[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

2. Sammendrag

Tre rapporter

Rapporten er den første af tre rapporter over projektet "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål". Formålet med projektet er at give danske komposteringsanlæg et redskab til at deklarere deres kompost til gavn for brugerne. Samtidigt skal projektet være med til at udbygge den service, som danske laboratorier kan yde anlæggene. Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi har financieret projektet.

I denne første rapport "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 1: generel del, inkl. metodeafprøvning" beskrives arbejdet med udvælgelse af analyseparametre og udformning af produktbladet. Den anden rapport "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 2: vejledning til komposteringsanlæg" omhandler prøvetagning, anbefalede analyseparametre, udfyldning af produktbladet samt forslag til brugsvejledninger for specifikke brugergrupper. Den tredje rapport "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 3: vejledning til laboratorier" beskriver de analysemetoder, som er nye, og der gives henvisninger til officielle, danske analysemetoder.

Fire faser

Projektet er gennemført i fire faser: 1) Udvælgelse af analyseparametre og -metoder, samt af komposteringsanlæg. 2) Analyse af kompost fra de udvalgte komposteringsanlæg med de valgte analysemetoder. 3) Udarbejdelse og høring af produktblad inkl. brugsvejledninger. 4) Afprøvning af produktblad.

Seks anlæg

Komposteringsanlæggene er udvalgt med henblik på at sikre spredning med hensyn til råmaterialer, komposteringsmetode, anlægsstørrelse samt geografisk placering. Der var et krav om stabil kompostproduktion, og at komposten tidligere var anvendt i jordbruget. Endvidere skulle anlægget være villig til at benytte produktbladet som informationsmateriale i foråret 1998 og at indsamle brugernes reaktioner herpå. Der blev udvalgt seks anlæg: AFAV og Århus Nord (komposterer madaffald), Køstrup (komposterer madaffald og have-parkoverskud), Dronninglund, Nymølle og Vejle (komposterer 100% have-parkoverskud). Ingen danske komposteringsanlæg med spildevandslam blandt råmaterialerne kunne på udvælgelsestidspunktet leve op til udvælgelseskriterierne.

Egenskaber som gødning og jordforbedringsmiddel

Mulige analyseparametre og -metoder er indsamlet fra international litteratur samt fra danske ressourcepersoner indenfor jordbrugserhvervene og sammenholdt med officielle danske analysekrav. Et tysk speciallaboratorium med stor erfaring i analysering af kompost er besøgt for at diskutere analysemetoder for stabilitet, ukrudt samt spiretest. Udvælgelse af parametre tager sigte på kompostens egenskaber som gødnings- og jordforbedringsmiddel. Specifikke analyseparametre for muldjordsblandinger og voksemedier er fravalgt. Ved metodevalg er vægten lagt på referencegrundlaget for kompost. Ved valg af analysemetode og enhedsopgivelse lægges desuden vægt på tilpasning til de enkelte brugergruppers begrebsramme.

Brugergruppers begrebsrammer

Analyseresultater for næringsstoffer anbefales opgivet i kg/m3 og i kg/ton foreliggende kompost. Herved sidestilles brug af kompost bedre med brug af kunstgødning.

Afprøvede analyser

Analyseparametre afprøvet på kompost fra de udvalgte anlæg:

  Afprøvet og indgår
i kommende produktblad
Afprøvet men indgår ikke
i kommende produktblad
Næringsstof
fer
total-N, NH4+-N, NO3-N  
  total-P, citratopløseligt-P
    vandopløseligt-K5
  total-Mg  
  total-S plantetilgængeligt-Mn
  Lv, Lt Cl-
  pH-værdi, Rt  
Jordforbed
rende
total-Ca (omregnes til CaCO3) CaCO3 (Scheibler) 2)
egenskaber glødetab  
  CEC  
Fysiske egenskaber tørstof  
  rumvægt  
  alle partikler < 5 mm alle partikler < 16 mm
  sten > 5 mm alle partikler < 10 mm
Garantipa
rametre
ukrudt 3))  
  synlige urenheder  
Stabilitet organisk-C/organisk-N
i vandigt ekstrakt1)
vandopløseligt-organisk-C
/total-organisk-N
    vårbygtest, 25% kompost 3)
  iltforbrug (med OxiTop) 3) vårbygtest, 50% kompost 3)
  selvopvarmning 1) 3) vårbygtest, 100% kompost
  solvita kompost test huminsyreindeks
Tungmetal
ler
Cd4, Pb4, Hg, As  
  Cr, Zn, Cu  
Mikrobio
logiske
salmonella  
parametre fækale streptokokker  
Miljøfrem
mede
DEHP, NPE, PAH  
stoffer LAS  
1) Supplerende frivillig metode nævnt på produktbladet.

2) Kan evt. anvendes i stedet for den angivne metode til venstre.

3) Også afprøvet på tysk laboratorium, - iltforbrug dog med apparatet Sapromat.

4) Mange komposteringsanlæg analyserer deres have-parkkompost for disse tungmetaller, selv om det ikke er et lovkrav for kompost af 100% have-parkoverskud.

5) Total-kalium kommer til at indgå i produktbladet i stedet (jævnfør ændring af Plantedirektoratets "gødningsbekendtgørelse" af jan. 1999).

Stabilitetsmålemetoder

Stabilitetsgrader: ikke-færdig, frisk, stabil, meget stabil

Resultaterne af alle afprøvede stabilitetsmålemetoder er opstillet i et fælles skema, og der er udarbejdet et scoresystem for at kunne indplacere og sammenligne de foreskellige analysemetoder. De fire metode, som anbefales i produktbladet er alle økonomisk overkommelige analysemetoder med god reproducerbarhed og et rimeligt referencegrundlag. Da ingen enkelt metode giver et retvisende billede af alle komposttypers stabilitet, anvendes mindst to analysemetoder ved analysering for stabilitet. Analysemetoderne ‘Iltforbrug’ og ‘Solvita kompost test’ indgår i den anbefalede analysepakke ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’. Til egenkontrol anbefales ‘Solvita kompost test’ samt ‘Selvopvarmning’. Der er udarbejdet en vejledning i tildeling af stabilitesgraderne ‘Ikke-færdig’, ‘Frisk’, ‘Stabil’, ‘Meget stabil’ på basis af de opnåede analyseresultater.

Resultater for rumvægt, tørstofprocent, organisk tørstof, samt indhold af ‘alle partikler < 5 mm’, ‘sten > 5 mm’ og ‘synlige urenheder > 2mm’ giver samlet et godt indtryk af kompostens fysiske fremtræden.

Produktblad opdelt i 2 sider

Det standardiserede produktblad er opdelt i to sider. På forsiden angives: Produktionssted og -ansvarlig, Råmaterialeforbrug, Forslag til anvendelsesområder med henvisning til specifik brugsvejledning, Næringsstoffer, Fysiske egenskaber, Jordforbedrende egenskaber, samt Prøvetagning og kvalitetskontrol. På bagsiden angives: Ukrudt og Synlige urenheder, Stabilitetsgrad inkl. delresultater, Tungmetaller, Hygiejniseringsgrad og Miljøfremmede stoffer.

Specifikke brugsvejledninger:
private haveejere
anlægsgartnere
landmænd
juletræs- /frugtavlere
Der er udarbejdet forslag til specifikke brugsvejledninger for Private haveejere, Anlægsgartnere (grønne områder), Landmænd samt for Juletræs-/frugtavlere. Vejledningerne kan bruges direkte af anlæggene, eller de kan indarbejdes i anlæggenes eget informationsmateriale.

Konference efterår 97 med 24 komposteringsanlæg div. jordbrugskonsulenter

I efteråret 1997 blev der afholdt en konference med ca. 100 deltagere, hvor diskussion af det standardiserede produktblad var det væsentligste punkt. Alle 120 komposteringsanlæg i Danmark blev indbudt, 24 anlæg var repræsenteret. Der deltog endvidere konsulenter for anlægsgartnere, økologisk jordbrug, konventionelt planteavl og private haveejere. Laboratorier, forskningsinstitutioner og myndigheder var også repræsenteret. Der var bred opbakning til den forbedrede informationsindsats, som det standardiserede produktblad er udtryk for. Det blev konkluderet, at produktkvalitet vil være et nøgleord for kompostafsætning i fremtiden, og at kredsløbstanken har bred opbakning. Fra økologisk side blev det fremhævet, at stadig minimering af indholdet af uønskede stoffer er nødvendigt, hvis kompost skal finde fast anvendelse i økologisk jordbrug.

Afprøvning af produktblad på 4 anlæg forår 98

Fire anlæg gennemførte i foråret 1998 afsætning af kompost med det standardiserede produktblad inkl. brugsvejledninger som informationsgrundlag. Der er tilbagemelding fra 80 private haveejere, 14 anlægsgartnere og 3 landmænd. 80% af brugerne indenfor alle segmenter angiver i deres tilbagemelding, at det er en fordel med den detaljerede brugsvejledning. Selv blandt brugere, som ikke hidtil har været i tvivl om bedste anvendelse, finder 38% at det er en fordel med den detaljerede brugsvejledning. 31 % af brugerne har ændret anvendelsesmåde, enten ved at anvende mindre kompost eller ved opmærksomhed overfor nye anvendelsesmåder. Et flertal af brugerne indenfor alle segmenter er blevet mere trygge ved det miljømæssige forsvarlige i anvendelse af kompost pga. oplysninger om garantiparametrene (ukrudt, synlige urenheder, tungmetaller og miljøfremmede stoffer).

Anbefalet analysepakke:
‘Kompostbranchens analysegrundpakke’

Rapporten "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål: vejledning til komposteringsanlæg" rundsendes som led i dette projekt til alle komposteringsanlæg i Danmark. Det forventes, at flertallet af anlæg vil få analyseret deres kompost i henhold til den anbefalede analysepakke ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ og vil anvende det standardiserede produktblad som del af deres informationsmateriale.

Revidering efter 2-3 år foreslås

Kompostdeklarationer opsamles hvert år af Videncentret Rendan til brug for deres kompoststatistik. Det forbedrede referencegrundlag med det standardiserede produktblad kan gennem kompoststatistikken resultere i bedre beskrivelse af dansk kompost. Efter anvendelse af produktbladet i 2 - 3 år bør analysemetoder, stabilitetsgrænseværdier og forslag til brugsvejledninger revurderes.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]