2-Deoxy-D-glucose i bekæmpelsesmidler til byggematerialer
DEL 1: Midler til bekæmpelse af biologisk nedbrydning af træ
1 Indledning
Årtiers stigende krav til trækonstruktioners holdbarhed, kvalitet og udseende sammen med øgede krav til produktivitet, produktionshastighed og mekanisering er faktorer, der har gjort det nødvendigt og muligt med moderne teknologi at industrialisere anvendelsen af træ og imprægnering af træ. Det skønnes, at verdens forbrug af imprægneringsmidler er i størrelsesordenen 550.000 ton pr. år (UNEP, 1994). Mange af disse imprægneringsmidler har været og er giftige både for det eksterne og det interne miljø, f.eks. tjæreolier, chlorerede phenoler mfl. Der er i de senere år skabt fokus på sundheds- og miljøhensyn, når det drejer sig om fremstillingen og brugen af imprægneret træ. I de fleste lande kræves en forhåndsgodkendelse af stoffer til imprægnering af træ. Forebyggelse og bekæmpelse af svampe og insekters nedbrydning af træ er imidlertid en forudsætning for, at vi kan anvende trækonstruktioner i bygninger. Træ har så mange positive egenskaber som byggemateriale, at det vanskeligt kan udkonkurreres af andre materialer. Der kan imidlertid sættes yderligere fokus på konstruktiv forebyggelse og nye strategiske måder at anvende bekæmpelsesmidler på. Der kan og bør ligeledes udvikles nye midler, som kombineret med en mere strategisk anvendelse kan anvendes uden eller med ringe fare for sundheden og miljøet. Omfattende forundersøgelser er imidlertid forudsætningen for udviklingen af nye produkter, der både skal beskytte trækonstruktioner i årtier, og som ikke udgør en potentiel miljø- og sundhedsrisiko.
Nærværende arbejde er en forundersøgelse, der har til formål at afklare potentialet i et nyt fungicid baseret på direkte hæmning af enzymreaktionerne hos de trænedbrydende svampe. Det har været målet at udvikle og afprøve et fungicid, der kan opfylde moderne krav til imprægneringsmidler. Det aktivstof, der er arbejdet med, er 2-Deoxy-D-glucose. Det har vist sig effektivt overfor trænedbrydende svampe i laboratorieforsøg. Det kan produceres billigt ud fra fiskeaffald, hvorved det bliver konkurrencedygtigt. Der er ikke noget i de foreløbige undersøgelser som tyder på, at produktet ikke vil kunne opnå en godkendelse som træbeskyttelsesmiddel. Det vil imidlertid kræve en lang række forsøg og omfattende dokumentation, som endnu ikke foreligger.
På grund af projektets innovative karakter og potentielle kommercielle udnyttelse har Bioteknik alene foretaget arbejdet. Projektet er dog en del af et større projektprogram under EUREKA Euroenviron med titlen »Decay Control«, som omhandler udvikling af nye kontrolstrategier til forebyggelse og bekæmpelse af svampeangreb i bygninger.
|