[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affald 21

E 8 Imprægneret træ

E 8.1 Status
E 8.2 Fremtidige initiativer
E 8.3 Regulering
E 8.4 Miljøvurdering
E 8.5 Økonomi
E 8.6 Betydning for de nationale myndigheder
E 8.7 Betydning for de kommunale myndigheder

Miljøproblem

Imprægneret træ indeholder en række miljøbelastende stoffer, som giver problemer ved bortskaffelsen. Mængden af imprægneret affaldstræ vil være stigende.

Initiativer

Det skal sikres, at imprægneret træ håndteres som ikkeforbrændingsegnet affald. Dog kan kreosotbehandlet træ tillades forbrændt.

Når der er udviklet egnede behandlingsmetoder til imprægneret træ skal det indsamles og behandles særskilt.

Mål år 2004

  • udnytte energi- og råvareressourcerne i imprægneret affaldstræ

E 8.1 Status

Imprægneret træ er behandlet med imprægneringsmidler, der indeholder f.eks. krom, kobber, arsen (CCA), tin og kreosot.

Imprægneret træ med indhold af tungmetaller giver problemer, hvis det forbrændes, fordi stofferne ikke nedbrydes, men genfindes i slaggen eller røggasaffaldet.

Kreosotbehandlet træ (f.eks. jernbanesveller, træ fra kajanlæg) kan nedbrydes ved forbrænding, da kreosoten vil blive destrueret. Det kræver imidlertid, at træet forbehandles (neddeles), så en fuldstændig forbrænding sikres, og at temperaturen er tilstrækkelig høj.

Kilderne for imprægneret affaldstræ er primært storskrald og bygge- og anlægssektoren. Imprægneret træ bortskaffes i dag primært ved deponering, men mindre mængder imprægneret træ bortskaffes ved forbrænding.

Der er ved at blive udvikle bedre behandlingsmetoder, der er i stand til at udnytte de ressourcer (energi, krom, kobber og arsen), som imprægneret træ indeholder.

Det forventes, at der i de kommende år vil være en stigende mængde af imprægneret træ, der skal bortskaffes som affald. Det skønnes, at der siden 60’erne er anvendt (ophobet) ca. 2,7 mio. tons imprægneret træ, og at der i år 2010 er behov for bortskaffelse af omkring 100.000 tons imprægneret træ.

Image76.gif (3083 bytes)

E 8.2 Fremtidige initiativer

Midler

  • regler for behandling af imprægneret træ
  • udvikling af nye metoder til behandling af imprægneret affaldstræ

Det skal i 1999 sikres, at imprægneret træ bliver udsorteret som ikke-forbrændingsegnet affald.

Retningslinier for behandling af kreosotbehandlet træ vil blive udarbejdet i 1999. Initiativer til udvikling af metoder, så kreosotbehandlet træ destrueres fuldstændig, og tungmetaller fra imprægneringsmidlerne kan genvindes, skal fremmes.

Når de nye behandlingsmetoder er klar, skal alt imprægneret træ indsamles og behandles særskilt. Indtil da skal imprægneret træ deponeres på et deponeringsanlæg.

E 8.3 Regulering

Imprægneret træ reguleres i dag efter de generelle regler for affald. Det betyder, at kommunerne skal anvise bortskaffelsesmuligheder for imprægneret træ.22

E 8.4 Miljøvurdering

Imprægneret træ bortskaffes i dag både ved forbrænding og deponering. Ved at friholde forbrændingsanlæggene for imprægneret træ vil der ske en reduktion af tungmetalindholdet i slaggen og i røggasaffaldet.

Der forventes udsorteret ca. 50.000 tons imprægneret træ i år 2004.

E 8.5 Økonomi

Inden for en kortere årrække vurderes det, at der ikke er væsentlige merudgifter i forbindelse med bortskaffelse af imprægneret træ. Der er ikke på nuværende tidspunkt muligt at forudsige behandlingsomkostningerne ved behandling med fremtidige teknologier.

E 8.6 Betydning for de nationale myndigheder

Affaldsbekendtgørelsen skal revideres, så der kommer forbud mod anvisning af imprægneret træ med tungmetalholdige midler til forbrænding.

E 8.7 Betydning for de kommunale myndigheder

Kommunerne skal i deres planlægning tage højde for, at imprægneret træ ikke skal forbrændes. De skal desuden tage højde for, at det skal behandles særskilt, når der er udviklet egnede behandlingsmetoder.

___________________________

22 Skønnet forudsætter en gennemsnitslig levetid for træet på 32 år.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]