[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Status og perspektiver for kemikalieområdet

Forord

Miljøstyrelsen vil med dette oplæg give en status for indsatsen på kemikalieområdet og i forlængelse heraf lægger styrelsen op til en debat om den fremtidige indsats.

I 1995 udsendte regeringen en Natur- og Miljøpolitisk Redegørelse. Folketinget har debatteret redegørelsen og peget på udfasningen af miljøfremmede stoffer som et af de 4 vigtigste områder for miljøindsatsen i de kommende år.

Miljødebatten har i de senere år i stigende grad interesseret sig for de problemer, der knytter sig til antallet og mængden af miljøbelastende stoffer, som vi anvender. Hvor denne del af miljødebatten tidligere var forbeholdt en lille gruppe fagfolk, er problemerne nu blevet nærværende for mange, bl.a. fordi der peges på mulige effekter, der angår os alle.

Debatoplægget rummer en beskrivelse af status og perspektiver for arbejdet på kemikalieområdet. I kap. 1-5 gives et overblik over brugen af kemikalier, kendskabet til udslip og forekomst i miljøet, en beskrivelse af den nuværende indsats samt en beskrivelse af de områder, der volder særlige problemer i dag. Kap. 6 indeholder forslag til fremtidige initiativer. I denne forbindelse har Miljøstyrelsen som et særligt initiativ udarbejdet et udkast til en "Liste over uønskede stoffer". Listen findes som et bilag til rapporten.

Kemikalieområdet er meget omfattende. En fuldstændig og udtømmende beskrivelse af alle aspekter af kemikalieanvendelsen i det danske samfund ville række langt udover Miljøstyrelsen arbejdsområde. For at gøre opgaven overkommelig er beskrivelsen derfor begrænset til de områder, som Miljøstyrelsen arbejder med. En vigtig del af den nuværende regulering på kemikalieområdet er naturligvis kontrollen med at reglerne overholdes. Denne del er imidlertid ikke beskrevet her, da den indgår i en handlingsplan for håndhævelse af miljølovgivningen, som udsendtes i foråret 1996.

Debatoplægget udsendes nu til høring. På baggrund af de reaktioner Miljøstyrelsen modtager, vil der blive taget stilling til hvordan initiativforslagene, hvoraf nogle allerede er i gang, skal prioriteres og videreføres.

Det er mit håb, at oplægget vil give anledning til en god og konstruktiv debat om problemerne på kemikalieområdet, og hvad vi skal gøre for at løse dem.

København 1996.

Erik Lindegaard

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]