn i projekteringsfasen. Resultatet bliver en håndbog i miljørigtig projektering der foreligger ved udgangen af 1997.

Anvendelsen af miljørigtig projektering forventes at biddrage ved løsningen af problemer med bl.a. ressourceforbrug, miljøbelastende stoffer og affald og spænder således vidt over de eksisterende miljøproblemer inden for bygge- og anlægssektoren. Ved indførelsen af miljørigtig projektering betragtes genanvendelsesindsatsen ikke som et særskilt område.

Affaldsminimering

Affaldsproduktionen vurderes først og fremmest at være afhængig af konjunkturerne og politiske beslutninger. De muligheder der eksisterer for affaldsminimering ved fremtidige bygge- og anlægsarbejder, er dels en minimering af spild i opførelsesfasen, ved f.eks. at tilpasse materialer til arkitekturen eller omvendt, dels en minimering af spild på længere sigt, ved f.eks. at anvende genanvendelige materialer og materialer med lang levetid. Derudover kan det i nogle tilfælde være bedre at renovere i stedet for at nedrive bygninger og anlæg. Disse overvejelser vil indgå i projekteringsfasen, når bygge- eller anlægsarbejdet udføres ved miljørigtig projektering. Derudover kan miljørigtig projektering fremme anvendelsen af produktkrav, således at miljøfarlige stoffer udfases.

Genanvendelsesmuligheder

Bygge- og anlægsaffald genanvendes dels i sin oprindelige form eller som nedknuste materialer til nye bygge- og anlægsarbejder. Fraktioner som f.eks. jern og metal kan omsmeltes. Anvendelsen af selektiv nedrivning kan imødekomme indsamling af små fraktioner til genanvendelse eller anden indsamling, således at tungmetaller som bly, kobber og kviksølv ikke spredes. Derudover højner kildesortering genbrugsmaterialernes kvalitet.

Ideer til fremtidige initiativer

En detaljeret plan for bygge- og anlægsområdet er under udarbejdelse. Den skal ses i sammenhæng med nærværende Erhvervsaffaldsstrategi samt Miljøstyrelsens to debatoplæg om "En styrket produktorienteret miljøindsats" og "Status og perspektiver for kemikalieområdet".

Implementering af allerede foreliggende viden, teknologier og metoder via områdets aktører, vil være et højt prioriteret indsatsområde. Her bliver særligt sat fokus på implementering af miljørigtig projektering, som et middel til at forebygge affaldsproblemerne på længere sigt.

Der rettes fokus på udsortering af fraktioner der indeholder sporelementer som f.eks. imprægneret træ, inddækningsbly, PVC, låse, beslag m.v. Herunder en udvidelse af Miljøstyrelsens cirkulære nr. 94. om kildesortering af bygge- og anlægsaffald med henblik på genanvendelse.

Byggevareområdet kan tages op på et senere tidspunkt i forbindelse med Miljøstyrelsens debatoplæg om en styrket produktorientet miljøindsats, og der kan sættes fokus på de byggevarer, som især bidrager til sektorens miljøbelastninger.

Litteratur

1. Affaldsstatistik 1995. Orientering fra Miljøstyrelsen. nr. 14. 1996.

2. Bygge- og anlægsaffalds statistik, 1994 Rendan.

3. Miljøprojekt nr. 128. Nedsivning fra byggeaffald. Miljøstyrelsen.

4. Miljøprojekt nr. 253. Miljørigtig projektering. Miljøstyrelsen.

5. Miljøprojekt nr. 151. Prognose for bygge- og anlægsaffald.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]