[Forside] [Indhold] [Næste]

Støj fra tunge våben og håndvåben i øvelsesområder

1. Indledning

En ny bekendtgørelse om regulering af støj fra forsvarets øvelsespladser og skyde- og øvelsesområder (i det følgende benævnt "øvelsesområder") trådte i kraft 6. januar 1999. Med bekendtgørelsen bliver der fastsat regler om, at den samlede støj fra øvelsesområder ikke må forøges i forhold til situationen i et referenceår, som typisk er 1995. Desuden sættes der grænser for det maksimale støjniveau fra våbenbrug og sprængninger m.v. Formålet med bekendtgørelsen er at begrænse de støj- og vibrationsgener, som aktiviteterne på øvelsesområder kan give anledning til i bestående boliger i nærheden af de enkelte øvelsesområder.

Miljøstyrelsen udsendte i 1997 vejledning nr. 8/1997 "Beregning af støjkonsekvensområder omkring forsvarets øvelsesområder". Vejledningen fastlægger den beregningsmetode, som skal benyttes til at afgrænse et støjkonsekvensområde omkring øvelsesområder til brug for planlægningen. Formålet med vejledningen er at gøre det muligt at undgå fremtidige støj- og vibrationsgener ved - gennem planlægning - at undgå støjfølsom anvendelse af områder, som er væsentligt belastede af støj fra øvelsesområder.

Som grundlag for både vejledningen og bekendtgørelsen bad Miljøstyrelsen i 1995 instituttet DELTA Akustik & Vibration om at undersøge støj fra øvelsesområder. Instituttet skulle fastlægge en sammenhæng mellem styrken af støj fra tunge våben og den oplevede genevirkning og undersøge mulighederne for at beregne støjbelastningen fra brug af tunge våben. Desuden skulle DELTA undersøge støjen fra håndvåben, der bl.a. i forbindelse med øvelser bruges spredt ud over et øvelsesområde, fastlægge en egnet vurderingsmetode for denne støj og undersøge, hvordan den samlede støjpåvirkning fra både tunge våben og håndvåben kan udtrykkes. Undersøgelserne er dokumenteret i to rapporter ("Støj fra tunge våben på skyde- og øvelsesområder", AV 511/95, og "Støj fra lette våben på skyde- og øvelsesområder", AV 1000/95), som kan rekvireres fra DELTA, tlf. 45 93 12 11. Denne arbejdsrapport er udarbejdet af Miljøstyrelsen, og er et udvidet resumé af de pågældende rapporter.


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]