[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøledelse i Asfaltbranchen

7 Miljøcertificering og verifikation

7.1 Forløbet af certificeringen efter ISO 14001
7.1.1 Indledende vurdering
7.1.2 Certificeringsaudit
7.1.3 Integrering af arbejdsmiljø
7.2 Verifikation efter EMAS

 

Når I har opbygget et miljøledelsessystem, som lever op til kravene i ISO 14001 eller EMAS, kan I vælge at få et særligt godkendt firma til at gå det samlede miljøledelsessystem igennem og kontrollere, at systemet er i overensstemmelse med kravene i standarden/forordningen. Hvis systemet lever op til ISO 14001, udstedes et certifikat. Lever systemet op til EMAS-forordningen, vil firmaet opnå en registrering.

Certificeringen er en tilbagevendende proces, hvor firmaet med jævne mellemrum lader en uafhængig 3. part udføre en opfølgningsaudit af firmaets miljøledelsessystem. Dette foregår efter stort set de samme principper, som kendes fra kvalitetsstyring - dog er de emner, der bliver fokuseret på, naturligvis forskellige.

De første gange firmaet gennemgås af en ekstern auditor, vil det sikkert føles som at være til eksamen. Erfaringerne viser, at den eksterne auditor med tiden bliver en konstruktiv sparringspartner, med hvem firmaet kan diskutere mulige forbedringer af systemet og lignende forhold.

Fordelene ved at lade miljøledelsessystemet certificere er bl.a.:

  • at der opnås større troværdighed omkring firmaets miljøarbejde
  • at der opnås et bedre udgangspunkt for miljøprofilering af firmaet
  • at firmaet med jævne mellemrum bliver kontrolleret, hvilket kan være det lille, men nødvendige ekstra skub, der skal til for at holde processen i gang

Opnår asfaltfirmaet en certficering efter ISO 14001, kan certifikatet og den medfølgende tekst anvendes i brochuremateriale, på brevpapir mv. ISO 14001 certifikatet må dog kun benyttes for den del af firmaets anlægs- eller forretningsområde, der er omfattet af certificeringen. Certifikatet må ikke anvendes til direkte reklame for produkter eller anvendes direkte på produktet eller dets emballage.

7.1 Forløbet af certificeringen efter ISO 14001

Når I er ved at være klar til certificeringen, skal I udvælge et af de godkendte certificeringsfirmaer.

At være klar vil sige at:

  • miljøledelsesystemet lever op til kravene i standarden
  • miljøledelsessystemet har været i funktion i minimum 3 måneder
  • der er gennemført intern miljørevision
  • der er gennemført beredskabsøvelse
  • der er udarbejdet uddannelsesplaner

I Danmark godkender akkrediteringsorganet DANAK under Erhvervsfremme Styrelsen firmaer til at certificere efter ISO 14001. På nuværende tidspunkt er Dansk Standard, Det Norske Veritas og Bureau Veritas godkendt. De enkelte certificeringsfirmaer kan have forskellige måder at udføre opgaven på, men i generelle træk vil en certificering bestå af følgende elementer:

  • Indledende vurdering
  • Certificeringsaudit

7.1.1 Indledende vurdering

I en indledende vurdering af miljøledelsessystemet vil certificeringsfirmaet give en vurdering af, hvor asfaltfirmaet står i forhold til at opnå en certificering. Certificeringsfirmaet vil på baggrund af vurderingen give nogle anbefalinger til, hvilke forhold der skal være på plads inden den egentlige certificering, og hvordan certificeringen vil forløbe.

Den indledende vurdering vil typisk bestå af to dele:

  • Dokumentgennemgang
  • Indledende besøg

Dokumentgennemgang

Certificeringsfirmaet vil lave en grundig gennemgang af al dokumentation, som vedrører miljøledelsessystemet og påpege alle forhold, hvor standardens krav enten ikke er opfyldt, eller hvor der er manglende sammenhæng i systemet. Disse forhold skal udbedres inden certificeringsaudit.

Indledende besøg

Ved at aflægge asfaltfirmaet et besøg vil certificeringsfirmaet undersøge, om de beskrevne forhold i dokumentationen er i overensstemmelse med virkeligheden. Certificeringsfirmaet skal sikre, at der er en fornuftig sammenhæng i systemet, at der bliver arbejdet efter procedurerne, og at medarbejderne virker fortrolige med systemet. Vær opmærksom på at førstehåndsindtrykket ofte har stor betydning.

Certificeringsfirmaet vil i forbindelse med det indledende besøg kontakte tilsynsmyndigheden, kommunen og Arbejdstilsynet (hvor arbejdsmiljø er integreret i systemet) for at sikre, at der ikke er verserende miljøsager. Hvis der konstateres større uoverensstemmelser, skal disse rettes inden certificeringsaudit. Herefter vil certificeringsfirmaet forberede den endelige certificeringsaudit.

7.1.2 Certificeringsaudit

Under certificeringsauditten gennemfører certificeringsfirmaet en detaljeret audit af asfaltfirmaets samlede miljøledelsessystem. Auditten gennemføres ved stikprøver og ved samtaler med relevante medarbejdere, inspektioner mv. Miljøledelsessystemet har udpeget klare ansvarsområder, og de berørte medarbejdere skal derfor ved en certificeringsaudit kunne give udtryk for, at de forstår deres ansvarsområde.

Erfaringer fra en netop gennemført certificeringsaudit hos et dansk asfaltfirma viser, at den samlede certificeringsaudit varede syv arbejdsdage.

Samtlige fabrikker, grusgrave, maskinafdelingen og laboratoriet i firmaet blev gennemgået af certificeringsfirmaet. To vejhold blev ligeledes udvalgt til at deltage i certificeringen.

Hovedspørgsmålene i en certificering er:

  • Er miljøledelsessystemet baseret på identifikation og bedømmelse af miljøforholdene?
  • Er den interne miljørevision pålidelig?
  • Modsvares alle krav i standarden af procedurer, instruktioner eller lignende?
  • Bliver procedurerne mv. fulgt?
  • Vil miljøledelsessystemet føre til forbedringer af den miljømæssige præstation og overholdelse af miljølovgivningen?
  • Er der sammenhæng mellem politik, mål og handlingsplaner?
Erfaringerne fra certificeringsauditten hos det danske asfaltfirma viste, at certificeringsfirmaet lagde særlig vægt på:
  • At dokumentstyringen fungerer
  • At afløsere ved sygdom, bortrejse m.m. er velinstrueret i dokumentstyring, diverse checklister m.m.
  • At samtlige medarbejdere ved, hvad miljøledelse er
  • At samtlige medarbejdere har kendskab til politik, målsætninger og mål samt miljøhandlingsplan og relevante delhandlingsplaner
  • At medarbejderne har kendskab til beredskabsplan og affaldsplan
  • At miljøgodkendelser, spildevandsgodkendelser, råstof- og vandindvindingstilladelser forefindes på relevante positioner
  • At der forefindes oversigt over de enkelte medarbejderes kvalifikationer

På baggrund af certificeringsauditten vil certificeringsfirmaet udarbejde en rapport til ledelsen om forholdene. Rapporten vil angive eventuelle større og mindre mangler i forhold til standardens krav, og hvornår disse mangler bør være udbedret i forhold til certificeringstidspunktet.

Inden certifikatet kan udstedes, skal certificeringsfirmaet gennemgå deres egen kvalitetskontrol af processen. Alt i alt kan en certificering sagtens strække sig over 3-4 måneder, så begynd i god tid, hvis der er en særlig dato, der skal overholdes.

7.1.3 Integrering af arbejdsmiljø

I dag findes der ingen international arbejdsmiljøledelsesstandard. Det er derfor ikke muligt at blive certificeret på arbejdsmiljøet alene. ISO 14001 åbner dog mulighed for at lade arbejdsmiljø indgå i miljøledelsessystemet som et område, firmaet har tilsluttet sig frivilligt. Hvis firmaet derfor har valgt at lade arbejdsmiljøet være en del af miljøledelsessystemet, vil arbejdsmiljøforholdene i en certificeringsaudit blive vurderet på samme måde som miljøforholdene, dsv. om dokumentationen stemmer overens med virkeligheden, om arbejdsmiljølovgivningen overholdes mv.

Det danske asfaltfirma har medtaget arbejdsmiljøforholdene som en integreret del af miljøledelsessystemet. En arbejdsmiljøekspert fra BST deltog derfor i certificeringsauditten for at vurdere arbejdsmiljøforholdene på fabrikker, laboratorier, maskinværksteder, udlægningshold osv. Arbejdsmiljøforholdene blev vurderet på lige fod med miljøforholdene.

 

7.2 Verifikation efter EMAS

Godkendelsesproceduren er lidt anderledes, når det drejer sig om at få et miljøledelsessystem godkendt efter EMAS.

Asfaltfirmaet kan her få en ekstern miljøverifikation (bekræftelse) af miljøredegørelsen og miljøledelsessystemet af en akkrediteret miljøverifikator. Dermed kan firmaet blive registreret under EMAS-forordningen og bruge denne registreringsattest aktivt til markedsføringsformål.

En akkrediteret miljøverifikator er en person eller et firma, der kontrollerer og godkender, at firmaet overholder alle EMAS-forordningens krav. Verifikatorerne udpeges af akkrediteringsorganet DANAK i Danmark. På nuværende tidspunkt er de godkendte verifikatorer de samme som de godkendte certificeringsfirmaer.

Miljøverifikatoren skal kontrollere:

  • at alle forordningens bestemmelser - navnlig om miljøpolitikken og miljøprogrammet, miljøgennemgangen, miljøstyringssystemets funktion, miljøauditprocessen og miljøredegørelsen - er opfyldte
  • at data og oplysningerne i redegørelsen er pålidelige, og at oplysningerne i tilstrækkelig grad dækker alle væsentlige miljøspørgsmål i relation til aktiviteterne på anlægsområdet

Bliver firmaet godkendt af verifikatoren, kan det herefter fremsende en ansøgning om registrering under EMAS-forordningen til det registrerende organ: Miljøstyrelsen.

De indledende trin er således identiske med processen under ISO 14001, bortset fra (i hovedtræk) at miljøredegørelsen også skal verificeres efter EMAS. Men derudover skal der afsættes yderligere en måned til Miljøstyrelsens arbejde med registreringen.

Når asfaltfirmaet opnår en registrering herfra, kan den benytte det grafiske symbol med 12 EU stjerner. Symbolet og den medfølgende tekst kan anvendes i brochuremateriale om firmaet mv., men må ikke anvendes til direkte reklame for produkter eller anvendes direkte på produktet eller dets emballage.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]