[Forside] [Indhold] [Næste]

Rapport fra udvalget om jordbrugsdyrkning

Forord

Underudvalget om jordbrugsdyrkning, der er en del af Bichel-udvalget, blev nedsat efteråret 1997 for at vurdere de dyrkningsmæssige konsekvenser af en afvikling af pesticidanvendelsen. Denne rapport er et resultat af disse vurderinger og er én af fem faglige baggrundsrapporter, der danner grundlaget for Bichel-udvalgets endelige rapport til miljø- og energiministeren.

De andre fire baggrundsrapporter omfatter: konsekvenserne for miljø og sundhed, produktion og økonomi, konsekvenserne for samfundsøkonomien og beskæftigelsen og endelig de juridiske muligheder for at gennemføre en afvikling af pesticidanvendelsen og endelig de samlede konsekvenser af en total omlægning til økologisk jordbrug.

Det er første gang, der i Danmark og formentlig også på verdensplan er gennemført en så omfattende, tværfaglig analyse af konsekvenserne for jordbrugserhvervet ved en afvikling af pesticidanvendelsen og en total økologisk omlægning.

Underudvalget har foreslået dyrkningssystemer for jordbruget i forbindelse med en hel og delvis udfasning af pesticider og har konstateret at en total afvikling eller meget begrænset anvendelse vil kræve væsentlige ændringer i sædskifterne i forhold til i dag. Selv ved en justering af sædskifterne vil der være tale om betydelige udbyttemæssige tab i mange afgrøder ikke mindst specialafgrøder. Inden for gartneri og frugtsavlsområdet er videngrundlaget svagere end for det egentlige landbrug, hvilket har gjort det langt vanskeligere at udarbejde analyse på dette område.

Underudvalget har vurderet en række alternative ikke kemiske metoder til bekæmpelse af sygdomme, skadedyr og ukrudt. Flere af disse metoder har et betydeligt anvendelsespotentiale allerede i dag, mens andre kræver yderligere forskning og udvikling før de er reelle alternativer.

Underudvalget har baseret sin rapport på en række konsulentrapporter. Både konsulenter, medlemmer af underudvalget og sekretariatet har ydet en stor indsats i forbindelse med rapportens tilblivelse, hvorfor der skal bringes en stor tak til alle, der har medvirket.

Arent B. Josefsen

5. marts 1999
 

[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]