[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme

Forord

Igennem de sidste 10 år har det været skiftende regeringers mål at mindske mængden af affald, at undgå deponering af affald og fremme genanvendelsen. Man har fokuseret på de store homogene affaldsstrømme og behandlingen af farligt affald.

På trods af indsatsen viser det sig, at erhvervsaffaldsmængderne er stigende og endda større end forventet, at de ville være i år 2000 og mængden af restprodukter fra affaldsforbrændingsanlæggene er også stigende. Dertil kommer, at flere og flere miljøproblemer knytter sig til de sidste mange års stigende brug af miljøbelastende stoffer, som bl.a. ophobes og spredes via affald.

I 1995 fremlagde regeringen den "Natur- og Miljøpolitiske Redegørelse", og i en efterfølgende debat vedtog Folketinget i november 1995, at et af de fire vigtigste miljøpolitiske indsatsområder i de kommende år er udfasningen af miljøfremmede stoffer.

På denne baggrund har Miljøstyrelsen nu udarbejdet dette debatoplæg om erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme.

Kapitel 1 indeholder en sammenfatning af debatoplægget. I kapitel 2 beskrives baggrunden for debatoplægget, den hidtidige indsats, behovet for en styrket indsats og sammenhængen med det økologiske råderum. I kapitel 3 beskrives fire væsentlige udfordringer ved erhvervsaffaldet. Det drejer sig om de store mængder, genanvendelsen, det farlige affald og de miljøbelastende stoffer. I kapitel 4 opstilles syv indsatsområder, indenfor hvilke der foreslås en række initiativer. Til slut redegøres der for, hvad der forventes at komme ud af de initiativer, som foreslås igangsat.

Til debatoplægget er der knyttet et omfattende bilagsmateriale. Bilag 1 indeholder et katalog over 23 udvalgte affaldsfraktioner og brancher. I bilag 2 beskrives en række særligt miljøbelastende stoffer og i bilag 3 redegøres for de aktører og virkemidler som berøres af de foreslåede initiativer.

Debatoplægget er skrevet til alle interesserede, men henvender sig især til de aktører, som beskæftiger sig med affaldsproduktion, indsamling, bortskaffelse og genanvendelse af affald. Der tænkes f.eks. på industrien, affaldsbehandlerne, produktudviklere, handelsvirksomheder, forskningsinstitutioner, kommuner, amter, borgere, organisationer og politikere.

Oplægget sendes nu i høring. Sideløbende hermed vil Miljøstyrelsen invitere udvalgte kommuner, amter, industrien, organisationer m.fl. til at drøfte de forskellige forslag.

Det er mit håb, at oplægget vil give anledning til en god og konstruktiv debat om problemerne på affaldsområdet og om de forslag til initiativer, som der hermed er lagt op til.

København, juli 1997

Erik Lindegaard, Direktør i Miljøstyrelsen

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]