2-Deoxy-D-glucose i bekæmpelsesmidler til byggematerialer
8 Perspektiver for videre arbejde
De seneste års forstærkede indsats fra såvel industrien som fra miljømyndighedernes side på at fremme udviklingen af træbeskyttelse og -imprægnering i Danmark under større hensyn til miljøet giver inspiration til at arbejde med nye alternative muligheder. 2-DOG er, set på baggrund af de foreliggende undersøgelser, relativt smalspektret som aktivt stof. Den største virkning ses på brunmuldsdannende svampe. Det er dog også de svampe, der er mest aggressive i bygningskonstruktioner. 2-DOG skønnes at have et potentiale indenfor efterimprægnering. Det vil antagelig også kunne anvendes til trykimprægnering til klasse AB eller vakuumimprægnering, hvis det kan lykkes at finde en metode til fiksering eller fastholdelse af stoffet i træet. Her er specielt metoden med Na-nitrit lovende. Men fysisk fastholdelse f.eks. ved malebehandling er også relevant. Projektet har taget udgangspunkt i 2-DOG's potentiale til beskyttelse af træ mod svampeangreb. Imidlertid har arbejdet afsløret mulige andre anvendelsesområder indenfor landbrug og konservering af ikke-træbaserede produkter og materialer.
Et nyt fungicid til træbeskyttelse er kun interessant, hvis det kan købes til en konkurrencedygtig pris. Projektet har afsløret en produktionsmulighed, som ikke bare gør det muligt at fremstille 2-DOG i større mængder, men samtidig løser et industrielt affaldsproblem, hvilket sandsynliggør, at prisen burde kunne sættes på et rimeligt niveau. Til gengæld er der visse potentielle miljø- og arbejdsmiljømæssige problemer ved fremstilling ud fra rejeskaller, som bør vurderes nøjere.
En fortsat udvikling af 2-DOG som potentielt fungicid må således fokusere på følgende hovedområder:
- yderligere undersøgelse af fremstillingsprocessen i samarbejde med fiskeindustrien og relevante miljømyndigheder,
- yderligere undersøgelse af »mode of action« i samarbejde med Københavns Universitet, Afdeling for svampe og alger,
- yderligere undersøgelse af fikseringsmuligheder,
- undersøgelse af mulighederne for fysisk fastholdelse af produktet f.eks. bag en malingsfilm,
- yderligere undersøgelse af fysiske og kemiske egenskaber,
- laboratorieforsøg og in situ-forsøg til afklaring af anvendelsesmulighederne, eksempelvis til efterimprægnering af træværk og murbehandling efter angreb af Ægte Hussvamp, samt andre trænedbrydende svampe,
- undersøgelser af mulighederne for anvendelse til konservering af eksempelvis kosmetik og farmaceutiske produkter,
- undersøgelse af muligheder for anvendelse i landbrug og gartneri,
- miljø- og toksikologisk undersøgelse af potentielle produkter og imprægneringsmetoder.
|