[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

1. Forord

Fælles, forbedret beskrivelse af kompost

Formålet med projektet "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål" er at skabe tillid blandt kompostbrugerne og at opnå bedre brugsvejledninger fra danske kompostproducenter. Projektet danner grundlag for at etablere en frivillig, fælles produktdeklaration for kompost i Danmark. De i projektet foreslåede analyseparametre for kompost udvider analyseomfanget for de fleste danske komposteringsanlæg. Det er til gengæld håbet, at værdien af analyseresultaterne bliver større for det enkelte anlæg, som direkte kan relatere analyseresultater til brugerrelevante deklarationsstørrelser. Projektet er gennemført med økonomisk støtte fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

Denne rapport: baggrund metodeafprøvning brugerundersøgelse

Nærværende rapport er den ene ud af tre rapporter fra Miljøstyrelsen, og her gives baggrunden for valg af metoder og de foretagne prioriteringer i forbindelse med udvikling af produktbladet. En brugerafprøvning af det udarbejdede produktblad er også refereret i nærværende rapport.

Tre rapporter i alt

Den anden rapport: "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 2: vejledning til komposteringsanlæg" er et redskab for anlæggene til brug ved deklarering og udformning af brugervejledning. Den tredje rapport: "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 3: vejledning til laboratorier" henvender sig primært til laboratorier, som udtager prøver eller udfører analyser af kompost. Rapporten har til formål at sikre ensartet gennemførelse af de analyser, som branchen gennem projektet har fundet relevante.

DAKOFA initiativ

Projektet er blevet til gennem en arbejdsgruppe (ORGAF) nedsat af brancheorganisationen Dansk Komite for Affald (DAKOFA). Undervejs har konsulenter for de forskellige brugergrupper været hørt undervejs, og repræsentanter fra 24 komposteringsanlæg deltog i en konference om produktbladet i efteråret 1997. I ORGAF-gruppen er følgende repræsenteret (projektudførende og følgegruppemedlemmer er ikke nævnt):

AFAV Tina Braunstein
Dansk Erhvervsgartnerforening Mogens Hansen
Dansk Rodzone Teknik Jørgen Løgstrup
Gemidan Tommy Kristensen
Klintholm Thomas B. Jørgensen
Krüger Bente Nielsen
Krüger Lars Krogsgaard Nielsen
Landsforeningen Danske Anlægsgartnermestre Anne Fischer Staunsholm
Landsforeningen
Økologisk Jordbrug
Eja Lund
Miljøservice Bent Christensen
Nordsjællands
Landboforeninger
Claus Madsen
Nordvestsjællands Planteavlsrådgivning Kim Enemark
Rambøll Cyrill Holtse
RGS 90 A/S Bernt Hansen
Sydjysk Universitetscenter Jens Bo Holm-Nielsen
- Lizzie Melby Jespersen

Projektudgørende har desuden haft en tæt kontakt til RVF Svenska Renhållningsverkföreningen, som har arbejdet sideløbende med et certificeringssystem for kompost (Lundeberg, 1998).

Der har været afholdt tre møder i projektets følgegruppe, som bestod af:

Lise Højmose Kristensen, Miljøstyrelsen.
Senere afløst af Trine Holmberg.

Magnus Brink, Plantedirektoratet.
Ulrik Reeh/Jacob Møller, Forskningscentret for Skov & Landskab.
Svend Andresen, Marius Pedersen A/S.
Repræsenterede også DAKOFA.
Morten Brøgger, Dansk Jordforbedring ApS.
Morten Carlsbæk, Dansk Jordforbedring ApS.

Anvendte begreber

Rapporterne under projektet ‘Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål’ anvender begreberne:

Madaffald og Husholdningskompost
Have-parkoverskud og Have-parkkompost
Stabilitetsgrad
Hygiejniseringsgrad

Følgende begreber anvendes ikke og frarådes anvendt:

Bioaffald, bioaffaldskompost, biokompost
Grønt affald, grøn kompost.
Moden, modenhed, omsætningsgrad, komposteringsgrad.

Stabilitet kontra modenhed

Der skelnes ikke i rapporterne mellem modenhed (maturity) og stabilitet. Begrebet modenhed er i litteraturen ofte knyttet til komposten som helhed - det vil sige om kompostens potentiale med hensyn til plantevækst (Iannotti et al., 1993). Konsekvensen er, at plantegiftige forbindelser (f.eks. små, organiske syrer) påkalder sig størst opmærksomhed. Stabilitet anvendes som oftest i forbindelse med mikrobiologiske analysemetoder til beskrivelse af komposten. Herved beskrives især kulstoffets tilgængelighed for mikroorganismer, herunder evt. kvælstofimmobilisering. For brugerne af kompost er det uden betydning, om planterne får nedsat vækst pga. organiske små syrer, kvælstofmangel, eller iltmangel til rødderne. Da "stabilitet" har en mindre mytisk klang end "modenhed", vælges det at anvende stabilitet som parameter-betegnelse for alle analysemetoder, der bygger på generel registrering af det mikrobielle liv i kompost eller på bioassays/plantetests for kompost.

Revideret "Slambekendtgørelse" pr. april 99

En revideret udgave af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Slambekendtgørelsen) er sendt til høring af Miljøstyrelsen oktober 1998. Forhold, som berører nærværende projekt, er i videst muligt omfang indarbejdet. Den reviderede slambekendtgørelse forventes at træde i kraft april 1999.

Revideret "Gødningsbekendtgørelse" pr. jan 99

Tilsvarende er Plantedirektoratets bekendtgørelse nr. 612 af 19. juli 1993 om gødning og jordforbedringsmidler m.m (Gødningsbekendtgørelsen) under revidering. Som en del af denne revidering vil kravene om analyse for citratopløseligt fosfor og vandopløseligt kalium i kompost (bilag 4, afsnit III) afløses af krav om analyse for total fosfor og total kalium. Disse ændringer er indarbejdet i nærværende projekt. Den reviderede gødningsbekendtgørelse træder i kraft 1. januar 1999.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]