[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

2. Prøveforsendelse, -opbevaring og forberedelse

2.1 Krav til akkrediteret prøvetagning og forsendelse
2.2 Opbevaring af indkomne prøver og prøveforberedelse
2.3 Flowdiagram for laboratoriebehandling af kompostprøver

I dette kapitel omtales den praktiske håndtering af komposten fra prøvetagning til analysering på laboratoriet påbegyndes. Betydningen af afkølet transport for kompostprøver fremhæves, - et ofte negligeret punkt.

2.1 Krav til akkrediteret prøvetagning og forsendelse

Større antal enkeltprøver - samleprøve - slutprøve

Plantedirektoratets prøvetagningsforskrift skal følges ved udtagning af husholdningskompost eller komposteret spildevandsslam for analyse på et eksternt laboratorium (Plantedirektoratet, 1997). Forskriften anbefales også fulgt ved udtagning af prøver fra have-parkkompost. Efter forskriften udtages et større antal enkeltprøver fra forskellige steder i kompostmilen. Enkeltprøverne blandes til en (repræsentativ) samleprøve, og ¼ - ½ heraf (minimum 15-20 liter) udtages til en slutprøve, som fremsendes til laboratoriet.

Mikrobiologiske parametre: enkeltprøver

Prøver til analyse for mikrobiologiske parametre (hygiejniseringsgrad) skal udtages som separate enkeltprøver jævnfør Dansk Standard (1983). Her udtages hver enkeltprøve fra et frisk læsseskår eller evt. et stykke inde i milen (for at undgå evt. overfladeforurening af milen) direkte ned i steril beholder med vid munding, som straks lukkes tæt (for at undgå forurening fra luften). Der fremsendes minimum ½-1 liter kompost til laboratoriet.

Når komposteringsanlæggets eget personale udtager prøverne, anbefales det at følge en ‘Intern prøvetagningsforskrift’ beskrevet i afsnit 2.3. i Miljøstyrelsens miljøprojekt "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål: vejledning til komposteringsanlæg". I dette afsnit er der også beskrevet flere praktiske muligheder for afkølet transport.

Transporteres afkølet

Prøver af ren, ublandet kompost bør altid transporteres afkølet, hvis ikke de er laboratoriet i hænde samme dag, som udtagningen har fundet sted. Prøver til analyse for mikrobiologiske parametre skal være laboratoriets personale i hænde senest 24 timer efter udtagning, - vandprøver skal endvidere fremsendes afkølet (Dansk Standard, 1983). Plantedirektoratets prøvetagningsforskrift kræver kun afkølet transport og opbevaring, hvis der forløber mere end 2 døgn fra påbegyndelse af prøvetagning til afkølet opbevaring på laboratoriet, men disse retningslinjer er ikke udarbejdet med henblik på analyse for ‘Stabilitetsgrad’ og for de forskellige kvælstofforbindelser, som indgår i analysepakken ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’.

2.2 Opbevaring af indkomne prøver og prøveforberedelse

Opbevaring

Efter ankomst til laboratoriet registreres prøverne i henhold til rekvirentens analyse-ønsker. Kompostprøverne opbevares i beholderne anvendt til forsendelse i kølerum ved 0-5 ° C, indtil analyse påbegyndes. Analyser for mikrobiologiske parametre skal påbegyndes senest 24 timer efter, at (enkelt-)prøverne er modtaget. Analyserne for stabilitetsgrad skal påbegyndes senest 1 uge efter modtagelse.

Prøveforberedelse - Blandes omhyggeligt

Den modtagne samleprøve spredes ud over en ren, flad overflade og blandes omhyggeligt. Evt. klumper større end 2-3 cm smuldres forsigtigt, idet det sikres, at pinde o.lign. ikke knækker ved denne procedure. Herefter skal de analyser, som udføres på foreliggende (ikke-tørret) kompost, straks sættes i gang. Er dette ikke muligt, skal komposten straks tilbage på køl i en lukket beholder.

Forberedelse af prøver til analyse for mikrobiologiske parametre skal finde sted som beskrevet i Dansk Standard (1988, 1998).

Videre behandling og måling

Rumvægtsbestemmelsen gennemføres så hurtigt som muligt og før anden videre forbehandling. Der efterfølges med de analyser, som udføres på foreliggende kompost. Det er især vigtigt med hurtig gennemførelse af kvælstofanalyser.

Flowdiagram angiver mængder til tørring, knusning mv.

Den resterende prøve forbehandles i forhold til de analyser, der i øvrigt skal udføres. Der henvises til flowdiagrammet i afsnit 2.3. Det er vigtigt, at pinde mv. også knuses inden analyse for bl.a. tungmetaller. Ellers opnås der fejlagtige resultater.

Destruktion efter DS 259 til mange total-analyser

Opmærksomheden skal henledes på, at totalindhold af diverse plantenæringsstoffer og tungmetaller kan bestemmes på det samme ekstrakt. Komposten tørres som den er modtaget (dvs. sigtes ikke), knuses (dvs. det er kun sten, der indirekte frasigtes ved denne procedure; det anvendte materiel må naturligvis ikke give afsmitning af de tungmetaller, der skal måles for) og der foretages en destruktion med 7 M salpetersyre i 1 time ved 120 °C og trykket 1 bar efter DS 259 (Dansk Standard, 1982). Dette ekstrakt kan anvendes ved bestemmelse af indhold af total P, total K, total Mg, total Ca, og diverse tungmetaller. Måling foretages med ICP eller AAS afhængigt af den krævede maksimale detektionsgrænse.

Fremsendelse af analyseresultater til rekvirent og myndigheder

Analyseresultaterne fra ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’, evt. suppleret med øvrige analyser nævnt på det standardiserede produktblad, fremsendes samlet i &eacuten analyserapport til rekvirenten.

Laboratoriet skal endvidere sende analyseresultater for tungmetaller og miljøfremmede stoffer (inkl. resultater for tørstofprocent, N-total og P-total) til Plantedirektoratet samtidigt med fremsendelse til rekvirenten. Det nemmeste er at fremsende hele analyserapporten. Dette krav gælder kun for prøver udtaget i henhold til Plantedirektoratets bekendtgørelse om tilsyn med kvaliteten af kommunalt spildevandsslam og komposteret husholdningsaffald m.m. til jordbrugsformål (Plantedirektoratet, 1996). Anlæg, der komposterer madaffald eller spildevandsslam, kan med andre ord fremsende ekstra prøver ud over det krævede årlige minimum (Plantedirektoratet, 1996). Resultaterne for disse prøver, indikeret som ekstraprøver af rekvirenten, skal ikke tilsendes Plantedirektoratet.

Kompostbranchens analysegrundpakke

Hvis rekvirenten forespørger analyser jævnfør ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ forstås følgende:

Kompostbranchens analysegrundpakke

  • total-kvælstof, ammonium-kvælstof, nitrat-kvælstof, total-fosfor, total -kalium, total-magnesium, total-svovl, kalkvirkning som total-calcium omregnet til CaCO3
  • (indhold af næringsstoffer opgives som kg/m3 og som kg/ton)

  • Lv, Lt, pH-værdi, Rt
  • organisk stof som glødetab, CEC,
  • tørstof, rumvægt, alle partikler under 5 mm, sten over 5 mm,
  • ukrudt
  • synlige urenheder
  • (sum og separatresultater for plast, metal og glas opgives)

  • stabilitet som iltforbrug og Solvita kompost test
  • (separatresultater og beregnet stabilitetsgrad opgives)

  • Cd1 og Pb

2.3 Flowdiagram for labrotoriebehandling af kompostprøver

Grafik : Se her

______________________________

1. Analysemetode med resulterende slutdetektionsgrænse under 0,04 mg Cd/kg tørstof skal anvendes.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]