[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport fra udvalget om jordbrugsdyrkning

1 Indledning

1.1 Kommissoriet for underudvalget om jordbrugsdyrkning

 

Folketinget vedtog den 15. maj 1997 en motiveret dagsorden, som opfordrer regeringen til at nedsætte et udvalg med uafhængig sagkundskab, som bl.a. skal foretage en vurdering af de samlede konsekvenser af en afvikling af pesticidforbruget inden for jordbrugserhvervene, herunder skal alternative muligheder for bekæmpelse af plantesygdomme, skadedyr og ukrudt i jordbrugserhvervet belyses.

Ved vurderingen skal produktionsmæssige, økonomiske, juridiske, sundhedsmæssige beskæftigelsesmæssige og miljømæssige konsekvenser belyses.

Resultatet af udvalgsarbejdet skal indgå i det kommende arbejde med en ny pesticidhandlingsplan.

Miljøministeren har ved kommissoriet af 4. juli 1998 bestemt, at der nedsættes et hovedudvalg med sagkyndige medlemmer fra forskningsverdenen, jordbrugserhvervene, de grønne organisationer, forbrugerorganisationer, fødevare- og agrokemisk industri, fagbevægelsen og de relevante ministerier. Medlemmerne skal dække fagområderne jordbrugsproduktion, økonomi, jura, beskæftigelse, sundhed, miljø og økologi.

Der nedsættes herudover 4 faglige underudvalg, som udarbejder faglige baggrundsrapporter til brug for hovedudvalgets endelige afrapportering.

Hovedudvalget har til opgave dels at koordinere og diskutere underudvalgenes arbejde, dels at udarbejde den endelige rapport til ministeren.

De faglige underudvalg skal dække følgende områder:

  1. jordbrugsdyrkning
  2. produktion, økonomi og beskæftigelse
  3. miljø og sundhed
  4. lovgivning

Underudvalgene skal som reference for arbejdet anvende såvel den driftsøkonomisk optimale som den hidtidige produktion i jordbrugserhvervene, der omfatter landbrug, gartneri og skovbrug, for så vidt angår produktionsmæssige, økonomiske, juridiske, sundhedsmæssige, beskæftigelsesmæssige og miljømæssige konsekvenser.

Underudvalgene skal i deres arbejde vurdere scenarier for total og delvis udfasning af pesticiderne. Ligesom der skal tages stilling til konsekvenserne ved omlægning til økologisk jordbrug.

Underudvalgene skal i deres arbejde inddrage de aktiviteter, der på nuværende tidspunkt findes vedrørende omlægning af jordbruget til økologisk jordbrug.

Beskrivelse af omlægning til økologisk jordbrug findes i en selvstændig rapport, der beskriver både dyrkningsmæssige, økonomiske, beskæftigelsesmæssige og miljømæssige forhold.

1.1 Kommissoriet for underudvalget om jordbrugsdyrkning

Kommissoriet for underudvalget om jordbrugsdyrkningen fastlægger, at underudvalget skal:
belyse alternative ikke kemiske metoder til bekæmpelse af f.eks. plantesygdomme, skadedyr og ukrudt.
foreslå dyrkningssystemer for jordbruget i forbindelse med en hel eller delvis udfasning af pesticiderne.
inddrage mulighederne for at opretholde produktionen for så vidt angår kvæg og svin.
i videst muligt omfang udnytte erfaringerne fra den hidtidige økologiske jordbrugsproduktion.
identificere eventuelle områder, hvor en afvikling vil give anledning til særlige problemer.
give forslag til hvordan problemerne kan løses f.eks. ved forskning og udvikling.

Det er endvidere anført, at de foreslåede dyrkningssystemer skal udgøre grundlaget for arbejdet dels i underudvalget om produktion, økonomi og beskæftigelse, dels i underudvalget om miljø og sundhed.
 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]